Ingredients
-
1 duża Czerwona cebula
-
3 ząbki Czosnek
-
1 łyżka Olej
-
4 sztuki Ziele angielskie
-
4 sztuki Liście laurowe
-
200g Czerwona soczewica
-
1 sztuka Marchewka
-
1 litr Bulion
-
400g Passata
-
2 łyżki Sos sojowy
-
2 łyżeczki Papryka wędzona
-
1/2 łyżeczki Kumin
-
szczypta Cynamon
-
do smaku Pieprz i sól
-
Do podania roślinna śmietana lub jogurt i świeża bazylia.
Była już zupa z zielonej soczewicy, która zebrała masę dobrych komentarzy z Waszej strony. Jeśli chcesz urozmaicić swój jadłospis, pomyśl o zrobieniu zupy z czerwonej soczewicy, Czym się różni od poprzedniczki? Przede wszystkim… Smakiem!
Z czym ją podawać?
U mnie towarzyszyła jej bułka, ale możesz również ukręcić podpłomyki lub bezglutenowy chleb gryczany. Wszystko zależy od tego, na co masz ochotę. Pałaszowałem ją również bez pieczywa i była równie dobra, bo… dobra zupa i bez dodatków, będzie dobra.
Dodatkowo dałem sporą łyżkę roślinnej śmietanki oraz świeże zioła. Nie są to dodatki obowiązkowe, ale jeśli masz możliwość, to dodaj.
Zupa z soczewicą jest daniem wywodzącym się z kuchni żydowskiej i arabskiej. Stąd też bardzo często przy jej przyrządzaniu stosuje się orientalne przyprawy, takie jak imbir, curry, kmin rzymski, sproszkowany pieprz cayenne oraz papryczka chilli. Dobrym pomysłem jest też dodanie do potrawy ziela angielskiego, liści laurowych oraz ziół prowansalskich. Wybornego smaku zupa z soczewicy nabiera również po dodaniu bazylii, cząbru, tymianku i oregano. To, w jaki sposób zostanie przyprawiona, zależy jednak przede wszystkim od indywidualnych preferencji smakowych osoby ją przygotowującej.
Co jeszcze możesz zrobić z tego wspaniałego strączka? Polecam Ci pasztet z czerwonej soczewicy. Jest delikatny, kremowy i wspaniale czuć w nim suszone pomidory. Na kanapki świetnie sprawdzi się również pasta z tego warzywa.
Zupa z czerwonej soczewicy jest uniwersalnym daniem, które może być spożywane zarówno przez wegetarian, wegan, jak i osoby jedzące mięso. Zwykle przygotowuje się ją na bazie bulionu warzywnego z dodatkiem podsmażonego oleju. Tak przyrządzona jest nie tylko niskokaloryczna, ale także bogata w błonnik i witaminy. Zupę można także ugotować na wywarze z kiełbasy, boczku albo wędzonych żeberek. W tym przypadku trzeba jednak liczyć się z tym, że będzie ciężkostrawna i kaloryczna. Niekiedy przyrządza się ją również na samej wodzie. W tym przypadku także można liczyć na wyborny smak i aromat.
Zupa z soczewicą stanowi urozmaicenie jadłospisu, z uwagi na możliwość zastosowania różnych gatunków rośliny. Poza czerwonymi strączkami można także wykorzystać zieloną, żółtą, brązową i czarną odmianę. Wszystkie różnią się między sobą nie tylko kolorem, ale także wielkością, co ma duże znaczenie. Najdłuższej obróbki termicznej, trwającej nawet godzinę, wymaga soczewica brązowa. Natomiast przyrządzenie żółtej odmiany nie powinno zająć więcej niż kilkanaście minut.
Zupę z soczewicy można zjeść bezpośrednio po ugotowaniu. Nie straci ona również nic ze swoich walorów smakowych ani odżywczych, jeśli będzie przechowywana przez kilka dni w warunkach chłodniczych. Dobrym rozwiązaniem jest też przygotowywanie obiadów do pudełek, przeznaczonych do spożywania poza domem. Odpowiednio zabezpieczone, są w stanie wytrzymać nawet bardzo wysoką temperaturę. Zupa z soczewicą najlepiej jednak smakuje w chłodniejsze dni. Znakomicie rozgrzewa ciało.
Składniki
Czerwona cebula: 1 duża | |
Czosnek: 3 ząbki | |
Olej: 1 łyżka | |
Ziele angielskie: 4 sztuki | |
Liście laurowe: 4 sztuki | |
Czerwona soczewica: 200g | |
Marchewka: 1 sztuka | |
Bulion: 1 litr | |
Passata: 400g | |
Sos sojowy: 2 łyżki | |
Papryka wędzona: 2 łyżeczki | |
Kumin: 1/2 łyżeczki | |
Cynamon: szczypta | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Do podania roślinna śmietana lub jogurt i świeża bazylia. |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
Kleks ze śmietany, w tej znakomitej zupie to jednak o wiele za dużo. Dlatego wyraźnie powinno być w przepisie zaznaczone ze to jedynie opcja. To tak jakby do grochówki dodać śmietanę.
Wszystko jest dobre z kleksem śmietany 😛
Najlepsza, zawsze do niej wracam. Oczywiście z kleksem śmietany 😋
Super, że zupa z soczewicy na stałe zawitała na Twoim stole! 🙂