Ingredients
-
1 średni Batat
-
1 puszka Czarna fasola
-
100g Masło orzechowe
-
1 sztuka Cebula biała
-
1 puszka Pomidory w puszce
-
200ml Woda
-
1 łyżka Olej
-
2 łyżeczki Kumin
-
garść Kolendra2 łyżeczki suszonej
-
2cm Imbir
-
2 ząbki Czosnek
-
2 sztuki Liść laurowy
-
2 sztuki Goździk
-
2 sztuki Ziele angielskie
-
do smaku Papryka ostra
-
do smaku Sól
Gulasz z batatów
Jestem wielkim fanem masła orzechowego, ponieważ świetnie pasuje do słodkich ciast i wytrawnych dań obiadowych. Dla mnie hiciorem była zupa orzechowa, którą robiłem mniej więcej rok temu. Sądząc po odzewie z Waszej strony, nie tylko mi smakowała… Dzisiaj postanowiłem przygotować szybki i prosty gulasz z batatów. Jest on przygotowany w stylu afrykańskim i nie odnoszę się tutaj tylko do czarnej fasoli… Chodzi o połączenie smaków i składników, które są charakterystyczne dla tego kontynentu.
Przepis na gulasz z batatów
Tym razem pokusiłem się o użycie sklepowego masła orzechowego, ale oczywiście możecie zrobić je samodzielnie (jak zrobić masło orzechowe). Ponadto, czarną fasolę możecie zastąpić czerwoną – będzie równie dobra. Podałem gulasz z batatów w towarzystwie ryżu skropionego sokiem z cytryny, ale świetnie sprawdzą się również chlebki naan, podpłomyki z patelni, czy domowe bułki pszenne. Jeśli lubicie masło orzechowe w wytrawnej odsłonie, to polecam sos orzechowy. Jest rewelacyjny!
Składniki
Batat:: 1 średni | |
Czarna fasola:: 1 puszka | |
Masło orzechowe:: 100g | |
Cebula biała:: 1 sztuka | |
Pomidory w puszce:: 1 puszka | |
Woda:: 200ml | |
Olej:: 1 łyżka | |
Kumin:: 2 łyżeczki | |
Kolendra:: garść | |
Imbir:: 2cm | |
Czosnek:: 2 ząbki | |
Liść laurowy:: 2 sztuki | |
Goździk:: 2 sztuki | |
Ziele angielskie:: 2 sztuki | |
Papryka ostra:: do smaku | |
Sól:: do smaku |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
Lubię i bataty i masło orzechowe, spróbuję na pewno!
Trafiłam na bloga dzięki Twojej książce, więc troszkę odwrotnie niż to zwykle bywa (niezdecydowanym książkę bardzo polecam):) Wpadł mi w oko ten przepis, chciałam wydrukować i padłam. 5 stron 🙁 Na szczęście zdążyłam anulować drukowanie. Jagielnik kokosowy 7 stron. Super, że jest przycisk do szybkiego drukowania, niestety jak dla mnie nie do użytku . Być może to chwilowe, to moje pierwsze odwiedziny na Twoim blogu (a już się czepiam;)), ale jeśli tylko masz możliwość coś z tym zrobić to gorąco zachęcam.
Przepisów z tego co widzę masz sporo fajnych i na pewno będę tu zaglądać.
Pozdrawiam serdecznie
Postaram się tym zająć. Dzięki za informację 🙂
Zrobiłam ten gulasz, jest obłędny. Będę powtarzać często😃 przepisy świetnie dopracowane pod kątem komórki czy tabletu, więc już się tak nie będę czepiać drukowania. Pozdrawiam 😃
Wspaniały, na pewno zrobię jeszcze nie raz, dzięki 🙂 i rodzynki dorzucę a co!
<3
Hej! Brzmi mega i na pewno spróbuję. Powiedz mi proszę czy jeśli zamiast wody użyję bulionu warzywnego to mocno zgrzeszę i zepsuję smak?
Będzie super 🙂
Wczoraj trafiłam na twojego bloga, a już dziś przygotowałam gulasz z batatów i jestem zachwycona. Szybkie, proste i przepyszne!
super przepis, wyprobowany i napewno zrobie go nie raz!
Przylaczam sie do prosby o zajecie sie opcja drukowania, bo zajmuje to wiele stron a niepotrzebnie.
Bardzo podoba mi sie opcja zmiany ilosci i osob do potrzeby i kalorycznosc.
Dzieki
Zrobiłam dzisiaj i jestem zachwycona! Smak, konsystencja… wszystko na tak! Strasznie się cieszę, że znalazłam twojego bloga. Nie jestem vege ale ostatnio ciekawią mnie zdrowe alternatywy moich ulubionych dań a u ciebie znalazłam już kilka ciekawych przepisów. Teraz pozostaje tylko znaleźć czas na gotowanie 🙂
Dla mnie to danie, to byłyby to zupełnie nowe doznania smakowe, a że nowe lubię, to chętnie kiedyś spróbuję 🙂
Koniecznie! 🙂
Ta potrawa jest wyśmienita:)) Dzięki za przepis;)
miałam bataty i zastanawiałam się co z nich zrobić. dość sceptycznie patrzyłam na ten przepis. ale połączenie smaków jest naprawdę genialne. super 🙂
Super, że danie posmakowało! 🙂