Hummus z pieczonym burakiem

0 0
Hummus z pieczonym burakiem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Ciecierzyca: 100g suchej 1 puszka
Burak: 1 duży
Syrop klonowy: opcjonalnie 1 łyżka
Tahini: 2 łyżki
Sok z cytryny: 3-4 łyżki
Tymianek: 2 łyżeczki
Czosnek: 1-2 ząbki
Pieprz: szczypta
Sól: do smaku
Woda: 4-6 łyżek
Do dekoracji odrobina oliwy, czarnuszki i np. zielonej pietruszki

Hummus to idealny dodatek do każdego posiłku!

  • Serves 1
  • Medium

Ingredients

  • Do dekoracji odrobina oliwy, czarnuszki i np. zielonej pietruszki

Share

Przepis na hummus z pieczonym burakiem

Jest to jeden z najpopularniejszych hummusów smakowych. Już nie jeden raz widziałem go w markecie, a nawet go kupiłem. Jest smaczny, ale własnej roboty hummus z pieczonym burakiem, to pasta o niebo lepsza! Doprawiony tak jak lubię najbardziej, świeży, puszysty… IDEALNY 😍

Z czym jeść hummus z buraka?

Może być klasycznie traktowany jako pasta kanapkowa, ale ja bardzo go lubię używać do obiadu. Na zdjęciu jest nasz dzisiejszy hummus z pieczonym burakiem, posypany czarnuszką. Towarzyszą mu kasza bulgur oraz pieczone warzywa. Tym razem upiekłem cukinię, bakłażana, paprykę oraz czerwoną cebulę. Dla mnie bomba 😊💣 Często też piekłem do niego warzywa okopowe. Możliwości jest naprawdę dużo.

Uwagi dotyczące przepisu

  • 1 puszka, to tyle samo, co 100g suchej ciecierzycy przed ugotowaniem. Nie wiesz jak ją ugotować? Wejdź na artykuł „Jak ugotować strączki„.
  • Ważne, żeby buraki do hummusu były upieczone. Nie wiesz jak się do tego zabrać? Sprawdź mój wpis „Jak upiec buraki? 2 proste sposoby!„, a wszystkiego się dowiesz.

Na blogu znajdziesz również m.in. przepis na klasyczny hummus. Jeśli lubisz takie smarowidła, to zapraszam Cię do sprawdzenia mojej książki „Hummusy i Pasty„. Znajdziesz tam masę inspiracji.

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Ciecierzyca: 100g suchej 1 puszka
Burak: 1 duży
Syrop klonowy: opcjonalnie 1 łyżka
Tahini: 2 łyżki
Sok z cytryny: 3-4 łyżki
Tymianek: 2 łyżeczki
Czosnek: 1-2 ząbki
Pieprz: szczypta
Sól: do smaku
Woda: 4-6 łyżek
Do dekoracji odrobina oliwy, czarnuszki i np. zielonej pietruszki

Wykonanie

1
Gotowe

Upiecz buraka i obierz go ze skórki.

2
Gotowe

Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera lub w wysokim naczyniu i blenduj do momentu uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Wodę dolewaj stopniowo, aż uzyskasz konsystencję, która Ci odpowiada.

3
Gotowe

Gotowy hummus przełóż do miseczki, polej delikatnie oliwą i udekoruj czarnuszką oraz np. pietruszką.

Zapiekanka z ryżem i brokułami
previous
Zapiekanka z ryżem i brokułami
Stir-fry z łodygą brokuła
next
Stir-fry z łodygą brokuła
Zapiekanka z ryżem i brokułami
previous
Zapiekanka z ryżem i brokułami
Stir-fry z łodygą brokuła
next
Stir-fry z łodygą brokuła
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here