Ingredients
-
Pasta
-
1/2 dużego Awokado
-
1 łyżka Sok z limonki
-
szczypta Sól
-
Tofu marynowane
-
100g Tofu naturalne
-
1 łyżeczka Masło orzechowe
-
2 łyżki Sos sojowy
-
1 łyżeczka Sos sriracha
-
1 łyżka Sok z limonki
-
1 łyżka Cukier
-
1 łyżeczka Sezam
-
Dodatkowo
-
2 duże kromki Chleb
-
kilka sztuk Pomidorki koktajlowe
-
do smażenia Olej
Kanapka z awokado i tofu
Dzisiaj wstałem rano z wielką chrapką na pieczywo. Nie chciałem jednak robić sobie zwykłych kanapek lub zajadać się chlebem z bułką… To zbyt zwyczajne. Popatrzyłem co mam w lodówce, a jest tam teraz sporo rzeczy, więc długo patrzyłem… Pomyślałem na co mam smaka i mnie olśniło… Wypasiona kanapka z awokado i tofu, to będzie to!
Gdzie dostaniesz sos sriracha? KLIKNIJ i sprawdź.
A do czego jeszcze możesz go użyć? Jako pikantny i pyszny sos, zamiast ketchupu. Świetnie smakuje zmieszany z majonezem. W przepisach używałem go m.in. do pieczonego kalafiora, sałatki po tajsku i ryżu w sosie chilli.
[Ocena: 5]
Składniki
Ilość porcji:
Pasta |
|
Awokado: 1/2 dużego | |
Sok z limonki: 1 łyżka | |
Sól: szczypta | |
Tofu marynowane |
|
Tofu naturalne: 100g | |
Masło orzechowe: 1 łyżeczka | |
Sos sojowy: 2 łyżki | |
Sos sriracha: 1 łyżeczka | |
Sok z limonki: 1 łyżka | |
Cukier: 1 łyżka | |
Sezam: 1 łyżeczka | |
Dodatkowo |
|
Chleb: 2 duże kromki | |
Pomidorki koktajlowe: kilka sztuk | |
Olej: do smażenia |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
Sceptyczna byłam, ale po zjedzeniu wyparowały wszystkie wątpliwości! Świetna kompozycja smaków, dzięki za podzielenie się przepisem!
Ja również bardzo dziękuję 🙂