Ingredients
-
300g Buraki kiszone
-
100g Zielona soczewica
-
1/2 sztuki Czerwona cebula
-
1/2 sztuki Jabłko
-
2 łyżki Sos sojowy Ponzu
-
2 łyżki Oliwa
-
3 łyżki Świeża kolendra
-
1/2 łyżeczki Kumin
-
do smaku Pieprz i sól
-
do podania Słonecznik prażony
-
do podania Rukola
Sałatka z kiszonych buraków
Jak już ostatnio wspominałem, dla mnie kiszenie buraków jest istotne ze względu na zakwas, który uwielbiam pić. Nie lubię jednak marnować jedzenia, tak więc buraki również staram się wykorzystywać.
Tym razem powstała sałatka z kiszonych buraków i zielonej soczewicy, która może być fajnym dodatkiem do obiadu. Jeśli masz np. pasztet z czerwonej soczewicy, to do kanapek z nim również świetnie będzie pasowała!
Sprawdź koniecznie mój przepis na kiszone buraki.
Gdzie dostaniesz sos Ponzu? KLIKNIJ i sprawdź. Ewentualnie możesz go zastąpić zwykłym sosem sojowym i łyżeczką soku z cytryny.
[Ocena: 4.8]
Składniki
Ilość porcji:
Buraki kiszone: 300g | |
Zielona soczewica: 100g | |
Czerwona cebula: 1/2 sztuki | |
Jabłko: 1/2 sztuki | |
Sos sojowy Ponzu: 2 łyżki | |
Oliwa: 2 łyżki | |
Świeża kolendra: 3 łyżki | |
Kumin: 1/2 łyżeczki | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Słonecznik prażony: do podania | |
Rukola: do podania |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
|
4
Gotowe
|
A ostatnio właśnie się zastanawiałam co zrobić z nadmiarem kiszonych buraków a tu proszę można je jeszcze bardzo smacznie spożytkować 🙂