Ingredients
-
100g Kasza jęczmienna
-
1 mały Pieczony burak
-
1 sztuka Pieczona papryka
-
200g Pieczona dynia
-
2 gałązki Zielona cebulka
-
1 ząbek Czosnek
-
1 łyżeczka Miód / Syrop klonowy
-
1 łyżka Olej
-
1 łyżeczka Kumin
-
1 łyżeczka Papryka wędzona
-
do smaku Sól
-
szczypta Pieprz czarny
Sałatka z kaszy jęczmiennej
Nie przepadam za sałatkami, które składają się z np. samej sałaty i pomidora, bo trzeba do nich jeszcze coś dorabiać, czym będzie dało się poskromić małego i dużego głoda. Dlatego właśnie większość sałatek, które znajdziecie na blogu, to takie propozycje, które mogą być samodzielnymi daniami. Jestem zagoniony, nie mam czasu ślęczeć godzinami nad garami… No dobra, tak naprawdę, to jestem leniwy i mi się nie chce. Nie zmienia to jednak faktu, że potrzebuję smacznego, „szybkiego” i zdrowego jedzenia. Właśnie dlatego dzisiaj przychodzę do Was z sałatką z kaszy jęczmiennej, która spełnia wszystkie warunki… Ok, szybka to ona nie jest, bo warzywa muszą się upiec, ale nie jest pracochłonna.
Polecane sałatki:
- Sałatka bulgur
- Sałatka z pieczonym burakiem
- Sałatka z bobem
- Sałatka z pieczarkami
- Chakalaka
- Sałatka z komosą ryżową
Składniki
Kasza jęczmienna:: 100g | |
Pieczony burak:: 1 mały | |
Pieczona papryka:: 1 sztuka | |
Pieczona dynia:: 200g | |
Zielona cebulka:: 2 gałązki | |
Czosnek:: 1 ząbek | |
Miód / Syrop klonowy:: 1 łyżeczka | |
Olej:: 1 łyżka | |
Kumin:: 1 łyżeczka | |
Papryka wędzona:: 1 łyżeczka | |
Sól:: do smaku | |
Pieprz czarny:: szczypta |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Buraka, paprykę oraz dynię upiecz (jeśli nie umiesz, to sprawdź: jak upiec buraka, jak upiec paprykę, jak upiec dynię) |
2
Gotowe
|
Czym można zastąpić dynię? 🙂