Ingredients
-
500g Rabarbar
-
2 sztuki Czerwona cebula
-
3 ząbki Czosnek
-
1cm Imbir
-
50g Suszona żurawina
-
3 sztuki Ziele angielskie
-
2 sztuki Liście laurowe
-
2 sztuki Goździki
-
szczypta Cynamon
-
100g Cukier
-
do smaku Pieprz i sól
-
1-2 łyżki Olej
-
100 ml Czerwone, wytrawne winoCono Sur Organic Cabernet Sauvignon/Carmenere/Syrah
Przepis na chutney z rabarbaru
Rabarbar jest zdecydowanie rośliną sezonową, po którą warto sięgać nie tylko podczas pieczenia ciast lub robienia kompotu. Tym razem postanowiłem ukręcić chutney, czyli słodko-wytrawny sos, lub raczej konfiturę.
Do czego może służyć chutney z rabarbaru?
Jest to świetny dodatek do burgera, czy pasztetu. U mnie cały czas był nim smarowany pasztet z czerwonej soczewicy, który upiekłem wczoraj. Kotlety z buraka również będą idealnie się z nim komponowały.
Wskazówki dotyczące przepisu
- Do stworzenia dzisiejszego chutney, użyłem czerwonego, wytrawnego, ekologicznego wina marki Cono Sur. Jeśli użyjesz wina półwytrawnego, to dolej kilka łyżek octu balsamicznego.
- Gotowy chutney może być przechowywany w lodówce przez ponad tydzień, ale można go również zapasteryzować.
[Ocena: 4.8]
Składniki
Ilość porcji:
Rabarbar: 500g | |
Czerwona cebula: 2 sztuki | |
Czosnek: 3 ząbki | |
Imbir: 1cm | |
Suszona żurawina: 50g | |
Ziele angielskie: 3 sztuki | |
Liście laurowe: 2 sztuki | |
Goździki: 2 sztuki | |
Cynamon: szczypta | |
Cukier: 100g | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Olej: 1-2 łyżki | |
Czerwone, wytrawne wino: 100 ml |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|