Ingredients
-
Ile chcesz Dynia
Jak zrobić puree z dyni?
Tym razem pokażę Ci jak przygotować puree z pieczonej dyni. Jest to bardzo proste, wymaga od Ciebie tylko piekarnika, blendera i troszkę chęci 😅
Dla ułatwienia Ci zabawy w kuchni, przygotowałem krótki filmik z mojego tworzenia puree. Znajdziesz go kilkanaście linijek niżej. Zachęcam do obejżenia.
Jaką dynię wybrać?
Wraz z nadejściem jesieni, w większości sklepów możemy znaleźć tony dyni, pod którymi uginają się półki. Znaleźć możemy tam kilka różnych gatunków, a najpopularniejszymi są dynia zwyczajna, piżmowa oraz hokkaido. Ta ostatnia, jest moją ulubioną, ponieważ możemy ją pałaszować ze skórką! Dzięki temu zarówno ugotowanie zupy krem, jak i ukręcenie puree z niej, będzie wygodniejsze.
Oczywiście puree dyniowe, przygotowane z dyni zwyczajnej, będzie również świetne! Należy tylko pamiętać o tym, aby ją obrać po upieczeniu.
Jak przechowywać puree z dyni?
Gotowe puree dyniowe możemy użyć od razu do przygotowania np. ciasta lub poporcjować i zamrozić. Mrożenie, jest to bardzo wygodny sposób na przechowywanie puree. Dzięki temu będziemy mogli się nim cieszyć również w zimie.
Do czego użyć puree z dyni?
Możemy upiec pyszne ciasto, zagęścić zupę lub ukręcić aromatyczny krem dyniowy. Moim ulubionym ciastem do którego go używam, jest piernik z dyni. Idealna pozycja, na zimne, jesienne i zimowe wieczory.
Do przygotowania puree użyłem blendera Wartmann. Dla mnie jest to blender idealny! Z kodem “BLENDMAN” zyskasz dodatkowe 10% rabatu na blender!
Przy okazji zobacz również:
- Jak zrobić tahini
- Jak upiec dynię
- Jak upiec buraki
- Jak ugotować bób
- Jak upiec czosnek
- Jak upiec paprykę
- Jak ugotować czerwoną soczewicę
Składniki
Dynia: Ile chcesz |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
|
4
Gotowe
|
|
5
Gotowe
|
Dobre pytanie, na czasie 🙂 Fajne wskazówki, dzięki!