Ingredients
-
100g Kasza pęczak
-
100g Zielona soczewica
-
1 duża Cebula
-
3 ząbki Czosnek
-
2 sztuki Liść laurowy
-
2 sztuki Goździki
-
4 sztuki Ziele angielskie
-
2 łyżki Olej
-
3 łyżki Musztarda
-
1 łyżeczka Tymianek
-
1 łyżeczka Papryka wędzona
-
do smaku Pieprz i sól
-
garść Słonecznik
-
2 sztuki Ogórki kiszone
-
Opcjonalnie
-
2-3 łyżki Płatki drożdżowe
-
4 łyżki Bułka tarta
-
2 duże Papryka czerwona
Papryka faszerowana kaszą pęczak
Gdy tylko przychodzi lato, a wraz z nim sezon na warzywa, to bardzo chętnie je faszeruję na różne sposoby. Papryka do faszerowania jest o tyle wdzięcznym warzywem, że nie trzeba bawić się łyżką w wydrążanie jej. Wystarczy przekroić ją, wyciągnąć jednym pociągnięciem środek i po temacie 😊
Jeśli zostanie Wam farsz, to możecie go śmiało użyć do nafaszerowania cukinii lub ulepić z niego kotleciki.
Oczywiście cukinia faszerowana kaszą jaglaną, która jakiś czas temu wleciała na bloga, to również cudowne danie, które Wam polecam! Trwa sezon na oba te warzywa, więc trzeba ten czas wykorzystać 😊
Paprykę podałem standardowo z wegańskim sosem czosnkowym, ale świetnie sprawdzi się również pesto bazyliowe, jak i sos paprykowy, który ostatnio zawitał na bloga.
Składniki
Kasza pęczak: 100g | |
Zielona soczewica: 100g | |
Cebula: 1 duża | |
Czosnek: 3 ząbki | |
Liść laurowy: 2 sztuki | |
Goździki: 2 sztuki | |
Ziele angielskie: 4 sztuki | |
Olej: 2 łyżki | |
Musztarda: 3 łyżki | |
Tymianek: 1 łyżeczka | |
Papryka wędzona: 1 łyżeczka | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Słonecznik: garść | |
Ogórki kiszone: 2 sztuki | |
Opcjonalnie |
|
Płatki drożdżowe: 2-3 łyżki | |
Bułka tarta: 4 łyżki | |
Papryka czerwona: 2 duże |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
|
4
Gotowe
|
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Paprykę przekrój wzdłuż lub odkrój górę. Wyjmij część z pestkami i błonkami, umieść w środku farsz porządnie dociskając. Wstaw blaszkę do piekarnika i piecz około 30-40 minut. Podczas pieczenia przykryj paprykę odkrojoną górą, a jeśli jest przekrojona wzdłuż, możesz przez połowę czasu pieczenia trzymać ją pod folią. Smacznego! |