Ingredients
-
Na krem
-
100g Orzechy nerkowca
-
80 ml Mleczko kokosowe
-
1 łyżka Sok z cytryny
-
1 łyżka Syrop klonowy lub miód
-
szczypta Sól
-
Do zamaczania
-
200 ml Mocna kawa
-
5 łyżek Cukier
-
100g Pierniczki
-
Dodatkowo
-
do dekoracji Czekolada lub kakao
-
Składników wystarczy bez problemu, na naczynie o pojemności 500 ml
Przepis na wegańskie tiramisu piernikowe
Jak wiadomo, słodkości nigdy nie za wiele. Uwielbiam wszystko to co słodkie, dlatego dzisiaj postanowiłem przygotować dla siebie i dla Ciebie… wegańskie tiramisu piernikowe. Dlaczego piernikowe? Bo o pierniczki wegańskie łatwo, a biszkoptów wegańskich w sklepach brak… No a poza tym uwielbiam pierniczki. Nie ważne, czy są to klasyczne katarzynki czy pierniczki nadziewane powidłami śliwkowymi, skąpane w czekoladzie… Zawsze chętnie po nie sięgam.
Składniki są wycyrklowane na naczynie o pojemności 500 ml, co wystarczy spokojnie dla 2 osób. Jeśli masz większe naczynie lub nieposkromione zapotrzebowanie na słodkości, to zwiększ proporcje 😅
Jakie wybrać pierniczki do tego przepisu?
Najlepiej klasyczne katarzynki lub uszatki, tak jak u mnie. Możesz kombinować i użyć innych, droga wolna! Masz ochotę na nadziewane truskawkami? Zamocz właśnie takie, na pewno będzie tiramisu smakować inaczej, ale nadal niezmiennie pysznie 😍
Jeśli tak jak ja lubisz domowe słodkości, to polecę Ci kilka moich przepisów:
- Jagielnik
- Jaglane Kinder Country
- Batoniki z płatków owsianych
- Ciastka z ciecierzycy
- Ciasteczka kokosowe
Tymczasem popatrz na to cudo pod spodem (i nie chodzi tym razem o mnie). Zobacz jakie wykonanie jest proste i… Po prostu zrób swoje własne TIRAMISU PIERNIKOWE 😉
Składniki
Na krem |
|
Orzechy nerkowca: 100g | |
Mleczko kokosowe: 80 ml | |
Sok z cytryny: 1 łyżka | |
Syrop klonowy lub miód: 1 łyżka | |
Sól: szczypta | |
Do zamaczania |
|
Mocna kawa: 200 ml | |
Cukier: 5 łyżek | |
Pierniczki: 100g | |
Dodatkowo |
|
Czekolada lub kakao: do dekoracji | |
Składników wystarczy bez problemu, na naczynie o pojemności 500 ml |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
Hej, czy krem zgęstnieje? chcialabym go zrobić w większej formie i wykrajać, może polecisz krem który bedzie bardziej „zawrty”?
Oj nie zgęstnieje jakoś bardzo. Źeby zgęstniał, trzebaby było go zagotować ze skrobią ziemniaczaną 🙂 Można też dodać mniej mleczka ewentualnie, żeby było gęstsze 🙂
Boski jest ten krem! Dla mnie osobiście ciut za słodki (dobrze, że kawy nie słodziłam), ale daje możliwości wielu kombinacji, w lato na pewno spróbuje z musem z truskawek 😀
Bardzo mi miło 🙂
Pyszne!
Bardzo dziękuję 🙂
Zaczynam moja weganską przygodę z deserami i zastanawiam się ile więcej mleczka kokosowego trzeba dodać jeśli nie można użyć nerkowców? Mleczko kokosowe dodajemy sam miąż, bez wody?
Dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam serdecznie
Hmmm można łącznie dać 200g mleczka kokosowego (twardej części) i zobaczyć jak wyjdzie, ale użyłbym miksera ręcznego do połączenia składników, a nie blendera 🙂