Ingredients
-
6 sztuk Naleśniki
-
Na farsz
-
2 łyżki Olej
-
2 sztuki Cebula
-
1 łyżka Cukier
-
300g Pieczarki
-
100g Orzechy włoskie
-
400g Passata
-
3 łyżeczki Koncentrat pomidorowy
-
1 łyżka Ocet balsamiczny
-
1 łyżeczka Oregano
-
1/2 łyżeczki Bazylia
-
1/2 łyżeczki Papryka wędzona
-
szczypta Cynamon
-
do smaku Pieprz i sól
-
Na beszamel
-
2 łyżki Olej
-
2 łyżki Mąka pszenna
-
300 ml Mleko roślinne
-
szczypta Gałka muszkatołowa
-
do smaku Pieprz i sól
Przepis na naleśniki a’la bolognese
Jak dla mnie naleśników nigdy za wiele. Robiłem już naleśniki zapiekane z warzywami, gdzie wylądowała m.in. cukinia, papryka i brokuł, a tym razem poszedłem w prawdziwie włoskie klimaty. Zrobiłem naleśniki a’la bolognese zapiekane pod beszamelem. Nafaszerowane pieczarkami i orzechami włoskimi, to prawdziwa petarda dla podniebienia. W identycznym klimacie było moje wegańskie spaghetti bolognese, które również polecam.
Jakie naleśniki zrobić?
U mnie były to klasyczne naleśniki bez jajek, ale możesz również zrobić bezglutenowe naleśniki z mąki gryczanej lub naleśniki z mąki ryżowej. Jeśli beszamel też ma być bezglutenowy, to użyj do jego zrobienia mąki ryżowej.
Z czym podawać?
U mnie były to pomidorki koktajlowe oraz wegańskie pesto bazyliowe. Możesz również zrobić ulubioną sałatkę.
Lubisz naleśniki? Koniecznie sprawdź moje pozostałe przepisy na naleśniki!
Składniki
Naleśniki: 6 sztuk | |
Na farsz |
|
Olej: 2 łyżki | |
Cebula: 2 sztuki | |
Cukier: 1 łyżka | |
Pieczarki: 300g | |
Orzechy włoskie: 100g | |
Passata: 400g | |
Koncentrat pomidorowy: 3 łyżeczki | |
Ocet balsamiczny: 1 łyżka | |
Oregano: 1 łyżeczka | |
Bazylia: 1/2 łyżeczki | |
Papryka wędzona: 1/2 łyżeczki | |
Cynamon: szczypta | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Na beszamel |
|
Olej: 2 łyżki | |
Mąka pszenna: 2 łyżki | |
Mleko roślinne: 300 ml | |
Gałka muszkatołowa: szczypta | |
Pieprz i sól: do smaku |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
|
4
Gotowe
|
|
5
Gotowe
|
|
6
Gotowe
|
Ale bym zjadła takich naleśniczków 🙂