Łosoś z marchewki

0 0
Łosoś z marchewki

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Marchewka: 2 duże
Nori: 1 arkusz
Olej lniany: 5 łyżek
Sos sojowy: 4 łyżki
Papryka wędzona: 2 łyżeczki
Czosnek granulowany: 1 łyżeczka

Nutritional information

100g
Porcja
179
Kalorie
1.6g
Białko
16.9g
Tłuszcz
9.1g
Węgl.
3.5g
Błonnik

Łosoś ogrodowy, to pyszna alternatywa dla prawdziwej ryby. Zrobienie łososia z marchewki to dosłownie chwila roboty i masa satysfakcji oraz wspaniały smak!

  • Serves 3
  • Easy

Ingredients

Share

Łosoś z marchewki

Pewnie dla części z Was łosoś z marchewki brzmi abstrakcyjnie, dziwnie i hipstersko, prawda? Nie dziwie się, bo pierwszy raz jak o nim usłyszałem, to byłem przekonany, że nie może to smakować dobrze… przecież to marchewka! Fajnie, że ma kolor zbliżony do łososia, ale przecież tutaj chodzi o smak! Wegański łosoś po raz pierwszy wylądował w moich ustach przygotowany przez mamę i… zakochałem się w tym niesamowitym smaku i teksturze. Ta miłość jest tak wielka, że łososiem z marchewki chcę się podzielić z Wami wszystkimi. Może Was również zauroczy.

Do czego można go użyć? U mnie łosoś z marchewki wyłożył się na chlebie posmarowanym serkiem z nerkowców i w taki sposób zjadłem większość zapasów. Pozostałą część zużyłem, robiąc wegańskie sushi – niesamowicie tam pasował! Następną partię łososia mam zamiar wykorzystać na pizzy i w hipsterskich kanapkach.

Wyszło mi 300g łososia z marchewki i na tej podstawie jest podana kaloryczność. Jeśli lepiej ode mnie strugacie marchewki, to wyjdzie Wam pewnie więcej.

[Ocena: 4.9]

Składniki

Ilość porcji:
Marchewka: 2 duże
Nori: 1 arkusz
Olej lniany: 5 łyżek
Sos sojowy: 4 łyżki
Papryka wędzona: 2 łyżeczki
Czosnek granulowany: 1 łyżeczka

Wykonanie

1
Gotowe

Obierz marchewki (obowiązkowo duże) i za pomocą obieraczki zrób paseczki jak na zdjęciu. Zagotuj wodę. Wrzuć marchewkę na wrzątek i gotuj 3 minuty. Po tym czasie odcedź. W miseczce wymieszaj pozostałe składniki - nori możesz tak jak ja posiekać lub porwać na większe kawałki.

Sprawdź koniecznie gdzie dostaniesz NORI w najniższej cenie -> Kliknij

2
Gotowe

W pojemniczku wymieszaj marchewkę z przygotowaną miksturą i odstaw do lodówki na minimum 24h. Najlepiej smakuje po 48h leżakowania! Dobrze byłoby kilka razy w tym czasie zamieszać marchewkę... to znaczy łososia.

Konrad Budzyk

Barszcz wigilijny, barszcz czerwony na wigilię, przepis na barszcz czerwony wigilijny
previous
Barszcz wigilijny
Przepis na wegański bigos z winem i wędzonymi śliwkami
next
Wegański bigos z winem i wędzonymi śliwkami
Barszcz wigilijny, barszcz czerwony na wigilię, przepis na barszcz czerwony wigilijny
previous
Barszcz wigilijny
Przepis na wegański bigos z winem i wędzonymi śliwkami
next
Wegański bigos z winem i wędzonymi śliwkami
Subscribe
Powiadom o
guest
31 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jaga

zjawiłam się tu przypadkiem, przez zupę z boczniaków (która wyszła bardzo dobra:)), zapisuje w zakładkach i zostaję 🙂 świetnie, że podajesz podstawowe wartości odżywcze przy przepisach. dzięki!

Konrad Budzyk

<3

Krystyna

Rewelacja!

Marta

Wygląda super, z chęcią bym takiego sobie zrobiła 😀 Tylko czy mogłabym czymś zastąpić wędzoną paprykę?

Konrad Budzyk

Aromatem wędzarniczym w płynie… ale to chyba jeszcze ciężej dostać 🙁

Ewelina

Czy mozna użyć innego oleju?

Konrad Budzyk

Ewentualnie rzepakowy, słonecznikowy lub z pestek winogron.

Ewelina

Dziękuję za odpowiedź 😉 biorę się za przygotowanie 😉

Qba

Haha rzeczywiście smakuje jak łosoś 😀 Super 🙂

Jelka

Takie może głupie pytanie: te 3 minuty to liczymy od wrzucenia czy od momentu ponownego zawęrzenia wody z marchewką?

Konrad Budzyk

Od momentu wrzucenia 🙂

Estera

Czy można to zjeść na ciepło? Tzn po leżakowaniu oczywiście?

Konrad Budzyk

Tak 🙂 Łososiowa marchewka często ląduje u mnie np na pizzy 🙂

Lidia

Mam tylko olej lniany nierafinowany, ma bardzo intensywny smak. Nada się? Czy lepiej zastąpić zwyķłym rzepakowym?

Konrad Budzyk

Nada się 🙂

Alina

Będzie świetne,już czuje ten smak.Tylko gdzie ten łosoś.To marchewka inaczej poprostu.

Claudia

Babo masz problem z nazwą? A czy jedząc tzw mięso nazywasz jak się nazywa? Czyli zwloki ? Nie ! Wiec czep się tramwaja. Gołąbki też nie są z golebi

Kaja

Czy granulowany czosnek jest konieczny?

Konrad Budzyk

Nadaje wyjątkowego posmaku, ale możesz również użyć świeżego 🙂

31
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here