Ingredients
-
200g Makaron
-
100g Suszone pomidory
-
150g Oliwki
-
do smaku Pieprz i sól
-
do podania Świeża bazylia
-
2 łyżki Olej spod suszonych pomidorów
-
1 duża Cebula
-
3 ząbki Czosnek
-
100ml Półwytrawne białe wino
-
Podawaj z posiekaną bazylią lub pietruszką
Makaron z oliwkami
Prostota na co dzień jest dla mnie bardzo ważna. Nie mam ochoty ślenczeć nad garami po dniu ciężkiej pracy, ale z drugiej strony… Chętnie bym coś dobrego zjadł. Na szczęście nie ma potrzeby stać godzinami w kuchni, żeby stworzyć coś smacznego. Dzisiejszy makaron z oliwkami, to dowód na to, że wystarczy odrobina chęci i powstaje pyszne danie.
Czemu makaron z oliwkami?
Uwielbiam dania mączne, a makarony to już w szczególności. Dziesiątki, a może i setki kształtów. Zrobione z różnych mąk, a nawet z warzyw strączkowych. No i przede wszystkim tanie i łatwodostępne. Nie ma co się dziwić, że są tak bardzo popularne. Jeśli lubisz je tak samo jak ja, to koniecznie zobacz pozostałe przepisy na dania z makaronem.
Oliwki polubiłem stosunkowo niedawno, ale do nich podobno trzeba dorosnąć, tak samo jak do smaku kawy czy alkoholu. Dla mnie nie ma znaczenia, czy są to zielone, czarne, kalamata… Zjem je wszystkie ze smakiem. Do tego makaronu użyłem tych ostatnich oliwek, czyli kalamata. Do ozdoby jedynie wleciały zielone, bo kalamata zużyłem wszystkie nie myśląc o zdjęciu… Natomiast makaron z oliwkami wyjdzie również na zielonych, jak i czarnych. Weź takie jakie masz, jakie lubisz najbardziej. Jeśli na półce są tylko oliwki nadziewane czosnkiem, migdałami lub papryką, ale czystych brak, to nic nie szkodzi! Weź je i działaj.
Składniki
Makaron: 200g | |
Suszone pomidory: 100g | |
Oliwki: 150g | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Świeża bazylia: do podania | |
Olej spod suszonych pomidorów: 2 łyżki | |
Cebula: 1 duża | |
Czosnek: 3 ząbki | |
Półwytrawne białe wino: 100ml | |
Podawaj z posiekaną bazylią lub pietruszką |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Suszone pomidory i oliwki bardzo drobno posiekaj. Możesz do tego użyć blendera, ale uważaj, żeby nie zrobić paprki! Dodaj przyprawy i wymieszaj. |
2
Gotowe
|
Rozgrzej olej spod suszonych pomidorów na patelni. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek posiekaj. Wrzuć je na patelnię i smaż przez kilka minut do zrumienienia. Następnie wlej białe wino i gotuj przez 5 minut. |
3
Gotowe
|
Po tym czasie dodaj oliwki z suszonymi pomidorami oraz makaron. Wymieszaj i zdejmij z ognia. Podawaj z posiekaną bazylią lub pietruszką. |