Curry z batatami i szpinakiem

0 0
Curry z batatami i szpinakiem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Batat: 300-400g 1 duży
Cebula: 1 duża
Czosnek: 2-3 ząbki
Olej: 2 łyżki
Pasta curry: 1 łyżeczka
Przyprawa curry: 1 łyżka
Mleczko kokosowe: 1 puszka
Masło orzechowe: 2 łyżki
Woda: 100 ml
Świeży szpinak: 100g
Sól: do smaku
Do podania
Orzeszki ziemne: garść
Zielona cebulka: pęczek

Zastanawiasz się co zrobić ze słodkich ziemniaków? Obowiązkowo sięgnij po ten przepis, na pewno Cię zachwyci!

  • 30 minut
  • Serves 2
  • Medium

Ingredients

  • Do podania

Share

Curry z batatami i szpinakiem

Powiedzieć, że lubię kuchnię indyjską, to jak nie powiedzieć nic. Uwielbiam te smaki, bogactwo przypraw,  częste połączenie pikantnego z delikatnym i łagodnym. Bajka! Wczoraj zawitał Wegański Butter Chicken, wcześniej chociażby dahl z czerwonej soczewicy i curry z cukinią. Są to dla mnie hiciory, które również obowiązkowo musisz wypróbować. Dzisiaj jednak skupimy się na curry ze słodkich ziemniaków, czyli z batatów.

Jakie jest curry z batatami i szpinakiem?

Dla mnie jest połączeniem smaków o których wcześniej wspomniałem. Pasta czerwona curry nadaje pikanterii, natomiast mleczko kokosowe, masło orzechowe i bataty równoważą smak oraz nadają delikatnego akcentu. Uwielbiam to połączenie, tę symfonię smaków.

Czy pasta czerwona curry jest konieczna?

Nie jest niezbędna, ale naprawdę warto jej użyć. Jeśli jednak nie masz do niej dostępu, a chcesz zrobić dzisiejsze curry z batatami, to zastąp ją przyprawą curry i dodaj trochę ostrej papryki. Jeśli nie lubisz pikanterii, to oczywiście paprykę możesz pominąć, chociaż pewnie będziesz żałować 😉

Z czym podawać curry?

Dzisiejszą wspaniałość kuchni indyjskiej podałem z ryżem basmati, ale świetnie będą również pasowały chlebki naan.

[Ocena: 4.7]

Składniki

Ilość porcji:
Batat: 300-400g 1 duży
Cebula: 1 duża
Czosnek: 2-3 ząbki
Olej: 2 łyżki
Pasta curry: 1 łyżeczka
Przyprawa curry: 1 łyżka
Mleczko kokosowe: 1 puszka
Masło orzechowe: 2 łyżki
Woda: 100 ml
Świeży szpinak: 100g
Sól: do smaku
Do podania
Orzeszki ziemne: garść
Zielona cebulka: pęczek

Wykonanie

1
Gotowe

W garnku rozgrzej olej. Cebulę pokrój w kostkę smaż przez 2-3 minuty. Po tym czasie wrzuć czosnek pokrojony w plasterki lub posiekany oraz bataty obrane i pokrojone w kostkę, przyprawę curry i pastę curry. Wymieszaj i podsmaż przez dosłownie 20-30 sekund.

2
Gotowe

Wlej mleczko kokosowe, wodę i dodaj masło orzechowe. Wymieszaj i gotuj do momentu, gdy bataty zaczną robić się miękkie. Zdejmij garnek z ognia, dodaj szpinak i sól do smaku. Zamieszaj porządnie kilkukrotnie, żeby szpinak dostał ciepła od sosu i się skurczył.

Podawaj curry posypane orzeszkami ziemnymi i posiekaną zieloną cebulką.

Konrad Budzyk

Jaglane Kinder Country
previous
Jaglane Kinder Country
next
Ciastka owsiane z rodzynkami
Jaglane Kinder Country
previous
Jaglane Kinder Country
next
Ciastka owsiane z rodzynkami
Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Agata

Wyszło pyszne! Ja użyłam znacznie więcej ostrych przypraw, a i tak wyszło dość delikatne. Danie jest bardzo lekkie, nie obciąża żołądka. Mleczko kokosowe daje przyjemną gładkość. Na pewno będę chętnie wracała do tego przepisu i może pokombinuję jeszcze z innymi warzywami

Konrad Budzyk

<3

Magda

Danie obłędne🙂orgazmistyczne 😛trafia idealnie w mój gust. Pycha!

Konrad Budzyk

Dziękuję 🙂

Emilia

Hej. Pyszne danie, super przepis, ale wyszło mega gęste, konstystencja prawie jak maslo orzechowe, a i tak dodałam więcej wody pod koniec. Zaczęło bardzo gęstnieć jak miękły Bataty. Możesz poradzić co poszło nie tak ?

5
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x