Naleśniki a’la bolognese

0 0
Naleśniki a’la bolognese

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Naleśniki: 6 sztuk
Na farsz
Olej: 2 łyżki
Cebula: 2 sztuki
Cukier: 1 łyżka
Pieczarki: 300g
Orzechy włoskie: 100g
Passata: 400g
Koncentrat pomidorowy: 3 łyżeczki
Ocet balsamiczny: 1 łyżka
Oregano: 1 łyżeczka
Bazylia: 1/2 łyżeczki
Papryka wędzona: 1/2 łyżeczki
Cynamon: szczypta
Pieprz i sól: do smaku
Na beszamel
Olej: 2 łyżki
Mąka pszenna: 2 łyżki
Mleko roślinne: 300 ml
Gałka muszkatołowa: szczypta
Pieprz i sól: do smaku

Prawdziwy rarytas dla fanów naleśników i kuchni włoskiej!

  • Serves 6
  • Medium

Ingredients

  • Na farsz

  • Na beszamel

Share

Przepis na naleśniki a’la bolognese

Jak dla mnie naleśników nigdy za wiele. Robiłem już naleśniki zapiekane z warzywami, gdzie wylądowała m.in. cukinia, papryka i brokuł, a tym razem poszedłem w prawdziwie włoskie klimaty. Zrobiłem naleśniki a’la bolognese zapiekane pod beszamelem. Nafaszerowane pieczarkami i orzechami włoskimi, to prawdziwa petarda dla podniebienia. W identycznym klimacie było moje wegańskie spaghetti bolognese, które również polecam.

Jakie naleśniki zrobić?

U mnie były to klasyczne naleśniki bez jajek, ale możesz również zrobić bezglutenowe naleśniki z mąki gryczanej lub naleśniki z mąki ryżowej. Jeśli beszamel też ma być bezglutenowy, to użyj do jego zrobienia mąki ryżowej.

Z czym podawać?

U mnie były to pomidorki koktajlowe oraz wegańskie pesto bazyliowe. Możesz również zrobić ulubioną sałatkę.

Lubisz naleśniki? Koniecznie sprawdź moje pozostałe przepisy na naleśniki!

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Naleśniki: 6 sztuk
Na farsz
Olej: 2 łyżki
Cebula: 2 sztuki
Cukier: 1 łyżka
Pieczarki: 300g
Orzechy włoskie: 100g
Passata: 400g
Koncentrat pomidorowy: 3 łyżeczki
Ocet balsamiczny: 1 łyżka
Oregano: 1 łyżeczka
Bazylia: 1/2 łyżeczki
Papryka wędzona: 1/2 łyżeczki
Cynamon: szczypta
Pieprz i sól: do smaku
Na beszamel
Olej: 2 łyżki
Mąka pszenna: 2 łyżki
Mleko roślinne: 300 ml
Gałka muszkatołowa: szczypta
Pieprz i sól: do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Usmaż ulubione naleśniki.

2
Gotowe

W międzyczasie na patelni rozgrzej olej, pokrój cebulę w kostkę, posyp cukrem i smaż przez 2 minuty. Dodaj posiekany czosnek.

3
Gotowe

Dorzuć posiekane orzechy, pieczarki i smaż kolejne 2-3 minuty. Po tym czasie dodaj pozostałe składniki na farsz i gotuj około 5 minut.

4
Gotowe

Na naleśniki wyłóż farsz, zwiń i przełóż do naczynia żaroodpornego.

5
Gotowe

W garnku rozgrzej na średnim ogniu olej. Dodaj mąkę, przysmaż przez 30 sekund ciągle mieszając, przy pomocy trzepaczki. Wlej mleko stale mieszając. Dodaj przyprawy, gotuj do momentu zgęstnienia - dosłownie chwilę. Pamiętaj, żeby cały czas mieszać trzepaczką, bo inaczej możesz przypalić.

6
Gotowe

Włącz piekarnik na 200 stopni. Polej naleśniki beszamelem. Poukładaj pokrojone pomidorki koktajlowe na wierzchu. Włóż naczynie żaroodporne do piekarnika i piecz przez około 20 minut. Gotowe!

Konrad Budzyk

Przepis na bułki nadziewane pieczarkami
previous
Bułki z pieczarkami
Przepis na ciasto OREO z kaszą jaglaną
next
Ciasto OREO z kaszą jaglaną
Przepis na bułki nadziewane pieczarkami
previous
Bułki z pieczarkami
Przepis na ciasto OREO z kaszą jaglaną
next
Ciasto OREO z kaszą jaglaną
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Smakołyki Asi

Ale bym zjadła takich naleśniczków 🙂

1
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here