Ingredients
-
100g Kasza jaglanasuchej
-
1 puszka Ciecierzyca1 kubek = 100g suchej
-
1 paczka Szpinak
-
1 łyżka Olej
-
2-3 ząbki Czosnek
-
5 sztuk Pomidory suszone
-
10 sztuk Zielone oliwki
-
2 łyżeczki Oregano
-
2 łyżeczki Kumin
-
do smaku Sól
-
do smaku Pieprz czarny
Kasza jaglana ze szpinakiem
Kasza jaglana ma naprawdę wiele zalet. Poza tym nudnymi jak zawartość potasu, magnezu czy żelaza na uwagę zasługuje… smak i cena! Kaszę jaglaną uwielbiam za jej delikatność. Wspaniale smakuje na słodko (jagielnik), jak i na wytrawnie. Kasza jaglana ze szpinakiem to świetna opcja na szybki obiad. Dzięki dodaniu ciecierzycy zyskujemy danie, które ma stosunkowo dużo białka, natomiast dodatek suszonych pomidorów, oliwek i mojego ukochanego czosnku sprawia, że smak jest fenomenalny.
Jeśli nie przepadacie za zielonymi oliwkami, to z powodzeniem możecie je zastąpić czarnymi lub ewentualnie pominąć. Czosnku z pewnością nie można tutaj żałować, ponieważ szpinak, kasza jaglana i ciecierzyca go uwielbiają!
Kasza jaglana ze szpinakiem – i co jeszcze?
Inne ekspresowe dania obiadowe, które mogą Was zainteresować, to ryż z cukinią, szybkie spaghetti, makaron ze szpinakiem, racuchy z truskawkami oraz racuchy z bananami. Wszystko pyszne i szybkie!
Składniki
Kasza jaglana:: 100g | |
Ciecierzyca:: 1 puszka | |
Szpinak:: 1 paczka | |
Olej:: 1 łyżka | |
Czosnek:: 2-3 ząbki | |
Pomidory suszone:: 5 sztuk | |
Zielone oliwki:: 10 sztuk | |
Oregano:: 2 łyżeczki | |
Kumin:: 2 łyżeczki | |
Sól:: do smaku | |
Pieprz czarny:: do smaku |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
Wyszła pyszota:),dziękuję.
Ojej! Jak to się stało, że dopiero teraz tutaj trafiłam. 🙂 Czy to danie będzie również dobre na zimno, jako lunch w miejscu, gdzie nie mam niestety możliwości podgrzania?