Ingredients
-
200g Makaron spaghetti
-
3-4 ząbki Czosnek
-
2-3 sztuki Szalotka
-
1-2 sztuki Papryczka chili
-
2 łyżki Oliwa z oliwek
-
1 puszka Mleczko kokosowe
-
600 ml Bulion warzywny
-
duża szczypta Gałka muszkatołowa
-
100g Szpinak świeży
-
1/2 sztuki Cytryna
-
do smaku Pieprz i sól
-
Podawaj z sezamem i posiekaną zieloną cebulką
Makaron spaghetti w sosie cytrynowym
Jeśli śledzisz mojego bloga od dawna, to na pewno wiesz, że jestem wielkim fanem makaronów… jak zresztą większość ludzi 😂 Po ostatnim makaronie z oliwkami, naszła mnie ochota na coś równie prostego, ale bardziej kremowego. Przeglądając również moje starsze przepisy, natrafiłem na spaghetti jednogarnkowe, które oczywiście również Ci polecam. Inspirując się tymi dwoma daniami, powstał makaron spaghetti w sosie cytrynowym. Danie jednogarnkowe, proste, świeże i bardzo smaczne!
Lubisz makarony? Sprawdź koniecznie moje pozostałe przepisy na dania z makaronem.
Składniki
Makaron spaghetti: 200g | |
Czosnek: 3-4 ząbki | |
Szalotka: 2-3 sztuki | |
Papryczka chili: 1-2 sztuki | |
Oliwa z oliwek: 2 łyżki | |
Mleczko kokosowe: 1 puszka | |
Bulion warzywny: 600 ml | |
Gałka muszkatołowa: duża szczypta | |
Szpinak świeży: 100g | |
Cytryna: 1/2 sztuki | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Podawaj z sezamem i posiekaną zieloną cebulką |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Na patelni rozgrzej oliwę. Szalorkę, czosnek i papryczki chili posiekaj. Wrzuć na patelnię i smaż na średnim ogniu, przez 2-3 minuty. |
2
Gotowe
|
Teraz dorzuć makaron, mleczko kokosowe, bulion i przyprawy. Gotuj na średnim ogniu do momentu, gdy makaron "wypije" cały płyn i będzie miękki. |
3
Gotowe
|
Do gotowego makaronu dodaj 2 łyżki soku z cytryny, skórkę z całej cytryny, szpinak i porządnie wymieszaj. Szpinak bardzo szybko straci na objętości. Dopraw do smaku i... gotowe! |