Tacos bez mięsa

0 0
Tacos bez mięsa

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Marchewka: 500g
Pestek dyni: 100g
Nasion słonecznika: 100g
Cebula: 1 sztuka
Czosnek: 2-3 ząbki
Sok z limonki: 2 łyżki
Pomidory: pulpa lub krojone 1 puszka
Koncentrat pomidorowy: 2-3 łyżeczki
Papryka wędzona: 2 łyżeczki
Papryka słodka: 1 łyżeczka
Kumin: 1/2 łyżeczki
Sos sojowy: 3 łyżki
Chili: do smaku
Pieprz i sól: do smaku

Inne niż wszystkie, taco na bazie ziaren i marchewki!

  • Serves 4
  • Medium

Ingredients

Share

Wegańskie tacos bez mięsa

Wegańskie tacos wcale nie muszą być nudne! Do środka wcale nie musi wchodzić standardowa fasola i kukurydza. W daniach z kuchni meksykańskiej w wege wydaniu to już przejedzony standard. Warto poeksperymentować z innymi składnikami! Świetnymi zastępnikami mięsa w tym przypadku będą… marchewka oraz słonecznik i dynia w ziarnach!

Jakie wybrać placki?

Ja przygotowałem te bezmięsne tacos w plackach gorditas z prozaicznej przyczyny… Nie dość, że tylko takie były w sklepie, to w dodatku było przyjemne dla oka i portfela (promo). Tak więc trzeba było stestować temat. Możesz również kupić kukurydziane, sztywne placki lub zrobić samodzielnie małe podpłomyki. Będzie petarda.

Po nabyciu drogą kupna placków do tacos, trzeba było zastanowić się nad tym, z czego je zrobić. Co zalega w lodówce i szafkach? Padło na podstawowe 3 składniki, które wcześniej wymieniłem. Nie miałem na nie weny ani ochoty, żeby jeść tak o, same. Na szczęście w tacos bez mięsa znalazły swoje miejsce i sprawdziły się idealnie. Uff 😅

Jako dodatki do przygotowania gotowych tacos posłużyły mi świeży szpinak, wegański ser, pomidor oraz, niewidoczny na zdjęciu, sos meksykański i BBQ do drugiego. Ty możesz użyć takich dodatków, jakie lubisz najbardziej, lub które najdłużej zalegają Ci w lodówce.

Koniecznie zobacz również mój przepis na placki z kukurydzą, w tajskim stylu! Mogą Cię również zainteresować kotlety z buraka, idealne na obiad 😍

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Marchewka: 500g
Pestek dyni: 100g
Nasion słonecznika: 100g
Cebula: 1 sztuka
Czosnek: 2-3 ząbki
Sok z limonki: 2 łyżki
Pomidory: pulpa lub krojone 1 puszka
Koncentrat pomidorowy: 2-3 łyżeczki
Papryka wędzona: 2 łyżeczki
Papryka słodka: 1 łyżeczka
Kumin: 1/2 łyżeczki
Sos sojowy: 3 łyżki
Chili: do smaku
Pieprz i sól: do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Wszystkie składniki, oprócz pomidorów i marchewki, umieść w malakserze i miksuj, ale nie na gładko!

2
Gotowe

Dodaj startą na dużych oczkach marchewkę oraz pomidory i wymieszaj.

3
Gotowe

Rozgrzej patelnię, dodaj wszystko z malaksera i smaż na średnim ogniu przez około 15 minut.

4
Gotowe

W międzyczasie przygotuj placki, na które będziesz nakładać farsz, pokrój warzywa, opłucz zieleninę, zetrzyj ser.. czy co tam chcesz se dodać, to to przygotuj.

5
Gotowe

Wyłącz gaz, przekładaj masę imitującą mięso na placuszki, dodaj dodatki i zajadaj ze smakiem.

Konrad Budzyk

previous
Hummus z zielonym pieprzem
next
Curry z cukinią i ciecierzycą
previous
Hummus z zielonym pieprzem
next
Curry z cukinią i ciecierzycą
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Magda

To jest taki sztos ❤️ Polecam całym sercem!!

1
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here