Sałatka z komosą ryżową

0 0
Sałatka z komosą ryżową

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Komosa ryżowa:: 75g
Ogórek zielony:: 2 gruntowe
Pomidor:: 1 duży
Czarne oliwki:: 20 sztuk
Pietruszka (zielona):: 1/2 pęczka
Mięta:: 10 listków
Olej:: 1 łyżka
Pieprz czarny:: do smaku
Sól:: do smaku
Opcjonalnie
Sos sriracha:: 1 łyżka

Nutritional information

1
Porcja
262
Kalorie
6.7g
Białko
11.5g
Tłuszcz
34.9g
Węgl.
2g
Błonnik

Masz ochotę na lekki, zdrowy i smaczny posiłek? Koniecznie sprawdź dzisiejszą propozycję. Sałatka z komosą ryżową idealnie się sprawdzi!

  • 20 min
  • Serves 2
  • Easy

Ingredients

  • Opcjonalnie

Share

Sałatka z komosą ryżową

Korzystając z wysypu na targowiskach ogórków gruntowych i pomidorów, postanowiłem przygotować sałatkę. Na blogu jest już kilka, które cieszą się niesłabnącą popularnością jak sałatka z bobem, chakalaka czy sałatka z pieczonym burakiem, więc liczę, że również sałatka z komosą ryżową przypadnie Wam do gustu.

W związku z tym, że w letnie dni nie zawsze mamy ochotę na ciężkie potrawy, postawiłem na sałatkę. Początkowo korciło mnie, żeby dodać do niej chociaż trochę roślinnego majonezu, ale na szczęście tego nie zrobiłem. Powstała bardzo lekka i świeża sałatka. Idealna na ciepłe dni, jako szybki posiłek. Jeśli nie macie komosy, to ewentualnie możecie użyć ryżu lub kaszy jaglanej ugotowanej na sypko. Sałatka wyjdzie równie pyszna!

[Ocena: 0]

Składniki

Ilość porcji:
Komosa ryżowa:: 75g
Ogórek zielony:: 2 gruntowe
Pomidor:: 1 duży
Czarne oliwki:: 20 sztuk
Pietruszka (zielona):: 1/2 pęczka
Mięta:: 10 listków
Olej:: 1 łyżka
Pieprz czarny:: do smaku
Sól:: do smaku
Opcjonalnie
Sos sriracha:: 1 łyżka

Wykonanie

1
Gotowe

Ugotuj komosę ryżową zgodnie z informacją na opakowaniu i przestudź.

2
Gotowe

Ogórki i pomidora pokrój w kostkę, oliwki na pół a zioła posiekaj. Do miski wrzuć komosę, warzywa, zioła, przyprawy i olej. Dobrze wymieszaj. Dodaj ewentualnie sos sriracha lub szczyptę ostrej papryki. Najlepiej smakuje po godzinie spędzonej w lodówce - jest zimna i "przegryziona".

Konrad Budzyk

Majonez z fasoli
previous
Majonez z fasoli
next
Wegańskie ciasto z ananasem
Majonez z fasoli
previous
Majonez z fasoli
next
Wegańskie ciasto z ananasem
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Wanda

Panie Konradzie! A zaleca się nie łączyć pomidorów ze świeżymi ogórkami,tylko z kiszonymi lub skropionymi sokiem z cytryny.Surowe podobno niszczą wit.C w pomidorach.

Konrad Budzyk

Tym bym się nie przejmował. Smakowo tak mi najbardziej odpowiadało a witaminy C w mojej diecie absolutnie nie brakuje, bo jem również inne produkty, które ją zawierają. Ponadto zielona pietruszka też zawiera duże ilości witaminy C, więc nie ma czym się martwić, tylko trzeba cieszyć się smakiem 😉

2
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here