Zupa marchewkowa z poppingiem
Zupa marchewkowa z poppingiem
Zwykła zupa marchewkowa, dla mnie osobiście, jest po prostu ok. Poszukałem trochę w sieci i znalazłem kilka przykładów wykorzystania ekspandowanych zbóż w zupach, aby uzyskać ciekawszą konsystencję i „lekkość”. Wiecie co? To naprawdę działa! Oczywiście kwestia doprawienia też jest bardzo ważna. Zrobiłem wersję z czerwonym curry, ponieważ od czasu dahl z czerwonej soczewicy siedziało mi w lodówce i nie miałem pomysłu co z tego zrobić (albo raczej miałem za dużo pomysłów bez tej pasty).
Marchewka w w połączeniu z ostrym curry i mlekiem kokosowym… to przecież nie mogło się nie udać. Smaku dopełnia cytryna, ale należy uważać, bo nie każdy lubi duże jej ilości. Najlepiej sobie nią „doprawić” zupę i sprawdzać jaki poziom zakwaszenia nam najbardziej odpowiada.
Taki był ze mnie zuponiejadek, a tu już piąta zupa, a w planach kolejne. Jak się smaki człowiekowi zmieniają z wiekiem. Nagle zaczynam doceniać warzywa! Wcześniej potrafiłem (wciąż na weganie) cały tydzień nie jeść warzyw i była to norma. Gdy byłem na „tradycyjnej” diecie jadałem ich więcej. Teraz, odkąd prowadzę tego bloga, jem je codziennie i to w dodatku w sporych ilościach. Mam nadzieję, że to poprawa na lepsze i że tak już zostanie.
A jak u Was wyglądał/wygląda zapęd do warzyw i zup? Chce Wam się je przygotowywać? Lubicie?
Składniki:
- Marchewka – 4 średnie/duże
- Cebula – 2 sztuki
- Mleko kokosowe – 1 puszka
- Bulion – 600ml
- Pasta czerwone ostre curry – 1 spora łyżka
- Kasza jaglana ekspandowana – 1 duży kubek (można użyć innego zboża)
- Sok z cytryny – 1/2 cytryny
- Pietruszka – garstka
- Imbir – 1 łyżeczka
- Olej kokosowy – do podsmażenia cebuli
Wykonanie:
- Na oleju podsmaż cebulę pokrojoną w piórka.
- Dodaj pokrojoną w kostkę lub talarki marchewkę i podsmażaj przez chwilę.
- Wlej bulion, mleczko kokosowe oraz curry i doprowadź do wrzenia.
- Wsyp kaszę jaglaną (popping). Zmniejsz ogień na najmniejszy, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez 30-35 minut.
- Zdejmij z ognia, dodaj pietruszkę, sok z cytryny oraz imbir i zblenduj na gładką, kremową masę.
Polecam podawanie z odrobiną poppingu na wierzchu oraz pietruszką, a do zagryzania zachęcam do zrobienia grzanek.
Smacznego!