Wegański paprykarz szczeciński

0 0
Wegański paprykarz szczeciński

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Kasza jaglana: 200g suchej
Bulion: 400ml
Pomidory: 1/2 puszki
Koncentrat pomidorowy: 4 łyżeczki
Olej lniany: 8 łyżek
Płatki drożdżowe: 3 łyżki
Nori: 2 sztuki
Papryka wędzona: 2 łyżeczki
Sos sojowy: 4 łyżki
Cebula: 2 sztuki
Olej: do smażenia
Ziele angielskie: 2 kulki
Jałowiec: 1 kulka
Liść laurowy: 2 sztuki
Marchewka: 2 sztuki

Rewelacyjna pasta dla osób, które lubią smak ryby... Jest to wegański, ale jednak paprykarz szczeciński ;)

  • 30 minut
  • Serves 1
  • Medium

Ingredients

Share

Wegański paprykarz szczeciński

Była już pasta bezrybna z wegańskim twarogiem, a teraz czas na kolejną bardzo popularną w Polsce pastę, tradycyjnie występującą z rybą, czyli wegański paprykarz szczeciński. Dla mnie pierwsze skojarzenie jakie z nim mam to brzydka puszka, z której po otworzeniu wyłaniała się ryżowo-rybna pasta do smarowania na chlebie. Nie powiem, żeby mi to nie smakowało. Dawniej co jakiś czas po tego typu hiciory sięgałem nie ze względu na cenę, a na smak. Moim zdaniem połączenie smaków w paprykarzu jest bezbłędne. Co prawda ten domowej roboty, w dodatku w wegańskiej wersji, moim zdaniem jest o niebo lepszy, ale nie umniejsza to klasykowi swojej roli w historii „kulinarnej” Polski. Wegański paprykarz szczeciński z kaszą jaglaną w moim wykonaniu, jest dość mocno rybny, co moim zdaniem jest ogromnym plusem tej pasty. Wszystkożerni znajomi byli zachwyceni i zarazem zdumieni zapachem i smakiem.

Wegański paprykarz szczeciński… skąd smak ryby?

Smak rybny jak zwykle powstaje za sprawą użycia w paście nori oraz oleju lnianego. Jest to moim zdaniem niezbędne, aby smak był pełny i jak najbardziej zbliżony do pierwowzoru. Co do użycia kaszy jaglanej to po pierwsze jest ona bardzo wdzięcznym produktem, dlatego bardzo wygodnie tworzy się z niej pasty, kotlety czy pasztety, ale też jest po prostu zdrowszą alternatywą dla białego ryżu. Oczywiście, jeśli chcesz możesz poszaleć i zamieniać kaszę jaglaną na dowolne inne kasze i ryże, ale jak dla mnie jaglana jest najlepsza!

Wegański paprykarz szczeciński – na co zwrócić uwagę?

Bardzo istotne jest to, aby nie rozgotować kaszy. Powinna być w miarę możliwości sypka , ponieważ  jeśli rozgotujesz ją to pasta będzie idealnie gładka, a chodzi o pozostawienie części ziarenek w całości. Jest to nie tyle kwestia smaku co wrażenia”pod językiem” oraz estetyki.

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Kasza jaglana: 200g suchej
Bulion: 400ml
Pomidory: 1/2 puszki
Koncentrat pomidorowy: 4 łyżeczki
Olej lniany: 8 łyżek
Płatki drożdżowe: 3 łyżki
Nori: 2 sztuki
Papryka wędzona: 2 łyżeczki
Sos sojowy: 4 łyżki
Cebula: 2 sztuki
Olej: do smażenia
Ziele angielskie: 2 kulki
Jałowiec: 1 kulka
Liść laurowy: 2 sztuki
Marchewka: 2 sztuki

Wykonanie

1
Gotowe

W garnku zagotuj bulion i dodaj przepłukaną kaszę jaglaną. Gotuj pod przykryciem do czasu wsiąknięcia całego bulionu. Staraj się zrobić to „na sypko”.

2
Gotowe

W misce umieść 1/3 – 1/2 ugotowanej wcześniej kaszy jaglanej oraz olej lniany, paprykę wędzoną, płatki drożdżowe, pokruszone nori, sos sojowy, koncentrat pomidorowy oraz pomidory z puszki i zblenduj na gładką masę.

3
Gotowe

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na średnim ogniu pokrojoną w kostkę cebulę z zielem angielskim, liśćmi laurowymi i jałowcem.
Po około 3 minutach dodaj marchewkę startą na dużych oczkach i smaż kolejne 10 minut.

4
Gotowe

Wyjmij ziela, liście i jałowca. Dodaj wcześniej zblendowaną kaszę i podsmaż wszystko przez 5 minut. Dosyp pozostałą kaszę jaglaną i dokładnie wymieszaj.

Konrad Budzyk

previous
Makaron w sosie pomidorowym z cukinią i kaparami
next
Owsianka z karmelizowanym bananem
previous
Makaron w sosie pomidorowym z cukinią i kaparami
next
Owsianka z karmelizowanym bananem
Subscribe
Powiadom o
guest
11 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ewa

Można pominąć nori ?

Konrad Budzyk

Można, ale będzie troszke mniej rybne… no ale nadal pyszne 🙂

Marra

Konrad, 2 szt. Nori czyli 2 całe arkusze? Czy platki drożdżowe sa konieczne?

Konrad Budzyk

tak, 2 arkusze 🙂 Co do płatków, to nie są niezbędne, ale dodają fajnego smaku 🙂

Iwona

A można jakiś inny olej zamiast lnianego?

Konrad Budzyk

Teoretycznie można użyć np rzepakowy, ale… smak już będzie inny, bo olej lniany nadaje delikatnie rybnego posmaku 🙂

Iwona

Zrobiłam i naprawdę pyszny, jak dla mnie lepszy od oryginału. Świetny przepis. Dałabym 10 w skali do 5 🙂

Konrad Budzyk

Ooo super, bardzo mi miło 🙂

Martel

Olej lniany dodałbym na końcu podgrzany traci wszystkie włąściwości.

Aga

Wyszedł przepyszny! 😀 Jedynie miałam wątpliwości co do podsmażania masy z olejem lnianym w środku, bo chyba lepiej by było go nie podgrzewać, moze następnym razem dodam go na koniec 🙂

Joanna

To jest zdumiewająco pyszna potrawa! No i rewelacyjnie prosta, wszystkie składniki dostępne w pierwszym większym sklepie!
Zastanawiałam się nad podaniem do wielkanocnego stołu i wymyśliłam 2 warianty: babeczki z ciasta francuskiego lub łódeczki z białka jajek ugotowanych na twardo, ugotowane żółtka wykorzystam do kruchego ciasta na mazurki.

11
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here