Sałatka z pieczonym kalafiorem i ciecierzycą

0 0
Sałatka z pieczonym kalafiorem i ciecierzycą

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Kalafior: 1 sztuka
Marchewka: 2 sztuki
Olej: 2 łyżki
Pieprz i sól: do smaku
Ciecierzyca: 100g suchej 1 puszka
Papryka wędzona: 2 łyżeczki
Oregano: 1 łyżeczka
Cukier: 1 łyżeczka
Kumin: szczypta
Pieprz i sól: do smaku
Olej: 2 łyżki
Zielona pietruszka: 1/2 pęczka

Szybka, prosta i bardzo smaczna sałatka z pieczonymi warzywami. Idealna jako samodzielne danie.

  • Serves 2
  • Medium

Ingredients

Share

Sałatka z pieczonym kalafiorem i ciecierzycą

Kalafior w sezonie wiosenno-letnim, to jedno z moich ulubionych warzyw. Jest w tym czasie na straganach relatywnie tani, bardzo smaczny i można za jego pomocą, uklecić naprawdę wspaniałe wspaniałości. Tym razem powstała sałatka z pieczonym kalafiorem, która była moim stosunkowo lekkim i prostym obiadem, w słoneczny i piękny dzień.

Sałatka z pieczonym kalafiorem i ciecierzycą

Do sałatki nie ma potrzeby tworzenia dodatkowego dressingu, ponieważ warzywa po upieczeniu są wspaniale soczyste, a ciecierzyca idealnie doprawiona.

Co jeszcze można zrobić z kalafiorem?

Na blogu pojawiły się również takie hiciory jak kalafior pieczony w całości, kotleciki z kalafiora, hummus z kalafiora, czy rewelacyjna indyjska zupa kalafiorowa. Jak widać, kalafior jest niesamowicie uniwersalny. I jak tu go nie kochać? 😅

Sałatka z pieczonym kalafiorem i ciecierzycą

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Kalafior: 1 sztuka
Marchewka: 2 sztuki
Olej: 2 łyżki
Pieprz i sól: do smaku
Ciecierzyca: 100g suchej 1 puszka
Papryka wędzona: 2 łyżeczki
Oregano: 1 łyżeczka
Cukier: 1 łyżeczka
Kumin: szczypta
Pieprz i sól: do smaku
Olej: 2 łyżki
Zielona pietruszka: 1/2 pęczka

Wykonanie

1
Gotowe

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ciecierzycę umieść w misce, wymieszaj z przyprawami i olejem. Umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kalafiora i marchewkę obierz. Kalafiora podziel na różyczki, a marchewkę pokrój w półksiężyce. Polej je olejem, posyp solą oraz pieprzem. Wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw blachy do piekarnika, piecz około 15-20 minut, co jakiś czas sprawdzając. Jeśli ciecierzyca lub warzywa dojdą wcześniej, to wyjmij blachę.

2
Gotowe

Upieczone warzywa wyłóż na talerz, posyp obficie ciecierzycą oraz posiekaną zieloną pietruszką. Zajadaj!

Konrad Budzyk

Zupa bezrybna
previous
Zupa bezrybna
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i suszonymi pomidorami
next
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i suszonymi pomidorami
Zupa bezrybna
previous
Zupa bezrybna
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i suszonymi pomidorami
next
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i suszonymi pomidorami
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Andrzej

Super

Słodko Słodka

Muszę się w końcu przekonać do tej ciecierzycy, smakowite danie muszę przyznać 🙂

2
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here