Ingredients
-
1 puszka Ciecierzyca100g suchej
-
1 duży Burak
-
1 łyżka Syrop klonowyopcjonalnie
-
2 łyżki Tahini
-
3-4 łyżki Sok z cytryny
-
2 łyżeczki Tymianek
-
1-2 ząbki Czosnek
-
szczypta Pieprz
-
do smaku Sól
-
4-6 łyżek Woda
-
Do dekoracji odrobina oliwy, czarnuszki i np. zielonej pietruszki
Przepis na hummus z pieczonym burakiem
Jest to jeden z najpopularniejszych hummusów smakowych. Już nie jeden raz widziałem go w markecie, a nawet go kupiłem. Jest smaczny, ale własnej roboty hummus z pieczonym burakiem, to pasta o niebo lepsza! Doprawiony tak jak lubię najbardziej, świeży, puszysty… IDEALNY 😍
Z czym jeść hummus z buraka?
Może być klasycznie traktowany jako pasta kanapkowa, ale ja bardzo go lubię używać do obiadu. Na zdjęciu jest nasz dzisiejszy hummus z pieczonym burakiem, posypany czarnuszką. Towarzyszą mu kasza bulgur oraz pieczone warzywa. Tym razem upiekłem cukinię, bakłażana, paprykę oraz czerwoną cebulę. Dla mnie bomba 😊💣 Często też piekłem do niego warzywa okopowe. Możliwości jest naprawdę dużo.
Uwagi dotyczące przepisu
- 1 puszka, to tyle samo, co 100g suchej ciecierzycy przed ugotowaniem. Nie wiesz jak ją ugotować? Wejdź na artykuł „Jak ugotować strączki„.
- Ważne, żeby buraki do hummusu były upieczone. Nie wiesz jak się do tego zabrać? Sprawdź mój wpis „Jak upiec buraki? 2 proste sposoby!„, a wszystkiego się dowiesz.
Na blogu znajdziesz również m.in. przepis na klasyczny hummus. Jeśli lubisz takie smarowidła, to zapraszam Cię do sprawdzenia mojej książki „Hummusy i Pasty„. Znajdziesz tam masę inspiracji.
Składniki
Ciecierzyca: 1 puszka | |
Burak: 1 duży | |
Syrop klonowy: 1 łyżka | |
Tahini: 2 łyżki | |
Sok z cytryny: 3-4 łyżki | |
Tymianek: 2 łyżeczki | |
Czosnek: 1-2 ząbki | |
Pieprz: szczypta | |
Sól: do smaku | |
Woda: 4-6 łyżek | |
Do dekoracji odrobina oliwy, czarnuszki i np. zielonej pietruszki |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Upiecz buraka i obierz go ze skórki. |
2
Gotowe
|
Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera lub w wysokim naczyniu i blenduj do momentu uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Wodę dolewaj stopniowo, aż uzyskasz konsystencję, która Ci odpowiada. |
3
Gotowe
|
Gotowy hummus przełóż do miseczki, polej delikatnie oliwą i udekoruj czarnuszką oraz np. pietruszką. |