Ingredients
-
1 duża Cebula
-
1 sztuka Cukinia
-
2 łyżki Olej
-
2-3 ząbki Czosnek
-
2 łyżki Przyprawa currybez soli
-
1 puszka Mleczko kokosowe
-
2-3 garści Jarmuż
-
2 puszki Ciecierzyca200g suchej
-
do smaku Pieprz i sól
-
Do podania
-
Zielona cebulka
-
Ryż lub pieczywo
Curry z cukinią i ciecierzycą
Curry, to jedno z moich ulubionych dań, kojarzących się z indiami. Nie ma jednego prawilnego przepisu na curry, ponieważ w tłumaczeniu, to słowo oznacza po prostu… sos z warzywami lub innymi dodatkami. Oj jak curry za mną chodziło… Tak więc dzisiejsze curry z cukinią, ciecierzycą i jarmużem, to moja odpowiedź, na wewnętrzne nawoływanie organizmu o to danie.
Ja do wykonania dania użyłem przyprawy curry bez soli! Jeśli masz mieszankę z solą, to uważaj z jej użyciem, żeby nie przesolić dania. Przyprawy zawsze staraj się wybierać bez dodatku soli lub z jej niewielką ilością.
Jakie jest curry z cukinią i ciecierzycą?
Przede wszystkim delikatne i kremowe. Wrzuciłem jarmuż, ponieważ staram się jeść więcej warzyw, zwłaszcza zielonych. Poza tym nadaje on wspaniałego koloru daniu, bo kontrastuje z żółtym sosem. Jeśli go nie macie, to szpinak spisze się równie dobrze!
Z czym podawać curry z cukinią i ciecierzycą?
Ja z lenistwa spałaszowałem je z kupnym pieczywem. Bardzo dobrze pasuje tutaj ryż, jak i chlebki naan, które stworzyłem robiąc dahl z czerwonej soczewicy.
Co jeszcze można zrobić z ciecierzycy?
Pomysłów na jej wykorzystanie jest dużo, ale kilka z nich teraz przytoczę, może akurat Ci się przydadzą!
Na śniadanie lub kolację do pieczywa polecam pastę bezjajeczną, nowy przepis na hummus z zielonym pieprzem oraz pasztet z ciecierzycy. Z obiadowych pozycji zdecydowanie musisz spróbować burgera z ciecierzycy, oraz indyjską zupę kalafiorową. Natomiast na deser świetnie sprawdzą się ciastka z ciecierzycy! Widzisz jaka jest ona uniwersalna?!
Składniki
Cebula: 1 duża | |
Cukinia: 1 sztuka | |
Olej: 2 łyżki | |
Czosnek: 2-3 ząbki | |
Przyprawa curry: 2 łyżki | |
Mleczko kokosowe: 1 puszka | |
Jarmuż: 2-3 garści | |
Ciecierzyca: 2 puszki | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Do podania |
|
Zielona cebulka: | |
Ryż lub pieczywo: |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Na patelni rozgrzej olej. Pokrój cebulę w piórka, a cukinię w duże półksiężyce lub kostkę. Smaż przez kilka minut co jakiś czas mieszając. Dodaj posiekany czosnek i wymieszaj. |
2
Gotowe
|
Dodaj przyprawę curry, podsmaż przez 30 sekund i dodaj wszystkie pozostałe składniki. Gotuj około 5 minut i... gotowe! Podawaj z posiekaną zieloną cebulką, ryżem lub chlebkami naan... Ewentualnie z pieczywem ;) |
Rewelacja! Polecam 🙂 Nie dodałam jarmużu, bo nie miałam, ale odrobina zielonego groszku też się wkomponowała 🙂
Ooo z groszkiem też super pomysł! 🙂
Bardzo szybki i prosty przepis. Dziękuję. Jedyna modyfikacją z mojej strony było dodanie 1 puszki ciecierzycy. Naprawdę PYCHA 🙂 Polecam.
Dziękuję! 🙂
Tego mi było potrzeba!! Super! Posypałam płatkami drożdżowymi i mnnniam 🙂
<3 Super, że smakowało! :)
Bardzo smaczne! Zrobilam z 1 sloika ciecierzycy i chyba tak mi pasuje 🙂
Ja też. I potwierdzam 1 wystarczy.
Kolejny przepis zaliczony 😊 polecam z brązowym ryżem. Curry bardzo delikatne, skropiłam cytryną (dla mnie odrobinę lepsze, przełamuje smak). A no i nie miałam jarmużu, ze szpinakiem było😊Szukam dalej rewelacji. Pozdrawiam Autora 😊
Rewelacja! Mogę to jeść i jeść! Pychota 😋 Zamiast jarmużu dałam szpinak, następnym razem wleci jarmuż.
Bardzo mi miło 🙂
Pyszne danie
Dziękuję 🙂
Fantastyczny pomysł na szybkie, smaczne i pożywne danie, które zaliczyło niejedno spotkanie rodzinne. Z zieleniny dodaję szpinak, wszystkim smakuje.
<3
Nie miałam ciecierzycy więc zstąpiłam ją fasolą z puszki, a zamiast jarmużu wrzuciłam szpinak, i powiem Wam, że wyszło super pyszne danie 🙂 polecam
Bardzo mi miło 🙂
Bardzo smaczne 🙂