Ingredients
-
200g Makaron
-
250g Boczniaki
-
1 sztuka Cebula
-
2 ząbki Czosnek
-
2 łyżki Olej
-
100ml Półwytrawne białe wino
-
4 łyżeczki Zielony pieprz w zalewie
-
4 łyżeczki Kapary
-
5 łyżek Mleczko kokosowe
-
1/3 łyżeczki Kardamon
-
1/3 łyżeczki Kumin
-
do smaku Pieprz młotkowanyu mnie z kolendrą
-
do smaku Sól
Makaron z boczniakami
Zielony pieprz, kapary, wino i mleczko kokosowe. Do tego szczypta przypraw i odrobina chęci… Tak w skrócie można opisać dzisiejszy makaron z boczniakami. Nie jest to trudny ani czasochłonny przepis, a swoim smakiem i składnikami zachwyci nie jedną osobę! Zresztą ze świecą szukać w Polsce osób, które nie lubią makaronu.
Ej, a czy z tym pieprzem Ci się nie popieprzyło?!
Nie, nie. Pieprz zielony z zalewy nie jest taki ostry jak np. pieprz czarny. Tutaj mamy doczynienia z delikatną pikanterią i masą smaku, który skrywa w sobie pieprz. Dodatkowo kremowy i delikatny sos wygładza całe danie i pozwala nam się cieszyć wspaniałością makaronu z boczniakami.
Jak jeszcze możesz zjeść boczniaki?
Boczniaki od kilku ładnych lat nabierają na popularności. Dawniej sztuką było upolować paczkę boczniaków w dużym mieście, a obecnie nawet w mniejszych miejscowościach i na wsiach można je bez problemu dostać. Dzisiaj przygotowałem dla Was makaron z boczniakami, ale na blogu znajdują się również takie hiciory jak zupa z boczniaków, boczniaki smażone z pietruszką oraz boczniaki w panierce. Z pewnością warto wypróbować każdą pozycję, bo różnią się od siebie i pokazują boczniaki w różnych wydaniach.
Makaron z boczniakami – a może z czymś innym?
Makaron z boczniakami, to nie jedyny przepis na makaron na moim blogu. Sałatka z makaronem na zimno, makaron z groszkiem w równie kremowym sosie jak ten, oraz makaron z cukinii, zamiast pszenicy, to tylko kilka propozycji, które urozmaicą Wasz menu.
Składniki
Makaron: 200g | |
Boczniaki: 250g | |
Cebula: 1 sztuka | |
Czosnek: 2 ząbki | |
Olej: 2 łyżki | |
Półwytrawne białe wino: 100ml | |
Zielony pieprz w zalewie: 4 łyżeczki | |
Kapary: 4 łyżeczki | |
Mleczko kokosowe: 5 łyżek | |
Kardamon: 1/3 łyżeczki | |
Kumin: 1/3 łyżeczki | |
Pieprz młotkowany: do smaku | |
Sól: do smaku |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie rozgrzej olej na patelni. Pokrój w kostkę boczniaki oraz cebulę, a czosnek posiekaj. Przenieś składniki na rozgrzany olej i smaż co jakiś czas mieszając, do momentu zrumienienia - około 5 minut. |
2
Gotowe
|
Gdy boczniaki i cebula są już złociste, możesz wlać wino. Po 2 minutach dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Gotuj kolejne 2 minuty. Dodaj ugotowany makaron. Ponownie wymieszaj i... podawaj! |