Jak zrobić puree z dyni?

0 0
Jak zrobić puree z dyni?

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Dynia: Ile chcesz

Chcesz przygotować puree dyniowe? Zobacz jakie to proste!

  • Serves 1
  • Medium

Ingredients

Share

Jak zrobić puree z dyni?

Tym razem pokażę Ci jak przygotować puree z pieczonej dyni. Jest to bardzo proste, wymaga od Ciebie tylko piekarnika, blendera i troszkę chęci 😅

Dla ułatwienia Ci zabawy w kuchni, przygotowałem krótki filmik z mojego tworzenia puree. Znajdziesz go kilkanaście linijek niżej. Zachęcam do obejżenia.

Jaką dynię wybrać?

Wraz z nadejściem jesieni, w większości sklepów możemy znaleźć tony dyni, pod którymi uginają się półki. Znaleźć możemy tam kilka różnych gatunków, a najpopularniejszymi są dynia zwyczajna, piżmowa oraz hokkaido. Ta ostatnia, jest moją ulubioną, ponieważ możemy ją pałaszować ze skórką! Dzięki temu zarówno ugotowanie zupy krem, jak i ukręcenie puree z niej, będzie wygodniejsze.

Oczywiście puree dyniowe, przygotowane z dyni zwyczajnej, będzie również świetne! Należy tylko pamiętać o tym, aby ją obrać po upieczeniu.

Jak przechowywać puree z dyni?

Gotowe puree dyniowe możemy użyć od razu do przygotowania np. ciasta lub poporcjować i zamrozić. Mrożenie, jest to bardzo wygodny sposób na przechowywanie puree. Dzięki temu będziemy mogli się nim cieszyć również w zimie.

Do czego użyć puree z dyni?

Możemy upiec pyszne ciasto, zagęścić zupę lub ukręcić aromatyczny krem dyniowy. Moim ulubionym ciastem do którego go używam, jest piernik z dyni. Idealna pozycja, na zimne, jesienne i zimowe wieczory.

Do przygotowania puree użyłem blendera Wartmann. Dla mnie jest to blender idealny! Z kodem “BLENDMAN” zyskasz dodatkowe 10% rabatu na blender!

Przy okazji zobacz również:

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Dynia: Ile chcesz

Wykonanie

1
Gotowe

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (góra-dół). Dynię umyj, przekrój i oczyść z pestek. Pokrój w plastry.

2
Gotowe

Plastry dyni ułóż na blaszce, przykryj np. folią aluminiową.

3
Gotowe

Wstaw blaszkę do piekarnika i piecz do miękkości (sprawdzaj widelcem dynię, czy jest już miękka). U mnie zajęło to około 25 minut.

4
Gotowe

Upieczoną dynię obierz ze skórki, oczywiście jeśli jest taka potrzeba (hokkaido nie trzeba obierać). Umieść dynię w kielichu blendera lub w wysokim naczyniu i zblenduj na gładkie puree.

5
Gotowe

Gotowe puree używaj od razu, przechowuj w lodówce maksymalnie 2 dni lub podziel na porcje i zamroź.

Konrad Budzyk

Piernik z dyni | Piernik dyniowy
previous
Piernik z dyni
Makaron z sosem dyniowym
next
Makaron z sosem dyniowym
Piernik z dyni | Piernik dyniowy
previous
Piernik z dyni
Makaron z sosem dyniowym
next
Makaron z sosem dyniowym
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kobieca Strona Dietetyki

Dobre pytanie, na czasie 🙂 Fajne wskazówki, dzięki!

1
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here