Ingredients
-
2 sztuki Bakłażan600g
-
2 puszki Pomidory w puszce2x 400g
-
1 sztuka Cebula czerwona
-
1 łodyga Seler
-
2 ząbki Czosnek
-
1-2 łyżki Kapary
-
20 sztuk Zielone oliwki
-
1 garstka Rodzynki30g
-
1 łyżka Cukier trzcinowy
-
2 łyżki Ocet balsamiczny
-
6 łyżek Oliwa z oliwek
-
Pieprz czarny
-
Sól
-
do podania Bazylia
Caponata
Do kaszy, ryżu lub makaronu, sam sos to czasami za mało… Fajnie jest mieć coś pod zębem, a jednocześnie nie narobić się przy tym! Bardzo fajnym rozwiązaniem tej potrzeby, są różnego rodzaju gulasze, a dzisiejszy, na włoską modłę, to ostatnio mój ulubiony. Caponata sycylijska, bo to o niej mowa, jest połączeniem świeżych pomidorów z bakłażanem i kaparami. Do tego dochodzi aromatyczna bazylia oraz pozostałe składniki, które razem tworzą niesamowitą pulę smaków, uwalnianą w naszych ustach z każdym hapnięciem 😂
Uwagi
- Z czym podać? Ja miałem ochotę na ryż basmati, więc to jego użyłem, ale caponata świetnie smakuje również z dowolną kaszą, jak i makaronem.
- Użyłem dobrej jakości pomidorów pelati w puszce. Jeśli nie masz do takich dostepu, użyj świeżych pomidorów (wcześniej trzeba je sparzyć i obrać ze skórki).
- Nie lubisz bakłażana? To nie problem! Możesz bez problemu uzyć cukinii.
Składniki
Bakłażan:: 2 sztuki | |
Pomidory w puszce:: 2 puszki | |
Cebula czerwona:: 1 sztuka | |
Seler:: 1 łodyga | |
Czosnek:: 2 ząbki | |
Kapary:: 1-2 łyżki | |
Zielone oliwki:: 20 sztuk | |
Rodzynki:: 1 garstka | |
Cukier trzcinowy:: 1 łyżka | |
Ocet balsamiczny:: 2 łyżki | |
Oliwa z oliwek:: 6 łyżek | |
Pieprz czarny:: | |
Sól:: | |
Bazylia:: do podania |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Bakłażany pokrój w grubą kostkę, oprósz deliaktnie solą i odstaw na 20-30 minut. Wytrzyj je dokładnie ręcznikiem papierowym. Smaż na 3 łyżkach oliwy przez kilka minut. Odstaw go na bok. |
2
Gotowe
|
Na tej samej patelni rozgrzej pozostałą oliwę. Podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, drobno pokrojony seler naciowy i posiekany czosnek. Po kilku minutach dodaj ocet balsamiczny, cukier, rodzynki, kapary, zielone oliwki i pokrojone pomidory (jeśli u Ciebie te w puszce są w całości, wystarczy je delikatnie pokroić lub ewentualnie zmiksować). |
3
Gotowe
|
Na sam koniec dodaj bakłażana, dopraw solą oraz pieprzem. Przed podaniem obsyp dużą iloscią świeżej bazylii i... GOTOWE! Prawda, że proste? 😉 |
Uwielbiam caponatę, choć osobiście nie zastępowałabym bakłażana niczym – bakłażan to bakłażan…
Ja jeszcze przedtem griluję lekko warzywa, dodaje im to pazura.
O Panie:D Przepyszna jest caponata w Twoim wydaniu:)