Ingredients
-
3 łyżeczki Oregano
-
4 łyżeczki Sól
-
1 sztuka Cytryna
-
200 ml Oliwa z oliwek
-
3 ząbki Czosnek
-
200g Tofu naturalne
-
Opcjonalnie
-
1-2 gałązki Rozmaryn
-
5 łyżek Ocet jabłkowy
Wegańska feta z tofu – prosty i szybki przepis
Na ogół wegańskie sery nie są zbyt pyszne. Woskowate, podobne do niczego, ale… lepszy rydz niż nic, zwłaszcza na pizzy. Jednak wegańska feta z tofu jest inna, wyjątkowa. Pełna smaku, wyrazista… po prostu REWELACYJNA. Feta z tofu, to klasa sama w sobie, nie jakiś pospolity zastępnik.
- Ja lubię, gdy serek a’la feta jest intensywny i kwaśny. Jeśli nie lubisz octu lub chcesz otrzymać delikatniejszy serek, dodaj mniej octu lub z niego zrezygnuj!
- Do marynaty, z której już wyciągniesz tofu (zjesz je), możesz ponownie wrzucić świeże tofu! Nie musisz jej wylewać za każdym razem. Spokojnie można użyć jej dwa razy.
Do czego można jej użyć?
Do czego tylko chcesz. Możesz jej używać dokładnie tak samo jak zwykłej fety. Na zdjęciu powyżej, masz moje wykorzystanie jej w sałatce a’la greckiej. Przy okazji, jeśli lubisz sałatki, to koniecznie zobacz moje przepisy na sałatki 😉 Świetnie sprawdzi się w koreczkach, w towarzystwie oliwek. A naleśniki ze szpinakiem i fetą lub naleśniki z brokułami i fetą… Bajka! 😍 Bardzo dobrze będzie smakowała też na ostatnio dodanej, pizzy z patelni.
Gotowy serek możesz jeść już po kilku godzinach od zamarynowania. Przechowuj w lodówce przez maksymalnie 3-4 dni.
Feta z tofu – krótki filmik z przygotowywania
Składniki
Oregano: 3 łyżeczki | |
Sól: 4 łyżeczki | |
Cytryna: 1 sztuka | |
Oliwa z oliwek: 200 ml | |
Czosnek: 3 ząbki | |
Tofu naturalne: 200g | |
Opcjonalnie |
|
Rozmaryn: 1-2 gałązki | |
Ocet jabłkowy: 5 łyżek |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Ocet (jeśli lubisz), oregano, rozmaryn (jeśli używasz), sól, sok z cytryny, oliwę z oliwek i pokrojony w plastry czosnek umieść w pojemniku. Wystrząsaj porządnie, żeby składniki się połączyły. |
2
Gotowe
|
Pokrój tofu w kostkę i wrzuć do pojemnika z marynatą. Wymieszaj, zamknij pojemnik i wstaw do lodówki. Jedz już po kilku godzinach. Przechowuj do 3-4 dni. |
Potrzebny jest ten tłuszcz z oliwy? Próbowałam już innych przepisów na tofu feta i zawsze ta oliwa. No nie leży mi, jak wyciągam to to się tak klei, smak oliwy też nie powala. Można zrobić kostki feta bez żadnego tłuszczu? Chyba się da, prawda?
Olej jest m.in. po to, żeby nie dłużej była świeża nasza feta, ale… mozna próbować bez 🙂 Ewentualnie mozna użyć zwykłego oleju 🙂
Można zalać woda z kiszonych ogórków, po 3 dniach pycha.