Gulasz z batatów

0 0
Gulasz z batatów

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Batat:: 1 średni
Czarna fasola:: 1 puszka
Masło orzechowe:: 100g
Cebula biała:: 1 sztuka
Pomidory w puszce:: 1 puszka
Woda:: 200ml
Olej:: 1 łyżka
Kumin:: 2 łyżeczki
Kolendra:: 2 łyżeczki suszonej garść
Imbir:: 2cm
Czosnek:: 2 ząbki
Liść laurowy:: 2 sztuki
Goździk:: 2 sztuki
Ziele angielskie:: 2 sztuki
Papryka ostra:: do smaku
Sól:: do smaku

Masło orzechowe, to wspaniały składnik wielu potraw. Dzisiejsza propozycja, to gulasz z batatów - prawdziwa gratka dla fanów masła orzechowego i batatów.

  • 40 min
  • Serves 4
  • Medium

Ingredients

Share

Gulasz z batatów

Jestem wielkim fanem masła orzechowego, ponieważ świetnie pasuje do słodkich ciast i wytrawnych dań obiadowych. Dla mnie hiciorem była zupa orzechowa, którą robiłem mniej więcej rok temu. Sądząc po odzewie z Waszej strony, nie tylko mi smakowała… Dzisiaj postanowiłem przygotować szybki i prosty gulasz z batatów. Jest on przygotowany w stylu afrykańskim i nie odnoszę się tutaj tylko do czarnej fasoli… Chodzi o połączenie smaków i składników, które są charakterystyczne dla tego kontynentu.

Gulasz z batatów

Przepis na gulasz z batatów

Tym razem pokusiłem się o użycie sklepowego masła orzechowego, ale oczywiście możecie zrobić je samodzielnie (jak zrobić masło orzechowe). Ponadto, czarną fasolę możecie zastąpić czerwoną – będzie równie dobra. Podałem gulasz z batatów w towarzystwie ryżu skropionego sokiem z cytryny, ale świetnie sprawdzą się również chlebki naan, podpłomyki z patelni, czy domowe bułki pszenne. Jeśli lubicie masło orzechowe w wytrawnej odsłonie, to polecam sos orzechowy. Jest rewelacyjny!

[Ocena: 4.6]

Składniki

Ilość porcji:
Batat:: 1 średni
Czarna fasola:: 1 puszka
Masło orzechowe:: 100g
Cebula biała:: 1 sztuka
Pomidory w puszce:: 1 puszka
Woda:: 200ml
Olej:: 1 łyżka
Kumin:: 2 łyżeczki
Kolendra:: 2 łyżeczki suszonej garść
Imbir:: 2cm
Czosnek:: 2 ząbki
Liść laurowy:: 2 sztuki
Goździk:: 2 sztuki
Ziele angielskie:: 2 sztuki
Papryka ostra:: do smaku
Sól:: do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Cebulę i batata obierz i pokrój w kostkę. Rozgrzej olej i wrzuć warzywa. Smaż przez 5 minut na średnim ogniu. Dodaj posiekany imbir oraz czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, goździki, pomidory, przyprawy (za wyjątkiem kolendry) i wodę. Gotuj aż bataty będą miękkie.

2
Gotowe

Wyjmij liście laurowe, ziele angielskie i goździki. Zdejmij z ognia. Dodaj czarną fasolę, masło orzechowe i posiekaną kolendrę zostawiając odrobinę do podania. Wymieszaj porządnie. Przykryj, odstaw na 15 minut, żeby smaki się przegryzły a fasola podgrzała.

Konrad Budzyk

Przepis na muffiny z cukinii | Babeczki z cukinii
previous
Muffiny z cukinii
Przepis na ciasto z cukinią, czyli chlebek z cukinii
next
Wegańskie ciasto z cukinią
Przepis na muffiny z cukinii | Babeczki z cukinii
previous
Muffiny z cukinii
Przepis na ciasto z cukinią, czyli chlebek z cukinii
next
Wegańskie ciasto z cukinią
Subscribe
Powiadom o
guest
31 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Emilia

Lubię i bataty i masło orzechowe, spróbuję na pewno!

Joanna

Trafiłam na bloga dzięki Twojej książce, więc troszkę odwrotnie niż to zwykle bywa (niezdecydowanym książkę bardzo polecam):) Wpadł mi w oko ten przepis, chciałam wydrukować i padłam. 5 stron 🙁 Na szczęście zdążyłam anulować drukowanie. Jagielnik kokosowy 7 stron. Super, że jest przycisk do szybkiego drukowania, niestety jak dla mnie nie do użytku . Być może to chwilowe, to moje pierwsze odwiedziny na Twoim blogu (a już się czepiam;)), ale jeśli tylko masz możliwość coś z tym zrobić to gorąco zachęcam.
Przepisów z tego co widzę masz sporo fajnych i na pewno będę tu zaglądać.
Pozdrawiam serdecznie

Konrad Budzyk

Postaram się tym zająć. Dzięki za informację 🙂

Joanna

Zrobiłam ten gulasz, jest obłędny. Będę powtarzać często😃 przepisy świetnie dopracowane pod kątem komórki czy tabletu, więc już się tak nie będę czepiać drukowania. Pozdrawiam 😃

Asia

Wspaniały, na pewno zrobię jeszcze nie raz, dzięki 🙂 i rodzynki dorzucę a co!

Konrad Budzyk

<3

Lulka

Hej! Brzmi mega i na pewno spróbuję. Powiedz mi proszę czy jeśli zamiast wody użyję bulionu warzywnego to mocno zgrzeszę i zepsuję smak?

Konrad Budzyk

Będzie super 🙂

Kasia

Wczoraj trafiłam na twojego bloga, a już dziś przygotowałam gulasz z batatów i jestem zachwycona. Szybkie, proste i przepyszne!

Ania

super przepis, wyprobowany i napewno zrobie go nie raz!
Przylaczam sie do prosby o zajecie sie opcja drukowania, bo zajmuje to wiele stron a niepotrzebnie.
Bardzo podoba mi sie opcja zmiany ilosci i osob do potrzeby i kalorycznosc.
Dzieki

Wioleta

Zrobiłam dzisiaj i jestem zachwycona! Smak, konsystencja… wszystko na tak! Strasznie się cieszę, że znalazłam twojego bloga. Nie jestem vege ale ostatnio ciekawią mnie zdrowe alternatywy moich ulubionych dań a u ciebie znalazłam już kilka ciekawych przepisów. Teraz pozostaje tylko znaleźć czas na gotowanie 🙂

Ewa

Dla mnie to danie, to byłyby to zupełnie nowe doznania smakowe, a że nowe lubię, to chętnie kiedyś spróbuję 🙂

Konrad Budzyk

Koniecznie! 🙂

Joanna

Ta potrawa jest wyśmienita:)) Dzięki za przepis;)

Ma Na

miałam bataty i zastanawiałam się co z nich zrobić. dość sceptycznie patrzyłam na ten przepis. ale połączenie smaków jest naprawdę genialne. super 🙂

Konrad Budzyk

Super, że danie posmakowało! 🙂

31
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here