Masa kajmakowa – wegański kajmak
Masa kajmakowa – wegański kajmak
Czy jest możliwe zrobienie kajmaku bez gotowania? Jasne! Ten przepis właśnie jest jednym z takich. Nigdy więcej pilnowania czy się czasem nie przypala!
To jest jeden z tych przepisów, który pokazuje, że weganizm wcale nie musi być zdrowy i wartościowy w witaminy i minerały. Masa kajmakowa według tego przepisu to wysokowęglowodanowa i bardzo kaloryczna maziaja, która może służyć nam, np. do przygotowywania wafli przekładanych nią, zrobienia krówek czy świątecznego mazurka. Zaraz jakiś maniak się przyczepi, że tu jest sam cukier, syrop glukozowy i nic zdrowego… Życie nie jest zdrowe! A tak na poważnie to jeśli sobie na święta robimy mazurka z taką masą lub inne niezdrowe coś, nic się nam nie stanie. Nie można popadać w paranoję. Na co dzień dieta wprawdzie powinna być wartościowa, ale jak ma do Ciebie przyjść w gości dziewczyna, która Ci się podoba (lub chłopak) to nie staraj się na siłę robić dziwnych light rzeczy, zwłaszcza jeśli orłem w kuchni nie jesteś. Zrób coś prostego, szybkiego i nie patrz na to czy zdrowe. To zjesz jednorazowo, a nie codziennie na śniadanie.
Dla mnie osobiście to jest tzw. hicior. Smakowe odkrycie roku i wspomnienia z dzieciństwa, gdy ze sklepowych półek porywało się mleczko zagęszczone w tubce, leciało migiem do kasy, sypało odliczonym groszem i konsumowało się niezbyt kunsztownie i bez jakiegokolwiek zachowania zasad savoir vivre. Słodka i pyszna masa spływała z aluminiowej tubki wprost do gardzieli… obrzydliwie słodkie, a jakie pyszne!
Wy w dzieciństwie też zajadaliście się mlekiem zagęszczonym w tubkach lub kajmakiem?
Składniki:
- Napój ryżowy w proszku – 115g (sprawdź czy na pewno produkt jest wegański)
- Cukier trzcinowy – 130g
- Mleko sojowe – 120ml (lub inne roślinne)
- Olej kokosowy – 30g
- Sól – szczypta
- Wanilia – 1-2 łyżeczki (opcjonalnie)
Wykonanie:
- Cukier wraz z napojem w proszku umieść w kielichu blendera i miksuj około minuty – ma powstać proszek.
- Dodaj resztę składników i miksuj kolejne 3-5 minut lub do czasu uzyskania gładkiej masy.
- Przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce około tydzień czasu.
W blenderze kajmak będzie ciągnący i lekko płynny, jednak po zastygnięciu zrobi się twardy. W celu rozpuszczenia go ustaw słoik z kajmakiem w ciepłej wodzie. To powinno wystarczyć.
Smacznego!
Tak, te tubki to była w dzieciństwie moja wielka słabość 😀
Tak, zagęszczone mleko do tej pory wspominam. 🙂 Gdzie można kupić napój ryżowy w proszku? 🙂
Oj patrze czasem w kierunku tych tubek w sklepie i ślinka leci….. Na razie nie mogę jeść nic z cukrem. Ale może kiedyś jeszcze będę mogła i na pewno zrobię! Super blog, proste przepisy i weganskie! Tego mi trzeba było 🙂
Chcę jeszcze zrobić na daktylach… nie mogę jednak obiecać czy tu trafi, bo nie wiem czy wyjdzie 😉
Możesz spróbować z erytrolem. Ja używam do wszystkiego i bardzo polecam. 🙂
Uwielbiam erytrol! 🙂
witam pięknie czy jest gdzieś ksiązka fdo nabycia z tymi przepisami?
Bardzo dziękuję <3 Chciałbym... może kiedyś ktoś mi zaproponuje 🙂