Ingredients
-
500g Ziemniaki4 średnie
-
8 łyżek Płatki drożdżowe
-
2 łyżeczki Papryka wędzona
-
1 łyżeczka Papryka słodka
-
2 łyżeczki Czosnek
-
szczypta Pieprz czarny
-
50ml Olej
-
50ml Woda
-
do smaku Sól
Ser z ziemniaka
Pewnie część osób – wszystkojedzących – będzie się czuła urażona przez nazwanie. W końcu jak coś, co sera nie widziało i koło sera nie leżało, może nazwać się „ser z ziemniaka„?! Otóż może, bo się przyjęło nazywanie tego sosu w taki sposób ze względu na jego smak i zapach, który pochodzi z płatków drożdżowych. A jeśli to za mało, to może się tak nazywać „BO TAK”.
Pewnie część z Was zaczęła się zastanawiać czym by tu zastąpić płatki drożdżowe i wędzoną paprykę. Odpowiedź jest prosta… niczym! To one odpowiadają za smak sera z ziemniaka, więc są składnikami niezbędnymi. Płatki drożdżowe znajdziecie w sklepach ze zdrową żywnością oraz w internecie – TUTAJ. Papryka wędzona powinna być dostępna w większości dużych sklepów oraz również w internecie – TUTAJ. Nie musicie się przejmować, że nie będziecie mieli co zrobić z resztą płatków. Na blogu jest kilka innych przepisów z ich wykorzystaniem. Do moich ulubionych należą: wegański parmezan, pierogi z bobem, jaglanica, tofucznica, sojonez, wegański paprykarz.
Już niedługo pojawią się przepisy z wykorzystaniem sera z ziemniaka. Zachęcam do obserwowania bloga, żeby ich nie przegapić! Będą to zapiekanki, pizze i… co mi tylko do głowy przyjdzie.
Składniki
Ziemniaki:: 500g | |
Płatki drożdżowe:: 8 łyżek | |
Papryka wędzona:: 2 łyżeczki | |
Papryka słodka:: 1 łyżeczka | |
Czosnek:: 2 łyżeczki | |
Pieprz czarny:: szczypta | |
Olej:: 50ml | |
Woda:: 50ml | |
Sól:: do smaku |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Ugotuj ziemniaki - ja pokroiłem w kostkę, żeby szybciej się ugotowały. Zaraz po ugotowaniu wrzuć je do wysokiego naczynka wraz z pozostałymi składnikami (woda najlepiej z gotowania ziemniaków) i zmiksuj na gładko. W razie potrzeby dolej więcej wody. Dosmacz solą i serwuj z nachosami, polewaj pizzę, smaruj chleb, jedz łyżeczką... lub rób co tam tylko chcesz. |
W sumie ja jestem ciekawa czym zastąpić ziemniaka 🤔 brzmi ciekawie, jednak ustrojstwa nie jadam … może ser z batata? 😁
Batat będzie ok 🙂
A ja zawsze myślałam, że to jest jakieś skomplikowane 😆
Teraz nie ma wymówek i trzeba robić 🙂
Robiłam niestety mi nie smakowało.
Jak widać albo się ko kocha, albo nienawidzi 🙂 Tak jak chleb gryczany 🙂
Chleb gryczany jest mistrzem! U mnie w domu dwa razy w tygu po dwie blaszki idzie. Btw przydałby się jakiś kolejny bezglutenowy mistrzowski przepis 😁
Zrobiłem. Konsystencja niesamowita – nigdy bym nie przypuszczał, że to jest z ziemniaka. Niestety smak coś nie taki. Niby trzymałem się składników z ramki i gramatur ale w ogole nie wyczuwam płatków drożdżowych, które miały – jak piszesz – wpłynąć na smak i zapach.
Ale olej jaki polecasz dać? Ja dałem akurat lniany – może on zdominował smak?
Ja dałem rzepakowy 🙂 Hmm co do smaku, to duzo zależy od płatków – z jakiej firmy były Twoje? 🙂
Płatki były od Vita Natura.
Ta pasta jest baaaardzo dziwna, ale smaczna! Wow polecam ten eksperyment! Ziemniaki 4ever 🙂
Czy płatki drożdżowe rzeczywiście są koniecznym elementem? Da się je jakoś zastąpić albo pominąć? Niestety nie mogę ich jeść 🙁
Tutaj niestety tak 🙁
Hej, dzięki za Twoje przepisy, zrobiłem dotychczas paste ze słonecznika i powyższy ser i oba są zajebiste. Robię porcję jak w przepisie i jako że jadam to sam zastanawiam się jak długo jest to zdatne do jedzenia.
Super! 🙂
Fax mi jeszcze odpowiedź na pytanie? 🙂
Rzeczywiście, nie ogarnąłem… Powiedziałbym, że najlepiej zjeść w ciągu 3 dni. Dłużej też powinno wytrzymać, ale nie dam głowy 🙂
Przecież to jest przeganialne! Właśnie zrobiłam. Podniebienia całej rodziny krzyczą z rozkoszy smaku ☺ dzięki za ten przepis