Sałatka z cukinii

0 0
Sałatka z cukinii

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Cukinia:: 1 duża
Pomidor:: 2 średnie
Kiełki:: do ozdoby
Cebula czerwona:: 1/2 dużej
Dressing
Wegański majonez:: 4 łyżki
Woda:: 2 łyżki
Czosnek:: 2 ząbki
Koperek:: 1/2 wiązki
Sól:: do smaku
Pieprz czarny:: do smaku

Nutritional information

1
Porcja
292
Kalorie
3,6g
Białko
25,4g
Tłuszcz
9,6g
Węgl.
2,9g
Błonnik

Masz ochotę na wyjątkową, względnie prostą i tanią sałatkę? Sałatka z cukinii jest właśnie dla Ciebie! Kilka chwil wystarczy, aby cieszyć się jej smakiem i wyglądem.

  • 10 min
  • Serves 2
  • Medium

Ingredients

  • Dressing

Share

Sałatka z cukinii

Z sezonu na cukinię trzeba korzystać! Jest tania, nasza, polska i pyszna, więc grzechem byłoby po nią nie sięgać. Sposobów na jej wykorzystanie jest dużo, a dzisiaj chciałbym Wam pokazać jeden z nich. Sałatka z cukinii to świetna propozycja na lekki obiad lub bardziej nowoczesny… lunch. W lecie rzadko mam ochotę na ciężkie jedzenie i z chęcią sięgam po sałatki. Cukinię do sałatki można wystrugać obieraczką lub, tak jak ja, ukręcić niteczki za pomocą spiralizera. Jest to świetne urządzenie, z którego często chętnie korzystam. Z jego pomocą możesz zrobić nie tylko tę sałatkę, ale również makaron z cukinii i innych warzyw.

Na blogu znajdziesz również inne przepisy z wykorzystaniem cukinii. Poza powyższym makaronem, możesz zrobić komosę lub ryż z cukiniązupę krem z grillowanej cukinii jak i cukinię faszerowaną.

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Cukinia:: 1 duża
Pomidor:: 2 średnie
Kiełki:: do ozdoby
Cebula czerwona:: 1/2 dużej
Dressing
Wegański majonez:: 4 łyżki
Woda:: 2 łyżki
Czosnek:: 2 ząbki
Koperek:: 1/2 wiązki
Sól:: do smaku
Pieprz czarny:: do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Dressing

Czosnek przeciśnij przez praskę, koperek posiekaj. Wymieszaj wegański majonez (u mnie sojonez) ze wszystkimi składnikami.

2
Gotowe

Sałatka

Przy pomocy spiralizera lub obieraczki zrób z cukinii "makaron". Umieść go na talerzach doi podania. Pokrój pomidora w cząstki (osiem części), posiekaj czerwoną cebulę i ułóż je na cukinii. Polej dressingiem i udekoruj kiełkami.

previous
Kapuśniak – zupa z kiszonej kapusty
next
Gazpacho – hiszpański chłodnik
previous
Kapuśniak – zupa z kiszonej kapusty
next
Gazpacho – hiszpański chłodnik
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ala

jem oczami, zrobię na pewno 🙂

ola

kocham takie sałatki !!

Maja

Bardzo fajny przepis 🙂 jak wrócę z pracy to na pewno przetestuje 🙂

kasia

spróbuję zrobić ale zamiast majonezu bedzie tofu silken 🙂 Zobaczymy 🙂

4
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here