Ingredients
-
1 sztuka Cebula
-
2 ząbki Czosnek
-
2 sztuki Ziele angielskie
-
2 sztuki Liście laurowe
-
2 sztuki Goździki
-
1 łyżka Olej
-
1 sztuka Seler
-
1 sztuka Marchewka
-
1/2 dużego Por
-
3 sztuki Nori
-
2-3 łyżeczki Papryka wędzona
-
szczypta Gałka muszkatołowa
-
do smaku Pieprz i sól
-
1,5 litra Bulion
-
2 łyżki Sos sojowy
-
2 łyżki Sok z cytryny
-
do podania Olej lniany
-
do podania Zielona pietruszka
Zupa bezrybna
Tematy bezrybne nie są mi obce. Od lat przygotowuję takie hiciory jak wegański paprykarz, pastę bezrybną, a ostatnio nawet paluszki bezrybne. Brakowało mi jednak w moim menu zupy… Nosiłem się z jej przygotowaniem już od dłuższego czasu, no i wreszcie powstała… Jedyna w swoim rodzaju, wegańska zupa rybna, czyli zupa bezrybna 😅
Skąd wegańska zupa rybna, ma smak ryby?
Pochodzi on z glonów nori i oleju lnianego. To właśnie te dwa składniki, w głównej mierze wpływają na jej wspaniały smak. Dostaniesz je w większości supermarketów, a czasami również w popularnych dyskontach. Co zrobić z pozostałymi płatami nori? Możesz ukręcić wegańskie sushi!
Zupa bezrybna – porady
- Pamiętaj, że olej laniny ma być dodany do zupy zaraz przed jej podaniem. Najlepiej wlać dosłownie jedną łyżeczkę na dno miseczki, napełnić ją zupą i posypać posiekaną zieloną pietruszką.
- Zamiast soku z cytryny, możesz użyć również np. jogurtu roślinnego lub kwaśnej śmietanki.
- Jeśli zupa wyszła dla Ciebie zbyt intensywna, możesz dolać troszkę wody.
[Ocena: 5]
Składniki
Ilość porcji:
Cebula: 1 sztuka | |
Czosnek: 2 ząbki | |
Ziele angielskie: 2 sztuki | |
Liście laurowe: 2 sztuki | |
Goździki: 2 sztuki | |
Olej: 1 łyżka | |
Seler: 1 sztuka | |
Marchewka: 1 sztuka | |
Por: 1/2 dużego | |
Nori: 3 sztuki | |
Papryka wędzona: 2-3 łyżeczki | |
Gałka muszkatołowa: szczypta | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Bulion: 1,5 litra | |
Sos sojowy: 2 łyżki | |
Sok z cytryny: 2 łyżki | |
Olej lniany: do podania | |
Zielona pietruszka: do podania |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
Super