Ingredients
-
1 duża Cebula
-
4 ząbki Czosnek
-
2 cm Imbir
-
1 łyżka Olej
-
3 łyżeczki Czerwona pasta curry
-
1 łyżeczka Kumin
-
do smaku Pieprz i sól
-
1/2 dużego Kalafior
-
1 puszka Ciecierzyca100g suchej
-
400g Passata
-
300 ml Woda
-
300g Jogurt
-
2 łyżki Sos sojowy
Przepis na curry z kalafiora i ciecierzycy
Proste i szybkie dania, to coś co lubię najbardziej. Zazwyczaj nie mam czasu, żeby godzinami ślęczeć w kuchni, ale za to zawsze mam ochotę na coś pysznego i sycącego. Jeśli też tak macie, to u mnie znajdziecie masę inspiracji, wliczając w to dzisiejsze curry z kalafiorem i ciecierzycą 😅
Z czym podawać curry z kalafiorem?
Możesz ugotować ryż lub tak jak ja, zrobić sobie domowe pieczywo z patelni. Sprawdź koniecznie przepis na podpłomyki, oraz przepis na chlebki naan. Jedne jak i drugie, sprawdzą się tutaj idealnie.
Dodatkowo warto posiekać małą garść kolendry lub zielonej pietruszki do podania.
Jakiego jogurtu użyłem i czym go zastąpić?
Był to plantON naturalny, bez cukru (jogurt wegański). Jeśli nie masz dostępu do takich wspaniałości, to śmiało możesz użyć pół na pół mleczka kokosowego wymieszanego z wodą.
A co zrobić z drugą połówką kalafiora? Polecam Ci krem z kalafiora, który ostatnio robiłem. Jest kremowy, delikatny… ZNAKOMITY.
Składniki
Cebula: 1 duża | |
Czosnek: 4 ząbki | |
Imbir: 2 cm | |
Olej: 1 łyżka | |
Czerwona pasta curry: 3 łyżeczki | |
Kumin: 1 łyżeczka | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Kalafior: 1/2 dużego | |
Ciecierzyca: 1 puszka | |
Passata: 400g | |
Woda: 300 ml | |
Jogurt: 300g | |
Sos sojowy: 2 łyżki |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
Lubię sięgać po takie dania, choć i mięso czasem gości na moim stole 🙂 Ale przekonałam się już, że wegańska kuchnia też potrafi być smaczna i aromatyczna.
Pasta curry? Nie znam. Czy można zastąpic po prostu przyprawą?
Można, będzie inaczej smakowało, ale myślę, że nadal dobrze 🙂
Widziałam pastę curry w Piotrze i Pawle (nie wiem, czy teraz w Sparze też będzie, ale myślę, że tak) i w Auchan 🙂
Do tak pysznego dania nie trzeba mnie przekonywać 🙂 Chętnie bym zjadła. Pozdrawiam 🙂
Ale pychota 🙂
Przyszłam tu drugi raz po ten sam przepis – polecam Przepyszne
Bardzo dobre i proste danie – polecam! I wygląda też super, bo kalafior robi się od tego sosu pomarańczowy 😀
Czy z romanesco tez będzie pasować??
Myślę, że tak 🙂