Ingredients
-
75g Komosa ryżowa
-
2 gruntowe Ogórek zielony
-
1 duży Pomidor
-
20 sztuk Czarne oliwki
-
1/2 pęczka Pietruszka (zielona)
-
10 listków Mięta
-
1 łyżka Olej
-
do smaku Pieprz czarny
-
do smaku Sól
-
Opcjonalnie
-
1 łyżka Sos sriracha
Sałatka z komosą ryżową
Korzystając z wysypu na targowiskach ogórków gruntowych i pomidorów, postanowiłem przygotować sałatkę. Na blogu jest już kilka, które cieszą się niesłabnącą popularnością jak sałatka z bobem, chakalaka czy sałatka z pieczonym burakiem, więc liczę, że również sałatka z komosą ryżową przypadnie Wam do gustu.
W związku z tym, że w letnie dni nie zawsze mamy ochotę na ciężkie potrawy, postawiłem na sałatkę. Początkowo korciło mnie, żeby dodać do niej chociaż trochę roślinnego majonezu, ale na szczęście tego nie zrobiłem. Powstała bardzo lekka i świeża sałatka. Idealna na ciepłe dni, jako szybki posiłek. Jeśli nie macie komosy, to ewentualnie możecie użyć ryżu lub kaszy jaglanej ugotowanej na sypko. Sałatka wyjdzie równie pyszna!
Składniki
Komosa ryżowa:: 75g | |
Ogórek zielony:: 2 gruntowe | |
Pomidor:: 1 duży | |
Czarne oliwki:: 20 sztuk | |
Pietruszka (zielona):: 1/2 pęczka | |
Mięta:: 10 listków | |
Olej:: 1 łyżka | |
Pieprz czarny:: do smaku | |
Sól:: do smaku | |
Opcjonalnie |
|
Sos sriracha:: 1 łyżka |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
Panie Konradzie! A zaleca się nie łączyć pomidorów ze świeżymi ogórkami,tylko z kiszonymi lub skropionymi sokiem z cytryny.Surowe podobno niszczą wit.C w pomidorach.
Tym bym się nie przejmował. Smakowo tak mi najbardziej odpowiadało a witaminy C w mojej diecie absolutnie nie brakuje, bo jem również inne produkty, które ją zawierają. Ponadto zielona pietruszka też zawiera duże ilości witaminy C, więc nie ma czym się martwić, tylko trzeba cieszyć się smakiem 😉