Pesto z liści rzodkiewki

0 0
Pesto z liści rzodkiewki

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Liście rzodkiewki: 1 pęczek
Orzechy nerkowca: 50g
Oliwa z oliwek: 5 łyżek
Czosnek: 1 ząbek
Pieprz i sól: do smaku
Opcjonalnie
Woda: 5 łyżek
Płatki drożdżowe: 2 łyżki

Nie marnuj żywności, zrób pesto z liści!

  • Serves 1
  • Medium

Ingredients

  • Opcjonalnie

Share

Przepis na Pesto z liści rzodkiewki

Nie jestem w tym perfekcyjny, ale staram się nie marnować żywności i wykorzystywać wszystko co się da. Tym razem na świecznik trafiła rzodkiewka. Kupiłem ostatnio piękną i dorodną rzodkiewkę, z równie pięknymi i świeżymi liśćmi. Grzechem byłoby wywalić je do kosza, tak więc postanowiłem ukręcić pesto z liści rzodkiewki. Zainspirowała mnie do tego siostra i całe szczęście, bo dzisiaj to ja, mogę Ciebie zainspirować 😅

Do czego można je użyć?

Ja ostatnio zrobiłem makaron, ale idealnie będzie pasowało również do klusek takich jak kopytka z batatów czy kopytka z buraków. Można pesto również rozsmarować na chlebie, dodać pomidora lub inny ulubiony dodatek i… pałaszować!

Słów kilka o przepisie

  • Bardzo fajnym dodatkiem do pesto, są płatki drożdżowe. Jeśli je masz, to koniecznie dodaj, ale jeśli nie, to nie martw się, pesto i tak wyjdzie smakowite.
  • Dodaj wodę, jeśli chcesz używać pesto do makaronu lub klusek. Będzie łatwiej je rozprowadzić. Jeśli natomiast ma ono być smarowne, to zrezygnuj z dodawania wody.
  • Pamiętaj, żeby liście dobrze umyć. W końcu nie chcesz mieć piachu i ziemi między zębami 😅
  • U mnie pęczek liści był dość duży. Jeśli masz mały, to zmniejsz troszkę proporcje lub dodaj dwa pęczki.

Przepis na Pesto z liści rzodkiewki

[Ocena: 4.8]

Składniki

Ilość porcji:
Liście rzodkiewki: 1 pęczek
Orzechy nerkowca: 50g
Oliwa z oliwek: 5 łyżek
Czosnek: 1 ząbek
Pieprz i sól: do smaku
Opcjonalnie
Woda: 5 łyżek
Płatki drożdżowe: 2 łyżki

Wykonanie

1
Gotowe

Orzechy nerkowca zalej wodą na minimum kilka godzin, najlepiej 8-12 godzin. Po tym czasie zlej wodę, przełóż orzechy do kielicha blendera, dodaj pozostałe składniki.

2
Gotowe

Blenduj pesto na gładko, u mnie zajęło to około 1 minutę. Spróbuj, dopraw do smaku i gotowe!

Przepis na Pieczarki faszerowane orzechami włoskimi
previous
Pieczarki faszerowane z orzechami włoskimi
Przepis na Makaron z pesto z liści rzodkiewki
next
Makaron z pesto z liści rzodkiewki
Przepis na Pieczarki faszerowane orzechami włoskimi
previous
Pieczarki faszerowane z orzechami włoskimi
Przepis na Makaron z pesto z liści rzodkiewki
next
Makaron z pesto z liści rzodkiewki
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here