Ingredients
-
150g Zielona soczewica
-
100g Kasza jaglana
-
2 sztuki Cebula
-
4 łyżki Olej
-
3 sztuki Goździki
-
3 sztuki Liście laurowe
-
1 sztuka Jałowiec
-
2 łyżki Sos sojowy
-
1 łyżeczka Papryka wędzona
-
2 łyżeczki Tymianek
-
1 łyżeczka Majeranek
-
8-10 łyżek Bułka tarta
-
do smaku Pieprz i sól
Przepis na wegańskie kotlety z zielonej soczewicy
Często, gdy zastanawiam się co zjeść na obiad, pierwszą myślą są wegańskie kotlety. Na blogu wczoraj pojawiły się kotlety bezjajeczne. Są również kotlety z białej fasoli, jak i kotleciki z kalafiora. Tym razem jednak, chciałem spałaszować je w bułce. Zrobić sobie kotlety z zielonej soczewicy do burgerów.
Jakie są kotlety z zielonej soczewicy?
Na początku masa jest dosyć luźna, natomiast po upieczeniu i ostudzeniu, otrzymujemy jędrne i zbite kotlety. Moim zdaniem jeszcze lepiej smakują po podgrzaniu 😍
Z czym je podawać?
U mnie wskoczyły do domowych bułek pszennych, wysmarowanych sojonezem. Możesz również ugotować ziemniaki, zrobić surówkę… Zjedz tak, jak lubisz najbardziej. Ja polecam burgery 😊
Składniki
Zielona soczewica: 150g | |
Kasza jaglana: 100g | |
Cebula: 2 sztuki | |
Olej: 4 łyżki | |
Goździki: 3 sztuki | |
Liście laurowe: 3 sztuki | |
Jałowiec: 1 sztuka | |
Sos sojowy: 2 łyżki | |
Papryka wędzona: 1 łyżeczka | |
Tymianek: 2 łyżeczki | |
Majeranek: 1 łyżeczka | |
Bułka tarta: 8-10 łyżek | |
Pieprz i sól: do smaku |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Ugotuj kaszę jaglaną i zieloną soczewicę. Mają być miękkie, ale nie rozgotowane na paćkę ;) |
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
Do lekko przestygniętej kaszy i soczewicy dodaj usmażoną cebulę oraz pozostałe składniki. Wymieszaj. Masa będzie troszkę miękka, ale nie masz się czym przejmować, bo po upieczeniu i wystygnięciu będą zwarte. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia układaj kotleciki. U mnie wyszło ich 10 sztuk. Formowałem rękami delikatnie wysmarowanymi olejem kulki, które następnie rozpłaszczałem delikatnie na blaszce. |
4
Gotowe
|
Myślisz, że można by zrobić masę wieczorem jednego dnia a następnego formować kotlety i upiec?
Tak, bez problemu 🙂
Dzięki wielkie!
A kaszę i soczewicę blendujemy, czy tak o?
Ja nie blendowałem, bo kasza ładnie zlepiła całość 🙂