Zupa marchewkowa z poppingiem

zupa marchewkowa

Zupa marchewkowa z poppingiem

Zwykła zupa marchewkowa, dla mnie osobiście, jest po prostu ok. Poszukałem trochę w sieci i znalazłem kilka przykładów wykorzystania ekspandowanych zbóż w zupach, aby uzyskać ciekawszą konsystencję i „lekkość”. Wiecie co? To naprawdę działa! Oczywiście kwestia doprawienia też jest bardzo ważna. Zrobiłem wersję z czerwonym curry, ponieważ od czasu dahl z czerwonej soczewicy siedziało mi w lodówce i nie miałem pomysłu co z tego zrobić (albo raczej miałem za dużo pomysłów bez tej pasty).

Marchewka w w połączeniu z ostrym curry i mlekiem kokosowym… to przecież nie mogło się nie udać. Smaku dopełnia cytryna, ale należy uważać, bo nie każdy lubi duże jej ilości. Najlepiej sobie nią „doprawić” zupę i sprawdzać jaki poziom zakwaszenia nam najbardziej odpowiada.

Taki był ze mnie zuponiejadek, a tu już piąta zupa, a w planach kolejne. Jak się smaki człowiekowi zmieniają z wiekiem. Nagle zaczynam doceniać warzywa! Wcześniej potrafiłem (wciąż na weganie) cały tydzień nie jeść warzyw i była to norma. Gdy byłem na „tradycyjnej” diecie jadałem ich więcej. Teraz, odkąd prowadzę tego bloga, jem je codziennie i to w dodatku w sporych ilościach. Mam nadzieję, że to poprawa na lepsze i że tak już zostanie.

A jak u Was wyglądał/wygląda zapęd do warzyw i zup? Chce Wam się je przygotowywać? Lubicie?

Składniki:

  • Marchewka – 4 średnie/duże
  • Cebula – 2 sztuki
  • Mleko kokosowe – 1 puszka
  • Bulion – 600ml
  • Pasta czerwone ostre curry – 1 spora łyżka
  • Kasza jaglana ekspandowana – 1 duży kubek (można użyć innego zboża)
  • Sok z cytryny – 1/2 cytryny
  • Pietruszka – garstka
  • Imbir – 1 łyżeczka
  • Olej kokosowy – do podsmażenia cebuli

Wykonanie:

  1. Na oleju podsmaż cebulę pokrojoną w piórka.
  2. Dodaj pokrojoną w kostkę lub talarki marchewkę i podsmażaj przez chwilę.
  3. Wlej bulion, mleczko kokosowe oraz curry i doprowadź do wrzenia.
  4. Wsyp kaszę jaglaną (popping). Zmniejsz ogień na najmniejszy, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez 30-35 minut.
  5. Zdejmij z ognia, dodaj pietruszkę, sok z cytryny oraz imbir i zblenduj na gładką, kremową masę.

Polecam podawanie z odrobiną poppingu na wierzchu oraz pietruszką, a do zagryzania zachęcam do zrobienia grzanek.

Smacznego! 

zupa marchewkowa

[Ocena: 0]

Konrad Budzyk

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here