Kotlety z dyni

0 0
Kotlety z dyni

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Kasza jaglana: suchej 200g
Dynia: startej 500g
Czerwona cebula: 1 sztuka
Czosnek: 2-3 ząbki
Sezam: 50g
Słonecznik: 50g
Olej: 6 łyżek
Sos sojowy: 3 łyżki
Bułka tarta: 150g
Mąka: 50g
Papryka wędzona: 2-3 łyżeczki
Pieprz i sól: do smaku
Ostra papryka: do smaku

Prawdziwie jesienne kotleciki dyniowe!

  • Serves 12
  • Medium

Ingredients

Share

Kotlety z dyni

Kilka dni temu wchodząc do sklepu, niemalże z każdej strony czułem przeszywający mnie wzrok. Do tego te szepty mówiące „weź mnie”… Dookoła nie było żywej duszy, w sklepie byłem teoretycznie sam. Brak żywej duszy, jest w tej historii istotny, ponieważ tym stalkerem były DYNIE. Gdy tylko zaczyna się ich wysyp, nie mogę się od nich opędzić. Nie ma tygodnia, żebym czegoś z nich nie ukręcić. Tym razem padło na pozycję obiadową, czyli kotlety dyniowe.

Te pyszne kotlety z dyni, idealnie będą pasowały jako część obiadowego talerza, na którym mogą również wylądować kasza i surówka. Nie ma jednak problemu, żeby przeciąć bułę, wrzucić do jej środka ulubione dodatki oraz dzisiejszego kotlecika i zajadać w formie wegeburgera.

Kotlety z dyni są smakowite, ale pasuje po obiedzie zjeść deser… Polecam piernik z dyni. Robi się go naprawdę prosto, a smakiem powala. Idealny jesienny duet!

Jakiej dyni najlepiej użyć?

Ja polecam odmianę hokkaido. Wystarczy ją oczyścić z pestek i można już ścierać. Nie ma konieczności obierania jej ze skórki! Przy okazji dodam, że w składnikach jest 500g OCZYSZCZONEJ I STARTEJ dyni.

Jeśli lubisz wegańskie kotlety, to koniecznie zobacz również moje przepisy na kotlety z buraka, kotlety z zielonej soczewicy, kotlety z białej fasoli oraz kotleciki z kalafiora.

[Ocena: 4.4]

Składniki

Ilość porcji:
Kasza jaglana: suchej 200g
Dynia: startej 500g
Czerwona cebula: 1 sztuka
Czosnek: 2-3 ząbki
Sezam: 50g
Słonecznik: 50g
Olej: 6 łyżek
Sos sojowy: 3 łyżki
Bułka tarta: 150g
Mąka: 50g
Papryka wędzona: 2-3 łyżeczki
Pieprz i sól: do smaku
Ostra papryka: do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Kaszę jaglaną przepłucz pod bieżącą wodą i ugotuj. Uważaj, żeby kasza nie była rozgotowana.

2
Gotowe

Dynię oczyść z pestek i ewentualnie obierz. Ja używałem dyni hokkaido, więc nie musiałem jej obierać. Zetrzyj ją na tarce, do dużej miski, na dużych oczkach.

3
Gotowe

Dodaj do dyni posiekaną cebulę, czosnek, olej, sos sojowy, przyprawy, ugotowaną kaszę, ziarna oraz bułkę tartą i mąkę. Wymieszaj dokładnie, dopraw do smaku. Gdyby masa nazbyt lepiła się do rąk i była luźna, możesz dosypać więcej bułki tartej lub mąki.

4
Gotowe

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Z powstałej masy uformuj kotleciki (u mnie około 125g każdy) i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż blaszkę do piekarnika i piecz około 20-25 minut. Po tym czasie obróć kotleciki na drugą stronę i piecz jeszcze około 10 minut.

Konrad Budzyk

Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem
previous
Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem
next
Ryż z sosem pomidorowym i żurawiną
Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem
previous
Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem
next
Ryż z sosem pomidorowym i żurawiną
Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Grażyna

Z czym podałeś te kotlety? Dziękuję za przepis !

Last edited 4 lat temu by Grażyna
Dagmara

Rewelacyjne. Dziękuję za przepis. U mnie były z surówką z kiszonej kapusty w jeden dzień i na drugi z buraczkami 🙂

Natalia

Wyszły rewelacyjne ❤️

Konrad Budzyk

Bardzo dziękuję <3

Justyna

Ile kalorii ?

5
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here