Indyjska zupa kalafiorowa

0 0
Indyjska zupa kalafiorowa

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Kalafior:: 1/2 główki
Ciecierzyca:: 1 puszka
Ziemniaki:: 200g 2 sztuki
Pomidory w puszce:: 2 puszki
Cebula czerwona:: 1 sztuka
Czosnek:: 3 ząbki
Czerwona pasta curry:: 1 łyżka
Kumin:: 1/2 łyżeczki
Bulion warzywny:: 1 litr
Sok z cytryny:: 2 łyżki
Olej:: 2 łyżki
Sól:: do smaku
Pieprz czarny:: do smaku
Natka pietruszki:: do podania

Nutritional information

1
Porcja
302
Kalorie
9g
Białko
7g
Tłuszcz
31,5g
Węglowodany
4g
Błonnik

Znudziła Ci się klasyczna kalafiorowa? Z pomocą przybywam! Tym razem indyjska zupa kalafiorowa podbije Twoje kubki smakowe.

  • 40 min
  • Serves 4
  • Medium

Ingredients

Share

Indyjska zupa kalafiorowa

Nie od dziś jestem wielkim fanem gotowców. Jednym z moich ulubionych, jest czerwona pasta curry, która sprawiła, że dzisiejsza zupa kalafiorowa jest… PETARDĄ! Nadaje charakteru i lekkiej ostrości, jest czymś zupełnie innym, niż przyprawa curry (żółty proszek). Poza dzisiejszą zupą, można użyć jej, żeby wyczarować dahl z czerwonej soczewicy. Również jest bardzo prosty w wykonaniu, a smakiem zachwyca.

Zupa w tym wydaniu, bardzo często gości u mnie w restauracji i zbiera dobre recenzje, co tym bardziej utwierdziło mnie w przekonaniu, że muszę się nią z Tobą podzielić.

Pasta curry, której ja używałem -> KLIKNIJ

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Kalafior:: 1/2 główki
Ciecierzyca:: 1 puszka
Ziemniaki:: 200g 2 sztuki
Pomidory w puszce:: 2 puszki
Cebula czerwona:: 1 sztuka
Czosnek:: 3 ząbki
Czerwona pasta curry:: 1 łyżka
Kumin:: 1/2 łyżeczki
Bulion warzywny:: 1 litr
Sok z cytryny:: 2 łyżki
Olej:: 2 łyżki
Sól:: do smaku
Pieprz czarny:: do smaku
Natka pietruszki:: do podania

Wykonanie

1
Gotowe

Cebulę pokrój w kostkę. W dużym garnku rozgrzej olej i wrzuć cebulę. Smaż ją przez minutę, a następnie dodaj pastę curry, posiekany czosnek, kumin i smaż kolejne 30 sekund.

2
Gotowe

Do garnka dorzuć odsączoną ciecierzycę, ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę, kalafiora podzielonego na różyczki, wlej bulion i gotuj do miękkości ziemniaków.

3
Gotowe

Gdy ziemniaki są już miękkie, dodaj pomidory (jeśli są w calości, to zmiksuj), sól, pieprz oraz sok z cytryny (opcjonalnie) i gotuj przez kolejne 3-5 minut. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.

Konrad Budzyk

Kotleciki z kalafiora
previous
Kotlety z kalafiora
next
Zupa krem z pieczarek
Kotleciki z kalafiora
previous
Kotlety z kalafiora
next
Zupa krem z pieczarek
Subscribe
Powiadom o
guest
7 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Iga

Przepyszna jest ta zupa 🙂

Dietetyk Na Walizkach

Lubię zupę kalafiorową w wersji klasycznej, ale Twoja propozycja wydaje się również ciekawa 🙂 Tej natki pietruszki dałabym jak najwięcej bo to prawdziwa bomba witaminy C, żelaza i polifenoli!

Katarzyna

Robiłam tę zupę bez ciecierzycy. Odkryłam sama smak i pokochałam. Teraz spróbuję wg tego przepisu. Dzięki, bo moja nie miała nazwy😘

Konrad Budzyk

Koniecznie daj znać, czy Ci posmakuje 🙂

Magdalena

Ja dodałam na koniec mleczko kokosowe, i wyszło genialnie. Będę to danie powtarzać. Dla mnie zdecydowanie lepsza niż tradycyjna kalafiorowa 👍🤤

ANNA

Dziś gotowałam, smaczna odmiana dla kalafiorowej.

Konrad Budzyk

Dziękuję 🙂

7
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here