Ingredients
-
200g Makaron ryżowy lub ryżlub ile chcesz
-
1 sztuka Czerwona cebula
-
2 łyżki Olej
-
z 1 brokuła Łodygi
-
100g Groszek mrożony
-
1/2 puszki Kukurydza
-
1-2cm Imbir
-
1-2 ząbki Czosnek
-
1 garść Orzeszki ziemne
-
Na sos
-
2 łyżki Sok z cytryny
-
1 łyżka Cukier
-
3 łyżki Sos sojowy
-
100 ml Woda
-
1 łyżeczka Mąka ziemniaczana
-
do smaku Ostra papryczka
-
Do podania posiekana zielona cebulka i sezam
Stir-fry z łodygą brokuła
Nie lubisz marnować jedzenia? Ten przepis, to sposób na wykorzystanie łodygi brokuła, która jest zazwyczaj wywalana. Ostatnio wparowała na mój stół zapiekanka z ryżem i brokułami, do której użyłem samych różyczek. Łodygę już miałem wywalić, ale nagle mnie olśniło… Przecież na pewno można ją zjeść… Trująca nie jest, więc nie ma strachu 😂
Czy można dodać inne warzywa?
Pewnie, że tak! Pozostałe dodatki, jak kukurydza i groszek, to był klasyczny przegląd lodówki, co trzeba zużyć w pierwszej kolejności. W ich miejsce możesz wkomponować inne, ulubione warzywa.
Można powiedzieć, że w podobnym klimacie co stir-fry z łodygą brokuła, jest pesto z liści rzodkiewki. Zazwyczaj liście lądują w koszu, a można z nich ukręcić świetny sos np. do makaronu. Nie ma sensu marnowanie dobrego jedzenia 😊
Składniki
Makaron ryżowy lub ryż: 200g | |
Czerwona cebula: 1 sztuka | |
Olej: 2 łyżki | |
Łodygi: z 1 brokuła | |
Groszek mrożony: 100g | |
Kukurydza: 1/2 puszki | |
Imbir: 1-2cm | |
Czosnek: 1-2 ząbki | |
Orzeszki ziemne: 1 garść | |
Na sos |
|
Sok z cytryny: 2 łyżki | |
Cukier: 1 łyżka | |
Sos sojowy: 3 łyżki | |
Woda: 100 ml | |
Mąka ziemniaczana: 1 łyżeczka | |
Ostra papryczka: do smaku | |
Do podania posiekana zielona cebulka i sezam |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
|
4
Gotowe
|
|
5
Gotowe
|
|
6
Gotowe
|
|
7
Gotowe
|
Pyszności <3
Cześć!
Fajny pomysł. Masz też jakiś patent na wykorzystanie liści/łodyg selera ( zwykłego)?
W lecie często sprzedają całą roślinę. Korzeń się zje, liście można suszyć i mieć jako przyprawę, ale co zrobić z łodygami? Wyglądają dobrze i super pachną…
Można je użyć np do makaronu z pieczonymi warzywami 🙂 – https://www.blendman.pl/przepis/makaron-z-pieczonymi-warzywami/