Wegańskie tiramisu piernikowe

0 0
Wegańskie tiramisu piernikowe

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Na krem
Orzechy nerkowca: 100g
Mleczko kokosowe: 80 ml
Sok z cytryny: 1 łyżka
Syrop klonowy lub miód: 1 łyżka
Sól: szczypta
Do zamaczania
Mocna kawa: 200 ml
Cukier: 5 łyżek
Pierniczki: 100g
Dodatkowo
Czekolada lub kakao: do dekoracji
Składników wystarczy bez problemu, na naczynie o pojemności 500 ml
  • Serves 1
  • Medium

Ingredients

  • Na krem

  • Do zamaczania

  • Dodatkowo

  • Składników wystarczy bez problemu, na naczynie o pojemności 500 ml

Share

Przepis na wegańskie tiramisu piernikowe

Jak wiadomo, słodkości nigdy nie za wiele. Uwielbiam wszystko to co słodkie, dlatego dzisiaj postanowiłem przygotować dla siebie i dla Ciebie… wegańskie tiramisu piernikowe. Dlaczego piernikowe? Bo o pierniczki wegańskie łatwo, a biszkoptów wegańskich w sklepach brak… No a poza tym uwielbiam pierniczki. Nie ważne, czy są to klasyczne katarzynki czy pierniczki nadziewane powidłami śliwkowymi, skąpane w czekoladzie… Zawsze chętnie po nie sięgam.

Składniki są wycyrklowane na naczynie o pojemności 500 ml, co wystarczy spokojnie dla 2 osób. Jeśli masz większe naczynie lub nieposkromione zapotrzebowanie na słodkości, to zwiększ proporcje 😅

Jakie wybrać pierniczki do tego przepisu?

Najlepiej klasyczne katarzynki lub uszatki, tak jak u mnie. Możesz kombinować i użyć innych, droga wolna! Masz ochotę na nadziewane truskawkami? Zamocz właśnie takie, na pewno będzie tiramisu smakować inaczej, ale nadal niezmiennie pysznie 😍

Jeśli tak jak ja lubisz domowe słodkości, to polecę Ci kilka moich przepisów:

Tymczasem popatrz na to cudo pod spodem (i nie chodzi tym razem o mnie). Zobacz jakie wykonanie jest proste i… Po prostu zrób swoje własne TIRAMISU PIERNIKOWE 😉

Przepis na wegańskie tiramisu piernikowe

Przepis na wegańskie tiramisu piernikowe

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Na krem
Orzechy nerkowca: 100g
Mleczko kokosowe: 80 ml
Sok z cytryny: 1 łyżka
Syrop klonowy lub miód: 1 łyżka
Sól: szczypta
Do zamaczania
Mocna kawa: 200 ml
Cukier: 5 łyżek
Pierniczki: 100g
Dodatkowo
Czekolada lub kakao: do dekoracji
Składników wystarczy bez problemu, na naczynie o pojemności 500 ml

Wykonanie

1
Gotowe

Orzechy nerkowca zalej wodą i mocz przez 8 godzin. Po tym czasie odcedź je, przełóż do kielicha blendera wraz z pozostałymi składnikami na krem i blenduj na gładką masę. U mnie zajęło to maksymalnie minutę. W razie potrzeby, gdyby krem był zbyt gęsty, dodaj troszkę więcej mleczka kokosowego.

2
Gotowe

Kawę (jeszcze gorącą) wymieszaj z cukrem. Zamocz pierniczki dokładnie z obu stron. Trzeba to robić dłużej niż w przypadku biszkoptów. Ja moczyłem przez około 40-60 sekund z każdej strony. Mają zmięknąć, ale nie rozpaść się.

3
Gotowe

W naczynku układaj naprzemiennie krem i namoczone pierniczki. Przełóż do lodówki na kilka godzin. Na samą górę daj startą czekoladę lub kakao... Gotowe!

Przepis na Paluszki bezrybne z tofu
previous
Paluszki bezrybne z tofu
Przepis na Wegański krem a'la mascarpone
next
Wegański krem a’la mascarpone
Przepis na Paluszki bezrybne z tofu
previous
Paluszki bezrybne z tofu
Przepis na Wegański krem a'la mascarpone
next
Wegański krem a’la mascarpone
Subscribe
Powiadom o
guest
8 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Sandra

Hej, czy krem zgęstnieje? chcialabym go zrobić w większej formie i wykrajać, może polecisz krem który bedzie bardziej „zawrty”?

Konrad Budzyk

Oj nie zgęstnieje jakoś bardzo. Źeby zgęstniał, trzebaby było go zagotować ze skrobią ziemniaczaną 🙂 Można też dodać mniej mleczka ewentualnie, żeby było gęstsze 🙂

Justyna

Boski jest ten krem! Dla mnie osobiście ciut za słodki (dobrze, że kawy nie słodziłam), ale daje możliwości wielu kombinacji, w lato na pewno spróbuje z musem z truskawek 😀

Konrad Budzyk

Bardzo mi miło 🙂

Joanna

Pyszne!

Konrad Budzyk

Bardzo dziękuję 🙂

Żaneta

Zaczynam moja weganską przygodę z deserami i zastanawiam się ile więcej mleczka kokosowego trzeba dodać jeśli nie można użyć nerkowców? Mleczko kokosowe dodajemy sam miąż, bez wody?
Dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam serdecznie

Konrad Budzyk

Hmmm można łącznie dać 200g mleczka kokosowego (twardej części) i zobaczyć jak wyjdzie, ale użyłbym miksera ręcznego do połączenia składników, a nie blendera 🙂

8
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here