Kotlety z buraka

0 0
Kotlety z buraka

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Kasza jaglana: przed ugotowaniem 150g
Burak: 400g
Orzechy włoskie: 100g
Słonecznik: 50g
Czerwona cebula: 1 sztuka
Czosnek: 2-3 ząbki
Bułka tarta: 50-100g
Mąka: 50g
Olej: 5 łyżek
Sos sojowy: 3 łyżki
Ocet balsamiczny: 2 łyżki
Cukier: 1 łyżka
Tymianek: 2 łyżeczki
Pieprz i sól: do smaku

Proste, szybkie i przede wszystkim... PYSZNE kotleciki z buraka!

  • Serves 12
  • Medium

Ingredients

Share

Kotlety z buraka

Bardzo często kotlety z buraka służyły mi jako wsad do burgera. Tym razem jednak miałem ochotę na typowo obiadowe danie. Upiekłem ziemniaki z rozmarynem, ukręciłem sałatkę z rukolą, pomidorami, truskawkami, sosem balsamicznym i otrzymałem pełnoprawny, pyszny obiad.

Czy kotlety z buraka można mrozić?

Oczywiście, że tak! Możesz je zjeść zaraz po upieczeniu, przechowywać w lodówce, lub nawet zamrozić. Nie stracą na smaku i nie będą się rozpadać.

Jeśli chcesz przy okazji ukręcić jakiś sos, który wzbogaci kotleciki z buraka, to z całą pewnością warto zrobić wegański sos czosnkowy oraz wegańskie pesto bazyliowe. Oba te sosy świetnie pasują do buraka 😍

Masz więcej buraków? Lubisz ich smak? Koniecznie wypróbuj hummus z pieczonym burakiem.

Przepis na Kotlety z buraka

[Ocena: 4.9]

Składniki

Ilość porcji:
Kasza jaglana: przed ugotowaniem 150g
Burak: 400g
Orzechy włoskie: 100g
Słonecznik: 50g
Czerwona cebula: 1 sztuka
Czosnek: 2-3 ząbki
Bułka tarta: 50-100g
Mąka: 50g
Olej: 5 łyżek
Sos sojowy: 3 łyżki
Ocet balsamiczny: 2 łyżki
Cukier: 1 łyżka
Tymianek: 2 łyżeczki
Pieprz i sól: do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Ugotuj kaszę jaglaną. Do ugotowanej kaszy zetrzyj na grubych oczkach obranego buraka.

2
Gotowe

Orzechy włoskie oraz czosnek posiekaj, cebulę pokrój w kostkę. Umieść wszystkie składniki w misce z kaszą i wyrabiaj przy pomocy rąk. Bułkę tartą najlepiej dodawać stopniowo. U mnie weszło 50g bułki tartej. Jeśli masa będzie zbyt "luźna", to dodaj jeszcze troszkę bułki tartej. Spróbuj i dopraw do smaku.

3
Gotowe

Formuj kotleciki. U mnie kotleciki miały 130g i wyszło mi ich 12 sztuk. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika, możesz je posmarować olejem.

4
Gotowe

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Włóż blachę i piecz pierwsze około 20-25 minut. Po tym czasie obróć kotleciki na drugą stronę i piecz jeszcze około 10 minut.

Stir-fry z łodygą brokuła
previous
Stir-fry z łodygą brokuła
Pasztet z czerwonej soczewicy
next
Pasztet z czerwonej soczewicy
Stir-fry z łodygą brokuła
previous
Stir-fry z łodygą brokuła
Pasztet z czerwonej soczewicy
next
Pasztet z czerwonej soczewicy
Subscribe
Powiadom o
guest
16 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia

A można użyć już ugotowanego buraka? Zostały mi 4 małe sztuki i nie wiem co z nimi zrobić 🤪

Konrad Budzyk

Myślę, że bez problemu 🙂

Marek

Super przepis! Burgery wyszły delikatne ale i dobrze przyprawione, soczyste i lekko chrupiące 🙂

Konrad Budzyk

Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂

Michal

bez jajka?

Konrad Budzyk

Bez 🙂

Kamila

Można użyć innej kaszy?

Konrad Budzyk

Myślę, że bez problemu )

ANGELIKA

Jednak wolę podsmażyć cebulę i czosnek… Zbyt intensywne dla mnie 🙃

Ada

Czym można zastąpić ocet balsamiczny ?

Konrad Budzyk

Można nawet pominąć 🙂

Bernadetta

Czy można je zamrozić?

Konrad Budzyk

Tak 🙂

Weronika

A przed pieczeniem czy po?

Konrad Budzyk

Po 🙂

Mateusz

Zrobiłem, pyszne. Polecam upiec buraki wcześniej. Mój poprzedni komentarz może Pan usunąć, był trochę arogancki 😉

16
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here