• Home
  • Obiady
  • Risotto z pieczarkami w occie balsamicznym

Risotto z pieczarkami w occie balsamicznym

0 0
Risotto z pieczarkami w occie balsamicznym

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Masło roślinne: 2 łyżki
Cebula: 1 duża
Czosnek: 2-3 ząbki
Ryż Arborio: 200g
Bulion: 750 ml
Pieprz i sól: do smaku
Masło roślinne: 2 łyżki
Pieczarki: 200g
Ocet balsamiczny: 1-2 łyżki
Cukier: 1 łyżeczka
Pieprz i sól: do smaku
Zielona pietruszka: do podania
Suszone pomidory: kilka sztuk

Delikatne, kremowe risotto w połączeniu z balsamicznymi pieczarkami, to prawdziwa rozkosz dla podniebienia!

  • Serves 2
  • Medium

Ingredients

Share

Przepis na risotto z pieczarkami w occie balsamicznym

Risotto, jest to dla mnie jedno z tych dań, które przygotowuje się najprzyjemniej. W trakcie, gdy ryż spija bulion, ja mam czas, żeby przygotować dodatki, które wzbogacą całe danie. Tym razem postawiłem na risotto z pieczarkami w occie balsamicznym. Towarzystwa pieczarkom dotrzymały suszone pomidory i zielona pietruszka. Jak dla mnie… Petarda!

Risotto z pieczarkami – kilka porad

  • Masło roślinne możesz zrobić samodzielnie lub kupić. Jeśli nie masz masła, możesz użyć np. zwykłego oleju rzepakowego.
  • Ilość octu balsamicznego zależy od tego, czy i jak bardzo go lubisz. U mnie były to 2 łyżki.
  • Do zdjęcia trafiło tylko kilka plasterków pieczarek. Ty sobie ich nie żałuj, bo WYMIATAJĄ!

Jeśli lubisz takie dania, to sprawdź również risotto ze szpinakiem, risotto z dynią oraz risotto ze szparagami.

Risotto z pieczarkami w occie balsamicznym

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Masło roślinne: 2 łyżki
Cebula: 1 duża
Czosnek: 2-3 ząbki
Ryż Arborio: 200g
Bulion: 750 ml
Pieprz i sól: do smaku
Masło roślinne: 2 łyżki
Pieczarki: 200g
Ocet balsamiczny: 1-2 łyżki
Cukier: 1 łyżeczka
Pieprz i sól: do smaku
Zielona pietruszka: do podania
Suszone pomidory: kilka sztuk

Wykonanie

1
Gotowe

Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek posiekaj. Na patelni lub w garnku rozgrzej masło roślinne lub olej. Wrzuć cebulę i smaż przez 2 minuty. Dodaj czosnek i wymieszaj.

2
Gotowe

Wsyp ryż i smaż przez minutę. Zmniejsz ogień na "średni", wlej 1/3 bulionu. Ryż ma go powoli spijać. Stopniowo dolewaj resztę bulionu. Na sam koniec dopraw do smaku pieprzem i solą.

3
Gotowe

Rozgrzej masło roślinne lub olej na patelni. Pieczarki pokrój w plasterki. Wrzuć je, dodaj od razu cukru i smaż przez chwilę. Dodaj ocet balsamiczny i duś kilka minut, aż spiją go z patelni. Wyłóż pieczarki na risotto, posyp posiekaną pietruszką, ułóż kilka pokrojonych suszonych pomidorów i.... GOTOWE!

Konrad Budzyk

Przepis na ciasto OREO z kaszą jaglaną
previous
Ciasto OREO z kaszą jaglaną
Sałatka z brokułem po azjatycku
next
Sałatka z brokułem po azjatycku
Przepis na ciasto OREO z kaszą jaglaną
previous
Ciasto OREO z kaszą jaglaną
Sałatka z brokułem po azjatycku
next
Sałatka z brokułem po azjatycku
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here