Ingredients
-
200g + do podsypania Mąka pszenna
-
2 łyżeczki Proszek do pieczenia
-
1 łyżeczka Sól
-
100 ml Woda lub mleko roślinne
-
2 łyżki Oliwa lub olej
-
Do smażenia
-
2-3 łyżki Oliwa lub olej
Podpłomyki z patelni
Podpłomyki, czyli płaskie chlebki, są z nami od dawien dawna. Za granicą można je spotkać pod nazwą „flatbread”. Można powiedzieć, że jest to idealne, kryzysowe pieczywo, ponieważ do ich wykonania nie potrzeba nam drożdży, piekarnika ani dużo czasu. Klasycznie podpłomyki robi się bez proszku do pieczenia, ale ja jednak wolę, gdy moje wypieki są pulchne. Tak więc dzisiaj zaproponuję Ci mój ulubiony przepis na podpłomyki z patelni.
Czym są podpłomyki?
W skrócie jest to płaskie, bardzo proste do zrobienia pieczywo. Prosty, bardzo prymitywny wypiek, bez użycia drożdży. W dużym uproszeczeniu można powiedzieć, że jest to… uproszczona wersja chlebów naan, które zresztą są bardzo popularne u mnie na blogu.
Z czym podawać podpłomyki?
Odpowiedź jest jeszcze prostsza, niż ten przepis… z czym tylko chcesz! Jest to jednocześnie niezwykłe i zwykłe pieczywo. Niezwykle proste w przygotowaniu i zwyczajne w użyciu. Jeśli jednak miałbym dać jakieś moje typu, to z pewnością wszelkie hummusy i pasty, oraz dania obiadowe takie jak dahl z czerwonej soczewicy, wegański butter chicken, czy wreszcie curry z cukinią lub z batatami.
Składniki
Mąka pszenna: 200g + do podsypania | |
Proszek do pieczenia: 2 łyżeczki | |
Sól: 1 łyżeczka | |
Woda lub mleko roślinne: 100 ml | |
Oliwa lub olej: 2 łyżki | |
Do smażenia |
|
Oliwa lub olej: 2-3 łyżki |
Wykonanie
1
Gotowe
|
W misce wymieszaj mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodaj wodę lub mleko oraz oliwę lub olej i wyrób gładkie ciasto. Ma być delikatne i nie przywierać do rąk. Gotowe ciasto odstaw na bok i przykryj ściereczką na około 10 minut, żeby "odpoczęło". |
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
Gotowe placki układaj pod ściereczką, żeby nie stwardniały i... gotowe! Teraz możesz podawać z czym chcesz. Ja polecam z pysznościami z książki hummusy i pasty |
Czy z innej maki tez wyjdzie? Np gryczanej albo kukurydzianej?
Oj niestety nie 🙁 Ewentualnie mix bezglutenowy
Witaj, właśnie, że wyjdą z mąki gryczanej bo ja robię już od wielu lat. Proponuję eksperymenty i spróbować 🙂
Dobrze wiedzieć! 🙂
Z kukurydzianej wyjdą pewnie takie na wzór arepas
Super wyszly. Dzieki!
<3
Pyszne, smakują jak solone paluszki!
Można proporcje?
Obecnie jest mała awaria na wersji mobilnej. Wersja komputerowa jest w pełni funkcjonująca. Pracuję nad naprawą 🙂
Czy proporcje nie zostały zaburzone? Wydaje mi się, że wcześniej wody było 100ml…
Tak, zgadza się – przez pomyłkę nie w tym wpisie „poprawiłem” 🙂 Dziękuję za zwrócenie uwagi 🙂
Czy wyjdą z mąki pełnoziarnistej do chleba?
Szczerze, to nie robiłem. Wydaje mi się, że tak, ale na pewno nie będą takie delikatne 🙂
Ja robiłam, wyjdą!
Dużo roboty: wyrabianie, rozwałkowywanie.
Potrzebny sprzęt: stolnica (wałkowanie).
Moja kuchnia jest maleńka, brak miejsca na stolnicę. Dziękuję, ale to nie dla mnie.
Ja nie mam stolnicy i robię na blacie, tym bardziej, że placuszki są malutkie, więc ilość potrzebnego miejsca jest minimalna. A wyrabianie tego ciasta trwa 2 minuty, bo super się wszystko łączy.
To ciasto jest tak fajne, że można spokojnie odrywać kawałki prosto z miski i rozpłaszczać w rękach – bez walka i stolnicy. Nie wiem po co narzekać, nikt do robienia nie zmusza 😉
🙂 Dokładnie, zrobienie jest super proste! 🙂
Jesli twoja „kuchnia” nie dźwignie wyrobu podpłomyka to chyba mieszkasz w namiocie ( i to małym … )
Jakie dużo roboty! 🤣 My robimy podpłomyki na każdym evencie z rekonstrukcji i to robimy „na kolanie” bez blatu czy tam stolnicy, wałka, pieca itp tylko na ognisku
Zdecydowanie polecam. Pyszne, proste i szybkie w wykonaniu.
Dziękuję 🙂
Z maki z samopszy wyszlo fajnie. Polecam.
Super! 🙂
Idealne na śniadanie gdy zabraknie w domu pieczywa. Smaczne, ciepłe i sycące!
Będą u mnie częściej!
Super! 🙂
Najlepszy przepis! Korzystam regularnie – a jak czasem potrzebuję zagęścić ciasto to dodaje juz wtedy mąkę orkiszowa.
I generalnie propsy za interaktywną miarkę, na różną liczbę porcji ;)))
O kurczę, bardzo dziękuję za miłe słowa 🙂