Ingredients
-
100g Kasza jęczmienna
-
150g Podgrzybki
-
1 ząbek Czosnek
-
1/4 sztuki Por
-
6 łyżek Mleczko kokosowe
-
do smaku Sól
-
do smaku Pieprz czarny
-
1 łyżka Olej
-
Do podania
-
Zielona cebulka
Kasza jęczmienna z grzybami
Nie będę bajczył, że na przepis wpadłem podczas porannego spaceru po lesie, na który wybrałem się w celu poszukiwania grzybów… Jedyne grzyby, które jestem zdolny znaleźć, to te na basenie a i one przede mną raczej uciekają… Jedyną opcją, żebym zjadł grzyby leśne, jest wybranie się na spacer do sklepu po mrożone lub na targ po świeże. Ja tym razem wybrałem pierwszą opcję. Kasza jęczmienna z grzybami z pewnością przypadnie do gustu każdemu amatorowi grzybów.
Czy podgrzybki są konieczne?
Podgrzybki z pewnością można zastąpić zarówno borowikami jak i pospolitymi pieczarkami. Jeśli jakimś cudem nie lubicie grzybów leśnych lub po prostu Was na nie nie stać, to wspomniana wcześniej pieczarka również zda egzamin, ale danie nie będzie już tak aromatyczne i hmm… leśne. W tym przypadku radziłbym dodać rozmarynu lub tymianku, żeby było bardziej smakowe.
Co zamiast mleczka kokosowego?
Drażni Was mleczko kokosowe? Nic prostszego! Wystarczy je zastąpić dowolną roślinną śmietanką, których w większych sklepach jest pod dostatkiem. Jest jednak jeden minus… Są potwornie drogie w przeciwieństwie do mleczka kokosowego.
Składniki
Kasza jęczmienna:: 100g | |
Podgrzybki:: 150g | |
Czosnek:: 1 ząbek | |
Por:: 1/4 sztuki | |
Mleczko kokosowe:: 6 łyżek | |
Sól:: do smaku | |
Pieprz czarny:: do smaku | |
Olej:: 1 łyżka | |
Do podania |
|
Zielona cebulka:: |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
Pora pokrój. Rozgrzej patelnię z łyżką oleju. Smaż pora przez minutę a następnie dodaj grzyby (mrożone od razu a świeże pierwsze oczyść) oraz posiekany czosnek i smaż przez około 5 minut. W razie potrzeby podlej odrobiną wody (2-3 łyżki). Wrzuć ugotowaną kaszę i wyłącz ogień. Dodaj mleczko kokosowe, przyprawy do smaku i wymieszaj. Serwuj z posiekaną zieloną cebulką. |
Mniamniusne;-) dzieki za podpowiedz) inne kasze tez sprawdze 😉