Ingredients
-
1 sztuka Cebula
-
1 łyżka Olej
-
200g Tofu wędzone
-
200g Tofu naturalne
-
1 duży Pomidor
-
1 wiązka Cebulka dymka
-
1 łyżeczka Czarna sól
-
2 łyżeczki Płatki drożdżowe
-
do smaku Pieprz
Tofucznica, czyli jajecznica bez jajek
Tofucznica ostatnimi czasy jest moim numerem jeden, jeśli chodzi o śniadania. Prosta i szybka do zrobienia, a przy tym pyszna. Nie musimy mieć wielu produktów, żeby ją zrobić, a dostarczamy dla naszego organizmu duże ilości białka oraz wapnia, o które wszyscy tak się boją. Bardzo ważne jest wybranie dobrego tofu. Dla mnie najlepsze połączenie to kostka naturalnego i kostka wędzonego, ale to wszystko kwestia gustu.
Tofucznica nie tylko dla wegan?
Pamiętaj, że jeśli jesz jajka, to tofucznica też może być dla Ciebie czymś wartym uwagi. Nie zamykaj się na to co już znasz tylko sięgaj właśnie po takie produkty jak czarna sól i tofu, które w Polsce są coraz łatwiej dostępne, a ilość dań, które można z nimi wykonać jest naprawdę duża. Swego czasu bardzo często dodawałem, np. czarną sól, do większości past kanapkowych. To tylko kilka złotych za inwestycję w nowe doznania smakowe 🙂
Tofucznica – a może co innego na śniadanie?
Przepis na tofucznicę jest prosty i niezawodny, ale może akurat masz ochotę na coś innego? W takim wypadku, jak zawsze, przychodzę z pomocą. Jaglanica, to „odpowiednik” jajecznicy z kaszy jaglanej. Robi się ją równie prosto, a smakiem nie odstępuje tofucznicy!
Jeśli jednak masz ochotę na słodkie śniadanie, to zrób koniecznie jaglankę z bananem, gofry bezglutenowe, placki z amarantusa lub racuchy z bananami. To obecnie moje ulubione pozycje śniadaniowe.
Składniki
Cebula: 1 sztuka | |
Olej: 1 łyżka | |
Tofu wędzone: 200g | |
Tofu naturalne: 200g | |
Pomidor: 1 duży | |
Cebulka dymka: 1 wiązka | |
Czarna sól: 1 łyżeczka | |
Płatki drożdżowe: 2 łyżeczki | |
Pieprz: do smaku |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Na patelni rozgrzej olej. Cebulę pokrój w drobną kostkę lub piórka i wrzuć na patelnię. Gdy się zeszkli, dodaj drobno pokrojone tofu wędzone i smaż przez chwilę. Pokrusz tofu naturalne w palcach wprost na patelnię. Wsyp czarną sól, płatki drożdżowe i zamieszaj. |