Chutney z rabarbaru

0 0
Chutney z rabarbaru

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Rabarbar: 500g
Czerwona cebula: 2 sztuki
Czosnek: 3 ząbki
Imbir: 1cm
Suszona żurawina: 50g
Ziele angielskie: 3 sztuki
Liście laurowe: 2 sztuki
Goździki: 2 sztuki
Cynamon: szczypta
Cukier: 100g
Pieprz i sól: do smaku
Olej: 1-2 łyżki
Czerwone, wytrawne wino: Cono Sur Organic Cabernet Sauvignon/Carmenere/Syrah 100 ml

Chutney, czyli słodko-wytrawny sos. Dzisiaj na bazie rabarbaru i czerwonej cebuli!

  • Serves 1
  • Medium

Ingredients

Share

Przepis na chutney z rabarbaru

Rabarbar jest zdecydowanie rośliną sezonową, po którą warto sięgać nie tylko podczas pieczenia ciast lub robienia kompotu. Tym razem postanowiłem ukręcić chutney, czyli słodko-wytrawny sos, lub raczej konfiturę.

Do czego może służyć chutney z rabarbaru?

Jest to świetny dodatek do burgera, czy pasztetu. U mnie cały czas był nim smarowany pasztet z czerwonej soczewicy, który upiekłem wczoraj. Kotlety z buraka również będą idealnie się z nim komponowały.

Wskazówki dotyczące przepisu

  • Do stworzenia dzisiejszego chutney, użyłem czerwonego, wytrawnego, ekologicznego wina marki Cono Sur. Jeśli użyjesz wina półwytrawnego, to dolej kilka łyżek octu balsamicznego.
  • Gotowy chutney może być przechowywany w lodówce przez ponad tydzień, ale można go również zapasteryzować.

Chutney z rabarbaru

[Ocena: 4.8]

Składniki

Ilość porcji:
Rabarbar: 500g
Czerwona cebula: 2 sztuki
Czosnek: 3 ząbki
Imbir: 1cm
Suszona żurawina: 50g
Ziele angielskie: 3 sztuki
Liście laurowe: 2 sztuki
Goździki: 2 sztuki
Cynamon: szczypta
Cukier: 100g
Pieprz i sól: do smaku
Olej: 1-2 łyżki
Czerwone, wytrawne wino: Cono Sur Organic Cabernet Sauvignon/Carmenere/Syrah 100 ml

Wykonanie

1
Gotowe

Rabarbar obierz i pokrój w plasterki.

2
Gotowe

Cebulę pokrój w piórka, a czosnek i imbir posiekaj. Rozgrzej olej w garnku lub na patelni o grubym dnie. Wrzuć wszystkie składniki, za wyjątkiem wina. Smaż na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, około 20 minut.

3
Gotowe

Po tym czasie wlej wino, zmniejsz ogień i duś przez 30-40 minut, stale doglądając. Odstaw do przestygnięcia i pałaszuj lub zawekuj.

Konrad Budzyk

Pasztet z czerwonej soczewicy
previous
Pasztet z czerwonej soczewicy
Ciasto francuskie z pieczonym burakiem
next
Pieczony burak na cieście francuskim
Pasztet z czerwonej soczewicy
previous
Pasztet z czerwonej soczewicy
Ciasto francuskie z pieczonym burakiem
next
Pieczony burak na cieście francuskim
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here