Ingredients
-
3-4 sztuki Pomidory
-
1/2 pęczka Zielona cebulkaWraz z cebulkami
-
1 ząbek Czosnek
-
2 łyżki Oliwa z oliwek
-
szczypta Pieprz i sól
-
garść Rukola
Surówka z pomidora i cebuli
Zaczynasz dopiero przygodę z gotowaniem? Szukasz inspiracji na proste dodatki do obiadu? Surówka z pomidora i cebuli, to klasyk, który nigdy się nie nudzi! Idealna do kotlecików, zapiekanek… do wszystkiego 😍
Jaki jest sekret dobrej surówki?
Dobre warzywa! Jeśli kupisz dobrej jakości pomidory np. malinowe czy bawole serca, to masz pewność, że wyjdzie petarda! Nie kupuj najtańszych pomidorów w markecie, ponieważ są one wodniste i bez smaku. Najlepiej przejdź się na targ, dołóż kilka złotych i ciesz się smakiem prawdziwie mięsistych i słodkich pomidorów 😊
Zielona cebulka której używałem, miała małe cebulki. Są one świetnym dodatkiem do surówki. Jeśli ich nie masz, to nic się nie dzieje. Możesz posiekać odrobinę zwykłej, żółtej cebuli.
Składniki
Pomidory: 3-4 sztuki | |
Zielona cebulka: 1/2 pęczka | |
Czosnek: 1 ząbek | |
Oliwa z oliwek: 2 łyżki | |
Pieprz i sól: szczypta | |
Rukola: garść |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Pomidory pokrój w plasterki, czosnek oraz zieloną cebulkę (szczypior i cebulki) posiekaj. |
2
Gotowe
|
Na talerzu/półmisku umieść rukolę, ułóż pomidory, skrop oliwą z oliwek, posyp cebulką i czosnkiem. Oprósz do smaku solą oraz pieprzem (najlepiej świeżo zmielone). Możesz udekorować listkami bazylii. |
Bardzo dobre jadłem już w takiej postaci pomidory