Ingredients
-
1 pęczek Liście rzodkiewki
-
50g Orzechy nerkowca
-
5 łyżek Oliwa z oliwek
-
1 ząbek Czosnek
-
do smaku Pieprz i sól
-
Opcjonalnie
-
5 łyżek Woda
-
2 łyżki Płatki drożdżowe
Przepis na Pesto z liści rzodkiewki
Nie jestem w tym perfekcyjny, ale staram się nie marnować żywności i wykorzystywać wszystko co się da. Tym razem na świecznik trafiła rzodkiewka. Kupiłem ostatnio piękną i dorodną rzodkiewkę, z równie pięknymi i świeżymi liśćmi. Grzechem byłoby wywalić je do kosza, tak więc postanowiłem ukręcić pesto z liści rzodkiewki. Zainspirowała mnie do tego siostra i całe szczęście, bo dzisiaj to ja, mogę Ciebie zainspirować 😅
Do czego można je użyć?
Ja ostatnio zrobiłem makaron, ale idealnie będzie pasowało również do klusek takich jak kopytka z batatów czy kopytka z buraków. Można pesto również rozsmarować na chlebie, dodać pomidora lub inny ulubiony dodatek i… pałaszować!
Słów kilka o przepisie
- Bardzo fajnym dodatkiem do pesto, są płatki drożdżowe. Jeśli je masz, to koniecznie dodaj, ale jeśli nie, to nie martw się, pesto i tak wyjdzie smakowite.
- Dodaj wodę, jeśli chcesz używać pesto do makaronu lub klusek. Będzie łatwiej je rozprowadzić. Jeśli natomiast ma ono być smarowne, to zrezygnuj z dodawania wody.
- Pamiętaj, żeby liście dobrze umyć. W końcu nie chcesz mieć piachu i ziemi między zębami 😅
- U mnie pęczek liści był dość duży. Jeśli masz mały, to zmniejsz troszkę proporcje lub dodaj dwa pęczki.
[Ocena: 4.8]
Składniki
Ilość porcji:
Liście rzodkiewki: 1 pęczek | |
Orzechy nerkowca: 50g | |
Oliwa z oliwek: 5 łyżek | |
Czosnek: 1 ząbek | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Opcjonalnie |
|
Woda: 5 łyżek | |
Płatki drożdżowe: 2 łyżki |