Ingredients
-
1 duża Cebula biała
-
1 duże Jabłko
-
3 ząbki Czosnek
-
150g Pieczarki
-
2 łodygi Seler naciowy
-
2 łyżki Olej
-
100g Orzechy włoskie
-
garstka Śliwki suszone
-
200g Biały ryż
-
600ml Bulion warzywny
-
3 łyżki Sos sojowy jasny
-
Przyprawy
-
2 łyżeczki Tymianek
-
1 łyżeczka Suszony majeranek
-
1/2 łyżeczki Kumin
-
do smaku Pieprz czarny
Risotto z orzechami włoskimi
Przyszedł dzień, że postanowiłem wstać i się ogarnąć. Wbiłem do kuchni jak co rano, ale z tą różnicą, że nie było rano… Było popołudnie… Popatrzyłem na patelnię i już wiedziałem, że dzisiaj będzie się działo. Zrobiłem szybki rendgen lodówki i półek – takie ilości jedzenia mi tam zalegają, że aż wstyd. Od razu w oczy rzucił mi się wielki słoik z orzechami włoskimi, zaraz póżniej ryż i już wiedziałem, że będzie to pyszne połączenie! Risotto z orzechami włoskimi tak właśnie było zapoczątkowane.
Orzechy włoskie świetnie komponują się z jabłkiem, dlatego własnie te składniki były trzonami dania, do którego dobierałem pozostałe składniki. Śliwki suszone, a jeszcze lepiej wędzone, nadają słodyczy i lekkiej, intrygującej nuty w połączeniu z orzechami. Pieczarki natomiast stanowią wypełnienie, a seler naciowy… był pod ręką, fajnie chrupie i w sumie, to do orzecha też pasuje
Uwagi
- Ryż którego ja używałem, to zwykły ryż paraboliczny. Oczywiście możecie również użyć ryżu dedykowanego do risotta lub innego, który lubicie.
- Zamiast jabłka sprawdzi się również gruszka!
Składniki
Cebula biała:: 1 duża | |
Jabłko:: 1 duże | |
Czosnek:: 3 ząbki | |
Pieczarki:: 150g | |
Seler naciowy:: 2 łodygi | |
Olej:: 2 łyżki | |
Orzechy włoskie:: 100g | |
Śliwki suszone:: garstka | |
Biały ryż:: 200g | |
Bulion warzywny:: 600ml | |
Sos sojowy jasny:: 3 łyżki | |
Przyprawy |
|
Tymianek:: 2 łyżeczki | |
Suszony majeranek:: 1 łyżeczka | |
Kumin:: 1/2 łyżeczki | |
Pieprz czarny:: do smaku |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Cebulę pokrój w piórka, czosnek posiekaj, a jabłko w średniej wielkości kawałki. Jeśli chcesz, to możesz wcześniej obrać jabłko ze skórki, ale nie jest to konieczne. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i smaż pierwsze cebulę przez 2 minuty, a następnie dodaj jabłko, czosnek i smaż kolejną minutę. W międzyczasie na osobnej patelni rozgrzej łyżkę oleju. Pokrój pieczarki w ćwiartki, a selera w drobne kawałki. Smaż na średnim ogniu, następnie odstaw na bok. |
2
Gotowe
|
Posiekaj orzechy i śliwki. Dodaj na patelnię. Wsyp przyprawy i wlej sos sojowy. Wsyp również ryż, wlej bulion i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut lub do momentu, gdy ryż będzie miękki. W razie potrzeby dolej troszkę wody. Do ryżu dodaj usmażone pieczarki z selerem i dobrze wymieszaj. Tak przygotowane danie podawaj posypane szczypiorkiem lub pietruszką. Smacznego! |
Wygląda i brzmi świetnie. Na pewno zrobię to cudo 🙂
Zrobiłem. Wyszło całkiem dobrze. Miałem co prawda ryż długoziarnisty, brązowy więc wydaję mi się, ze troche zdominował smak. Następnym razem spróbuje z białym. Tak czy inaczej bardzo fajna potrawa.
Hej, Blendmenie! Poleć proszę jakiś Blender 😁 Najlepiej ręczny i taki, którego sam używasz, chciałbym zrobić Twoje majonezy, ale nie mam czym.
Cześć! Ja obecnie mam lender ręczny KitchenAid, który dostałem, ale jest to dość droga i bardziej fancy pozycja. Na pewno polecam tego http://www.blendman.pl/jaki-blender-wybrac/ Używałem i polecam 🙂
Bardzo smaczny i szybki przepis własnie zrobiłam na obiadokolację. 🙂 Dziękuję i pozdrawiam
Bardzo mi miło 🙂
Planuję zrobić to cudo. Nie wiem tylko czym się różni sos sojowy jasny od innego ? 🙂
Sos sojowy jasny, to ten zwykły klasyczny. Jeśli nie jest zwykły, to jest wyraźnie napisane ciemny i bardzo on barwi danie, jest bardziej intensywny. Większość tak czy siak jest jasnych 🙂