Ingredients
-
200g Migdały
-
szczypta Sól
-
Opcjonalnie
-
Olej
Masło migdałowe
Uwielbiam masła ze wszystkich orzechów, ale masło migdałowe jest u mnie na pierwszym miejscu. Jest niesamowicie uniwersalne w użyciu, a i tak zazwyczaj kończy u mnie na kanapce w towarzystwie dżemu… Chyba trzeba będzie szarpnąć się na coś bardziej kreatywnego – to masło na to zasługuje.
Masło robiłem również z migdałów prażonych na patelni (trzeba pilnować, żeby nie przypalić) i było ok. Niestety z nieprażonych moim zdaniem było gorsze. Prażenie dodaje specyficznego i wspaniałego smaku. Do przygotowania masła można również użyć obranych migdałów. Kolor gotowego smarowidła będzie wtedy inny, ale smak nadal wybitny. Dodatkowo do masła można dodać wanilię, cynamon lub inne ulubione dodatki smakowe. Ja jednak preferuję klasyczne masło bez dodatków.
Wykonanie
1
Gotowe
|
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Migdały przesyp na blaszkę i rozłóż "na płasko". Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika i piecz do lekkiego zarumienienia - skórka zacznie pękać, a z piekarnika będzie ulatywał wspaniały zapach. Zajmie to około 15 min. Następnie przesyp orzechy do malaksera lub mocnego blendera kielichowego, dodaj szczyptę soli i miksuj do uzyskania gładkiej pasty - jeśli masa będzie zbyt gęsta, możesz dolać troszkę oleju. Tak przygotowane masło migdałowe można przechowywać tygodniami, a nawet miesiącami... podobno, bo u mnie znika w mgnieniu oka. |
Robię takie masełko z dodatkiem miodu, oleju kokosowego i wiórków kokosowych. Dodaję do koktajli, placków wszelakich oraz uwielbiam posmarować nim nalesniki. Pychaaa😋
Ooo będę musiał zrobić migdałowe z wiórkami kokosowymi 🙂
Ewelina, czyli miksujesz wiórki kokosowe razem z migdałami, tak?? 🙂