Ingredients
-
200g Ryż do sushisuchego
-
4 arkusze Nori
-
Moje dodatki
-
100g Łosoś z marchewki
-
100g Serek z nerkowców
-
1 sztuka Awokado
-
1/2 sztuki Ogórek zielony
-
1/2 małej Cebula czerwona
-
odrobina! Wasabi
-
Imbir marynowany
Wegańskie sushi
Zazwyczaj wegańskie sushi przygotowuję, gdy chcę zrobić na kimś wrażenie. Wygląda ono niecodziennie – chyba, że codziennie macie styczność z sushi… – i smakuje wybitnie. Przygotowanie to nic trudnego, o ile wie się jak ugotować ryż do sushi i dobierze się odpowiednie dodatki. Zachęcam Was do wypróbowania mojej wersji wegańskiego sushi, w której występuje absolutny hicior, którym jest łosoś z marchewki. W towarzystwie serka z nerkowców – można serek zrobić również ze słonecznika – smakuje on rewelacyjnie! Z pewnością to połączenie smaków przypadnie do gustu nie tylko weganom, pomimo, że jest to sushi bez ryby.
Ważne!
Sushi możecie zrobić również z innymi dodatkami. Bardzo dobrze pasuje tofu naturalne i wędzone, pieczony burak, tempeh… Wrzućcie to co lubicie!
Składniki
Ryż do sushi:: 200g | |
Nori:: 4 arkusze | |
Moje dodatki |
|
Łosoś z marchewki:: 100g | |
Serek z nerkowców:: 100g | |
Awokado:: 1 sztuka | |
Ogórek zielony:: 1/2 sztuki | |
Cebula czerwona:: 1/2 małej | |
Wasabi:: odrobina! | |
Imbir marynowany:: |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Ugotuj ryż do sushi. Jeśli nie wiesz jak to zrobić, koniecznie sprawdź wpis jak ugotować ryż do sushi. Koniecznie ryż musi być z zaprawą - z wpisu wszystkiego się dowiesz! |
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
Rozłóż matę bambusową (jeśli nie masz, to możesz starać się zwijać sushi bez niej, ale za pierwszym razem bym nie próbował). Połóż na niej nori (matową stroną ku górze). Jeśli ryż jest już przestudzony, możesz go nanieść na nori - 1/4 ugotowanego ryżu na jedną rolkę sushi. Przed tym jednak warto zwilżyć ręce. Ryż rozprowadź równo po 2/3 płata, posmaruj bardzo delikatnie wasabi, serkiem (jego możesz dać nawet sporo) i połóż wybrane dodatki. Naprawdę nie oszczędzaj zbytnio na ich ilości. Koniec zwilż wodą. |
4
Gotowe
|
Jeszcze nigdy w życiu nie jadłam sushi, a twój przepis wydaje się być całkiem prosty więc muszę wypróbować 😉
Uwielbiam sushi 😀 zwłaszcza wegetariańską wersje
ja bym tylko chciał skumać to o czym piszą w innych przepisach, aby w trakcie zawijania koncówkę maty trzymać na zewnątrz ?? czemu to ma służyć ? kiepsko z moją wyobraźnią w tym temacie 🙂 a teraz jest sezon na dynie, można dodać upieczoną ? 🙂
Bo mata w środku byłaby bez sensu… maty się nie je 🙂
Warzywa w tempurze to jest dopiero hit! 😉 Grzyby, itd. a jeszcze wersja z masłem orzechowym i mango jest naprawdę świetnym połączeniem! Polecam! 😉
Cudowne sushi. A w łososiowej marchewce cała rodzina się zakochała👍
Bardzo mi miło. Mam nadzieję jeszcze n ie raz pozytywnie zaskoczyć 🙂