Ingredients
-
300g Mąka pszenna
-
80 ml Mleko roślinne
-
80 ml Woda
-
2 łyżki Olej
-
25g Drożdże
-
1 łyżka Cukier
-
1 łyżeczka Sól
-
Opcjonalnie możesz dodać 1/2 łyżeczki papryki wędzonej lub ulubionych ziół
Przepis na domowe, wegańskie bułki pszenne
Jestem wielkim fanem pieczywa w każdej postaci. Nie ważne czy to będą podpłomyki, bułeczki z bazyliowym pesto, czy też klasyczne domowe bułki pszenne. Zajadam się tym wszystkim z wielkim zachwytem. Staram się, gdy tylko czas i chęci pozwolą, żeby tworzyć wypieki samodzielnie. Są wyjątkowe w smaku i kosztują grosze! Poza tym mam pewność, co do świeżości i jakości składników 😊
Do pieczywa polecam Ci domowej roboty wegański majonez. Ostatnio przepis został odświeżony. Dodatkowo muszę wspomnieć o mojej książce pt. „Hummusy i pasty„. Znajdziesz tam ogrom inspiracji na pyszne smarowidła 😍
Jakiej mąki użyć, żeby zrobić domowe bułki pszenne?
Może to być mąka pszenna lub orkiszowa. Najlepiej typ pomiędzy 500 a 750. Jest to zwykła, biała mąka dostępna w każdym sklepie.
Jakiego mleka użyć, żeby wyszły wegańskie bułki?
Wlałem zwykłe mleko sojowe. Nada się natomiast również każde inne. Mleko nie jest niezbędne, można je nawet zastąpić wodą. Ja jednak lubię tą mleczną nutę, dlatego Tobie również polecam go użyć 😉
Aby klasyczne bułki pszenne się wyróżniały, możesz do nich dodać np. papryki wędzonej lub ulubionych ziół.
Składniki
Mąka pszenna: 300g | |
Mleko roślinne: 80 ml | |
Woda: 80 ml | |
Olej: 2 łyżki | |
Drożdże: 25g | |
Cukier: 1 łyżka | |
Sól: 1 łyżeczka | |
Opcjonalnie możesz dodać 1/2 łyżeczki papryki wędzonej lub ulubionych ziół |
Wykonanie
1
Gotowe
|
W misce wymieszaj mleko roślinne, wodę, drożdże, cukier i łyżkę mąki. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut. Po tym czasie powinna pojawić się pianka - drożdże pracują. Dodaj pozostałe składniki i wyrób elastyczne, gładkie ciasto. W razie potrzeby dodaj troszkę więcej mąki. Ciasto ma być delikatne, ale odstawać od palców. |
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
Fantastyczny przepis! Bułeczki są pyszne, tanie i proste w przygotowaniu. Zamierzam je piec regularnie 😊
Super przepis! Ja uzylam suchych drozdzy (14g) i wyszly bajeczne 😍dzieki i bede korzystac w przyszlosci na pewno!
Rewelacyjny przepis, buleczki wyszly mieciutkie i bardzo smaczne. W domu mialam tylko olej z pestek dynii, ale tez udaly sie, w srodku byly tylko jasno zielone 🙂
Jak długo bułki zachowują świeżość?
Powiedziałbym, że 2 dni, ale można je śmiało mrozić i później odmrażać 🙂 Takie bułki pszenne też są świetne!
Ooo genialny pomysł, następnym razem na pewno skorzystam. A bułki rzeczywiście pyszne 🙂
Dziękuję, bardzo mi miło 🙂 Zapraszam też do sprawdzenia innych przepisów na blogu, na pewno coś wpadnie jeszcze w oko 🙂
Zrobiłam. Pycha. Nie mogłam męża odgonić 🙂
Super, bardzo mi miło, że przepis na bułki pszenne się sprawdził również u Ciebie 🙂
Zrobiłam z mixu m. wrocławskiej i orkoszowej pełnoziarnistej, sypnęłam babki płesznik i otrębów pszennych. Użyłam drożdży instatnt, więc pominęłam wyrastanie zaczynu. Ciasto ku mojej radości nie kleiło się do rąk, bułki zrobiłam tak szybko, że nawet mąż się nie zorientował 😉. Wyrosły pięknie, zniknęły natychmiast. Będę powtarzała na bank w nowych wariacjach. Dzięki wielkie za ten przepis 🙂