Ingredients
-
Ciasto
-
60g Mąka kukurydziana
-
40g Mąka ryżowa
-
1 łyżka Skrobia ziemniaczana
-
100ml Woda
-
2 łyżeczki Kumin
-
1/2 łyżeczki Sól
-
szczypta Papryka ostra
-
100g Kukurydza
-
2 łyżki Olej
-
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
-
Do podania
-
Guacamole
-
Cebula czerwona
-
Czerwona fasola
Gofry po meksykańsku
¡Arriba, arriba, arriba… los gofres de mexicanos! Gofry po meksykańsku rządzą! To że są proste w wykonaniu, to nic zaskakującego, bo każde, nawet gofry bezglutenowe są banalne. Wystarczy względnie dobra (wcale nie droga) gofrownica i można działać. Tutaj chodzi o smak, chrupkość gofra… o całą tą wspaniałość. Ah te gofry z mąki kukurydzianej, takie pyszne 😍
Połączenie pikanterii płynącej z ostrej papryki i słodycz kukurydzy, w połączeniu z kuminem i chrupiącym gofrem sprawia, że łezka się w oku kręci, na samą myśl o nich… Do tego dopełnienie ich wspaniałości przez guacamole i czerwoną fasolę powoduje w ustach eksplozję smaków większą niż kiedykolwiek zaserwował nam El Popo. Może troszkę… a nawet bardzo się podniecam tymi goframi, ale wierzcie mi, naprawdę jest czym!
Składniki
Ciasto |
|
Mąka kukurydziana:: 60g | |
Mąka ryżowa:: 40g | |
Skrobia ziemniaczana:: 1 łyżka | |
Woda:: 100ml | |
Kumin:: 2 łyżeczki | |
Sól:: 1/2 łyżeczki | |
Papryka ostra:: szczypta | |
Kukurydza:: 100g | |
Olej:: 2 łyżki | |
Proszek do pieczenia:: 1 łyżeczka | |
Do podania |
|
Guacamole:: | |
Cebula czerwona:: | |
Czerwona fasola:: |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
Rozgrzej gofrownicę. Posmaruj ją delikatnie olejem i wyłóż ciasto. Zamknij i piecz około 5 minut. Podawaj z guacamole, czerwoną fasolą i cebulą. |
Ooo gofrów na słono jeszcze nie jadłam, przepis wygląda obiecująco więc trzeba będzie wypróbować 😉
Koniecznie 🙂
Będą jutro na śniadanie!
Dzięki za przepis:) Jaką mąką bezglutenową można zastąpić m. ryżową?
Kukurydziana nawet 🙂
Miałam tylko mąkę ryżową pełnoziarnistą, to pewnie dlatego masa mi wyszła za gęsta… Może jutro powtórzę 😉
Pyszne.dziekuje za przepis.ja dałam mąkę pełnoziarnistą bo Joe miałam ryżowej.podalam z sosem czosnkowym sałatą i serem pleśniowym.mega😁
Dziękuję 🙂
Witam, czy użyłeś mąki kukurydzianej grubo mielonej, takiej jak np polenta czy takiej skrobi kukurydzianej co wygląda jak mąka ziemniaczana? Może to pytanie brzmi głupio ale nic nigdy nie robilam z mąki kukurydzianej…
Używałem mąki z firmy Melvit, ona jest „mączna”, nie „kaszkowata” 🙂
Te gofry to jest taki sztos, że nie mam słów! Dodałam do nich karmelizowaną fasolkę zamiast zwykłej i wjechało idealnie <3 Gofrownicę kupiłam parę dni temu i teraz będę testować wszystkie przepisy od Ciebie na gofry, bo wiem, że wszystkie będą super 😀