Ingredients
-
1 duży Burak
-
8 łyżek Hummus
-
1 sztuka Ciasto francuskie
-
garść Rukola
-
garść Orzechy włoskie
-
do dekoracji Krem balsamiczny
Pieczony burak na cieście francuskim
W prostocie siła i tym razem. W związku z tym, że ostatnio robiłem chutney z rabarbaru, to zostało mi sporo pysznego, czerwonego wina, które „musiałem” wypić. Pomyślałem, że przydałaby się jakaś zacna przystawka do niego. Hummus zawsze staram się mieć w lodówce, do tego upiekłem buraka, rozłożyłem ciasto francuskie i po upieczeniu subtelnie udekorowałem. Tak powstał pieczony burak na cieście francuskim, który sprawdzi się np. jako wspomniana już wcześniej przystawka do wina, czy jako część romantycznej kolacji 😊
Jakiego hummusu użyć?
U mnie był to klasyczny, domowy hummus. Jeśli jednak chcesz, możesz również przygotować lub kupić wersję smakową. Nie wiesz jak go ukręcić? Sprawdź mój wpis jak zrobić hummus, obejrzyj nagranie i ciesz się rewelacyjną pastą własnej roboty.
Pamiętaj, że krem balsamiczny, to nie to samo co ocet balsamiczny. Krem jest zdecydowanie bardziej delikatny. Możesz użyć smakowego kremu. Ja miałem figowy, ale każdy inny sprawdzi się równie dobrze. Znajdziesz go w wielu marketach oraz TUTAJ.
Ciasto francuskie z burakiem smakuje najlepiej zaraz po upieczeniu!
Składniki
Burak: 1 duży | |
Hummus: 8 łyżek | |
Ciasto francuskie: 1 sztuka | |
Rukola: garść | |
Orzechy włoskie: garść | |
Krem balsamiczny: do dekoracji |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Upiecz buraka. Jeśli nie wiesz jak to zrobić, to sprawdź mój poradnik jak upiec buraki. |
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
|
4
Gotowe
|
Wow, jak to wygląda! Chętnie spróbuję 🙂