Zupa bezrybna

0 0
Zupa bezrybna

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Cebula: 1 sztuka
Czosnek: 2 ząbki
Ziele angielskie: 2 sztuki
Liście laurowe: 2 sztuki
Goździki: 2 sztuki
Olej: 1 łyżka
Seler: 1 sztuka
Marchewka: 1 sztuka
Por: 1/2 dużego
Nori: 3 sztuki
Papryka wędzona: 2-3 łyżeczki
Gałka muszkatołowa: szczypta
Pieprz i sól: do smaku
Bulion: 1,5 litra
Sos sojowy: 2 łyżki
Sok z cytryny: 2 łyżki
Olej lniany: do podania
Zielona pietruszka: do podania

Nie jesz ryb, ale masz ochotę na zupę przypominającą rybną? Spróbuj tego przepisu, na pewno Cię zachwyci!

  • Serves 4
  • Medium

Ingredients

Share

Zupa bezrybna

Tematy bezrybne nie są mi obce. Od lat przygotowuję takie hiciory jak wegański paprykarz, pastę bezrybną, a ostatnio nawet paluszki bezrybne. Brakowało mi jednak w moim menu zupy… Nosiłem się z jej przygotowaniem już od dłuższego czasu, no i wreszcie powstała… Jedyna w swoim rodzaju, wegańska zupa rybna, czyli zupa bezrybna 😅

Skąd wegańska zupa rybna, ma smak ryby?

Pochodzi on z glonów nori i oleju lnianego. To właśnie te dwa składniki, w głównej mierze wpływają na jej wspaniały smak. Dostaniesz je w większości supermarketów, a czasami również w popularnych dyskontach. Co zrobić z pozostałymi płatami nori? Możesz ukręcić wegańskie sushi!

Zupa bezrybna – porady

  • Pamiętaj, że olej laniny ma być dodany do zupy zaraz przed jej podaniem. Najlepiej wlać dosłownie jedną łyżeczkę na dno miseczki, napełnić ją zupą i posypać posiekaną zieloną pietruszką.
  • Zamiast soku z cytryny, możesz użyć również np. jogurtu roślinnego lub kwaśnej śmietanki.
  • Jeśli zupa wyszła dla Ciebie zbyt intensywna, możesz dolać troszkę wody.
[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Cebula: 1 sztuka
Czosnek: 2 ząbki
Ziele angielskie: 2 sztuki
Liście laurowe: 2 sztuki
Goździki: 2 sztuki
Olej: 1 łyżka
Seler: 1 sztuka
Marchewka: 1 sztuka
Por: 1/2 dużego
Nori: 3 sztuki
Papryka wędzona: 2-3 łyżeczki
Gałka muszkatołowa: szczypta
Pieprz i sól: do smaku
Bulion: 1,5 litra
Sos sojowy: 2 łyżki
Sok z cytryny: 2 łyżki
Olej lniany: do podania
Zielona pietruszka: do podania

Wykonanie

1
Gotowe

Rozgrzej łyżkę oleju w garnku o grubym dnie. Wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek oraz ziela angielskie, liście laurowe i goździki. Smaż na średnim ogniu przez około 5 minut.

2
Gotowe

Dodaj drobno pokrojonego por, marchewkę pokrojoną w półksiężyce, selera w kostkę i zamieszaj.

3
Gotowe

Dorzuć nori pokrojone w nieduże paski, przyprawy oraz sos sojowy i bulion. Gotuj aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania wlej sok z cytryny, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj z posiekaną zieloną pietruszką i jedną łyżeczką oleju lnaninego wlanego do miseczki.

Konrad Budzyk

Hummus z kalafiora
previous
Hummus z kalafiora
Sałatka z pieczonym kalafiorem i ciecierzycą
next
Sałatka z pieczonym kalafiorem i ciecierzycą
Hummus z kalafiora
previous
Hummus z kalafiora
Sałatka z pieczonym kalafiorem i ciecierzycą
next
Sałatka z pieczonym kalafiorem i ciecierzycą
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Andrzej

Super

1
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here