Ingredients
-
2 średnie Ziemniaki
-
3 łyżeczki Musztarda
-
2-3 łyżeczki Sok z cytryny
-
1 łyżeczka Czarna sól
-
50ml Olej
-
100ml Woda
-
do smaku Pieprz czarny
-
do smaku Sól
-
Opcjonalnie
-
2 łyżki Płatki drożdżowe
Majonez z ziemniaka
Polska to kraj szans, cebuli i ziemniaka… No dobra, o ile z tymi szansami, to subiektywna i zamglona wizja, to cebuli i ziemniaków u nas nie brakuje. Dzisiaj w obroty wziąłem ziemniaka, zostawiając jego koleżankę na później. Dla części z Was ser z ziemniaka był hiciorem, więc postanowiłem przygotować również majonez z ziemniaka. Jest to już kolejny wegański majonez na blogu! U mnie posłużył jako dodatek do sałatki, ale na kanapce z pomidorkiem sprawdzi się równie dobrze. Od razu ostrzegam, że nie jest on taki jak sojonez czy majonez z aquafaby. Ten zdecydowanie jest bardziej „ciągnący” i z majonezem ma wspólny smak, ale na pewno nie kaloryczność i wspomnianą konsystencję… No przynajmniej ja nigdy na taki majonez nie trafiłem.
Sprawdź gdzie kupisz: czarną sól oraz płatki drożdżowe
Składniki
Ziemniaki:: 2 średnie | |
Musztarda:: 3 łyżeczki | |
Sok z cytryny:: 2-3 łyżeczki | |
Czarna sól:: 1 łyżeczka | |
Olej:: 50ml | |
Woda:: 100ml | |
Pieprz czarny:: do smaku | |
Sól:: do smaku | |
Opcjonalnie |
|
Płatki drożdżowe:: 2 łyżki |
Strasznie śmierdzi teraz w domu 🙂
Pachnie 😉
Zrobiłam . Mąż zachwycony bo oprócz majonezu zrobiłam sos tatarski na bazie tego majonezu:)))) Mnie troszkę przeszkadza zapach :((( Niestety nie mogę soi więc….
Super! Jak długo można przechowywać taki majonez? 🙂
Około 3 dni na spokojnie 🙂