Ingredients
-
200g Kasza jaglana
-
1/2 kostki Tofu wędzoneokoło 100g
-
250g Zielony groszek
-
1 duża Marchewka
-
2 łyżeczki Cukier trzcinowy
-
3cm Imbir
-
3 ząbki Czosnek
-
2 łyżki Sos sojowy jasny
-
2 łyżeczki Ocet ryżowy
-
2 łyżki Sezam
-
do smaku Papryka ostra
-
do smaku Sól
-
2 łyżki Olej
-
Do podania
-
Zielona cebulka
Kasza jaglana z groszkiem
Tym razem mam nadzieję, że to kasza jaglana po azjatycku zrobi Wam dobrze w porze obiadowej, bo wiele nasłuchałem się już od Was pozytywnych komentarzy, na temat kaszy jaglanej ze szpinakiem czy kaszy jaglanej z ciecierzycą, a menu trzeba sobie urozmaicać. Kasza jaglana z groszkiem i tofu, w połączeniu z dużą ilością czosnku i imbiru, to prawdziwa petarda!
Jeśli szukacie innych sprawdzonych przepisów z wykorzystaniem kaszy jaglanej, to polecam (poza wymienionymi powyżej) jagielnik, jaglane Kinder Country, granolę z kaszy jaglanej, jaglanicę oraz pasztet z soczewicy ze śliwką. Wszystko jest pyszne, więc zachęcam do zrobienia wszystkiego.
Składniki
Kasza jaglana:: 200g | |
Tofu wędzone:: 1/2 kostki | |
Zielony groszek:: 250g | |
Marchewka:: 1 duża | |
Cukier trzcinowy:: 2 łyżeczki | |
Imbir:: 3cm | |
Czosnek:: 3 ząbki | |
Sos sojowy jasny:: 2 łyżki | |
Ocet ryżowy:: 2 łyżeczki | |
Sezam:: 2 łyżki | |
Papryka ostra:: do smaku | |
Sól:: do smaku | |
Olej:: 2 łyżki | |
Do podania |
|
Zielona cebulka:: |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z informacją na opakowaniu - ma być ugotowana na sypko. |
2
Gotowe
|
Czosnek i imbir posiekaj. Tofu pokrój w kostkę. Marchewkę pokrój w kostkę lub za pomocą obieraczki zrób paseczki. Rozgrzej olej, wrzuć tofu, imbir, marchewkę groszek i cukier. Smaż przez chwilę. dodaj pozostałe składniki (za wyjątkiem kaszy jaglanej) i smaż 5-7 minut - marchewka powinna zmięknąć. Dodaj kaszę jaglaną, wymieszaj porządnie, przykryj i zdejmij z ognia. Odstaw na 5 minut i po tym czasie pałaszuj. Najlepiej smakuje podane ze świeżo posiekaną dymką (zieloną cebulką). |