Ingredients
-
150g Kasza jaglanaprzed ugotowaniem
-
400g Burak
-
100g Orzechy włoskie
-
50g Słonecznik
-
1 sztuka Czerwona cebula
-
2-3 ząbki Czosnek
-
50-100g Bułka tarta
-
50g Mąka
-
5 łyżek Olej
-
3 łyżki Sos sojowy
-
2 łyżki Ocet balsamiczny
-
1 łyżka Cukier
-
2 łyżeczki Tymianek
-
do smaku Pieprz i sól
Kotlety z buraka
Bardzo często kotlety z buraka służyły mi jako wsad do burgera. Tym razem jednak miałem ochotę na typowo obiadowe danie. Upiekłem ziemniaki z rozmarynem, ukręciłem sałatkę z rukolą, pomidorami, truskawkami, sosem balsamicznym i otrzymałem pełnoprawny, pyszny obiad.
Czy kotlety z buraka można mrozić?
Oczywiście, że tak! Możesz je zjeść zaraz po upieczeniu, przechowywać w lodówce, lub nawet zamrozić. Nie stracą na smaku i nie będą się rozpadać.
Jeśli chcesz przy okazji ukręcić jakiś sos, który wzbogaci kotleciki z buraka, to z całą pewnością warto zrobić wegański sos czosnkowy oraz wegańskie pesto bazyliowe. Oba te sosy świetnie pasują do buraka 😍
Masz więcej buraków? Lubisz ich smak? Koniecznie wypróbuj hummus z pieczonym burakiem.
Składniki
Kasza jaglana: 150g | |
Burak: 400g | |
Orzechy włoskie: 100g | |
Słonecznik: 50g | |
Czerwona cebula: 1 sztuka | |
Czosnek: 2-3 ząbki | |
Bułka tarta: 50-100g | |
Mąka: 50g | |
Olej: 5 łyżek | |
Sos sojowy: 3 łyżki | |
Ocet balsamiczny: 2 łyżki | |
Cukier: 1 łyżka | |
Tymianek: 2 łyżeczki | |
Pieprz i sól: do smaku |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
Orzechy włoskie oraz czosnek posiekaj, cebulę pokrój w kostkę. Umieść wszystkie składniki w misce z kaszą i wyrabiaj przy pomocy rąk. Bułkę tartą najlepiej dodawać stopniowo. U mnie weszło 50g bułki tartej. Jeśli masa będzie zbyt "luźna", to dodaj jeszcze troszkę bułki tartej. Spróbuj i dopraw do smaku. |
3
Gotowe
|
|
4
Gotowe
|
A można użyć już ugotowanego buraka? Zostały mi 4 małe sztuki i nie wiem co z nimi zrobić 🤪
Myślę, że bez problemu 🙂
Super przepis! Burgery wyszły delikatne ale i dobrze przyprawione, soczyste i lekko chrupiące 🙂
Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂
bez jajka?
Bez 🙂
Można użyć innej kaszy?
Myślę, że bez problemu )
Jednak wolę podsmażyć cebulę i czosnek… Zbyt intensywne dla mnie 🙃
Czym można zastąpić ocet balsamiczny ?
Można nawet pominąć 🙂
Czy można je zamrozić?
Tak 🙂
A przed pieczeniem czy po?
Po 🙂
Zrobiłem, pyszne. Polecam upiec buraki wcześniej. Mój poprzedni komentarz może Pan usunąć, był trochę arogancki 😉