Ingredients
-
30g Suszone grzyby
-
600 ml Bulion
-
1 mała Cebula
-
1-2 ząbki Czosnek
-
2 łyżki Olej
-
200g Ryż arborio
-
80 ml Białe wino
-
100 ml Mleczko kokosowe
-
do smaku Pieprz i sól
-
1/2 łyżeczki Tymianek
-
Opcjonalnie
-
1-2 łyżki Płatki drożdżowe
-
do podania Zielona pietruszka
Risotto z suszonymi grzybami leśnymi
Wracam do Was z kolejną jesienną propozycją obiadową. Jakiś czas temu dostałem wielką paczkę z suszonymi grzybami, którą pacnąłem w głąb szafki, żeby poczekała spokojnie na nadejście chęci do pichcenia… Nagle, nie wiadomo z której strony i dlaczego, spłynęła na mnie inspiracja i pałer do działania. Chwyciłem garnek, cebulę, torbę z grzybami i… rąk mi zabrakło, więc odłożyłem je i jak normalny człowiek zacząłem kroić, siekać, smażyć, gotować i zajadać się pysznym risotto z grzybami leśnymi 😅
Jakich grzybów użyć do risotto?
U mnie były to suszone borowiki, ale nadadzą się równie dobrze podgrzybki.
Grzyby zalewam bulionem, żeby wzbogacić jego smak. Dzięki temu, dzisiejsze risotto grzybowe jest aromatyczne i po prostu… FENOMENALNE!
Jakiego wina użyć do risotto?
U mnie było to białe wytrawne wino. Do gotowania nie ma sensu używać dobrego i drogiego wina, chyba że… masz zamiar pić podczas gotowania. Wtedy nie ma co oszczędzać 😅
Jeśli z jakiegoś powodu nie chcesz lub nie możesz używać wina, to po prostu go nie dolewaj. Możesz w zamian dodać odrobinę soku z cytryny, który również świetnie się sprawdzi.
Na blogu znajdziesz jeszcze wiele innych jesienny inspiracji. Ostatnio wleciał makaron w sosie dyniowym oraz piernik z dyni. Jeśli tylko masz to wspaniałe, pomarańczowe cudo, którym jest dynia, to koniecznie upiecz piernik na deser. Jeśli jej nie masz, to… zakładaj buty i leć na polowanie do marketu lub na targowisko. Obiecuję, że nie pożałujesz!
Składniki
Suszone grzyby: 30g | |
Bulion: 600 ml | |
Cebula: 1 mała | |
Czosnek: 1-2 ząbki | |
Olej: 2 łyżki | |
Ryż arborio: 200g | |
Białe wino: 80 ml | |
Mleczko kokosowe: 100 ml | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Tymianek: 1/2 łyżeczki | |
Opcjonalnie |
|
Płatki drożdżowe: 1-2 łyżki | |
Zielona pietruszka: do podania |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
Nie zawiodłam się jeszcze na żadnym z Twoich przepisów. A po dzisiejszym obiedzie czuję się jakbym zjadła w dobrej restauracji.
Dziękuję.
Dziękuję 🙂