Ingredients
-
2 łyżki Masło roślinne
-
1 duża Cebula
-
2-3 ząbki Czosnek
-
200g Ryż Arborio
-
750 ml Bulion
-
do smaku Pieprz i sól
-
2 łyżki Masło roślinne
-
200g Pieczarki
-
1-2 łyżki Ocet balsamiczny
-
1 łyżeczka Cukier
-
do smaku Pieprz i sól
-
do podania Zielona pietruszka
-
kilka sztuk Suszone pomidory
Przepis na risotto z pieczarkami w occie balsamicznym
Risotto, jest to dla mnie jedno z tych dań, które przygotowuje się najprzyjemniej. W trakcie, gdy ryż spija bulion, ja mam czas, żeby przygotować dodatki, które wzbogacą całe danie. Tym razem postawiłem na risotto z pieczarkami w occie balsamicznym. Towarzystwa pieczarkom dotrzymały suszone pomidory i zielona pietruszka. Jak dla mnie… Petarda!
Risotto z pieczarkami – kilka porad
- Masło roślinne możesz zrobić samodzielnie lub kupić. Jeśli nie masz masła, możesz użyć np. zwykłego oleju rzepakowego.
- Ilość octu balsamicznego zależy od tego, czy i jak bardzo go lubisz. U mnie były to 2 łyżki.
- Do zdjęcia trafiło tylko kilka plasterków pieczarek. Ty sobie ich nie żałuj, bo WYMIATAJĄ!
Jeśli lubisz takie dania, to sprawdź również risotto ze szpinakiem, risotto z dynią oraz risotto ze szparagami.
Składniki
Masło roślinne: 2 łyżki | |
Cebula: 1 duża | |
Czosnek: 2-3 ząbki | |
Ryż Arborio: 200g | |
Bulion: 750 ml | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Masło roślinne: 2 łyżki | |
Pieczarki: 200g | |
Ocet balsamiczny: 1-2 łyżki | |
Cukier: 1 łyżeczka | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Zielona pietruszka: do podania | |
Suszone pomidory: kilka sztuk |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
Rozgrzej masło roślinne lub olej na patelni. Pieczarki pokrój w plasterki. Wrzuć je, dodaj od razu cukru i smaż przez chwilę. Dodaj ocet balsamiczny i duś kilka minut, aż spiją go z patelni. Wyłóż pieczarki na risotto, posyp posiekaną pietruszką, ułóż kilka pokrojonych suszonych pomidorów i.... GOTOWE! |