Ingredients
-
1 duża Cukinia
-
2 średnie Pomidor
-
do ozdoby Kiełki
-
1/2 dużej Cebula czerwona
-
Dressing
-
4 łyżki Wegański majonez
-
2 łyżki Woda
-
2 ząbki Czosnek
-
1/2 wiązki Koperek
-
do smaku Sól
-
do smaku Pieprz czarny
Sałatka z cukinii
Z sezonu na cukinię trzeba korzystać! Jest tania, nasza, polska i pyszna, więc grzechem byłoby po nią nie sięgać. Sposobów na jej wykorzystanie jest dużo, a dzisiaj chciałbym Wam pokazać jeden z nich. Sałatka z cukinii to świetna propozycja na lekki obiad lub bardziej nowoczesny… lunch. W lecie rzadko mam ochotę na ciężkie jedzenie i z chęcią sięgam po sałatki. Cukinię do sałatki można wystrugać obieraczką lub, tak jak ja, ukręcić niteczki za pomocą spiralizera. Jest to świetne urządzenie, z którego często chętnie korzystam. Z jego pomocą możesz zrobić nie tylko tę sałatkę, ale również makaron z cukinii i innych warzyw.
Na blogu znajdziesz również inne przepisy z wykorzystaniem cukinii. Poza powyższym makaronem, możesz zrobić komosę lub ryż z cukinią, zupę krem z grillowanej cukinii jak i cukinię faszerowaną.
Składniki
Cukinia:: 1 duża | |
Pomidor:: 2 średnie | |
Kiełki:: do ozdoby | |
Cebula czerwona:: 1/2 dużej | |
Dressing |
|
Wegański majonez:: 4 łyżki | |
Woda:: 2 łyżki | |
Czosnek:: 2 ząbki | |
Koperek:: 1/2 wiązki | |
Sól:: do smaku | |
Pieprz czarny:: do smaku |
Wykonanie
1
Gotowe
|
DressingCzosnek przeciśnij przez praskę, koperek posiekaj. Wymieszaj wegański majonez (u mnie sojonez) ze wszystkimi składnikami. |
2
Gotowe
|
SałatkaPrzy pomocy spiralizera lub obieraczki zrób z cukinii "makaron". Umieść go na talerzach doi podania. Pokrój pomidora w cząstki (osiem części), posiekaj czerwoną cebulę i ułóż je na cukinii. Polej dressingiem i udekoruj kiełkami. |
jem oczami, zrobię na pewno 🙂
kocham takie sałatki !!
Bardzo fajny przepis 🙂 jak wrócę z pracy to na pewno przetestuje 🙂
spróbuję zrobić ale zamiast majonezu bedzie tofu silken 🙂 Zobaczymy 🙂